Laatste nieuws:
Leverbloempjes schitteren in kleurrijke tentoonstelling
©Arboretum Kalmthout

Leverbloempjes schitteren in kleurrijke tentoonstelling

Op het einde van de krokusvakantie presenteert Arboretum Kalmthout voor het vierde jaar op rij een tentoonstelling die helemaal gewijd is aan het leverbloempje. Leverbloempjes, of Hepatica, zijn fragiele, bodembedekkende voorjaarsbloempjes die voor een echt lentegevoel zorgen. Ze zijn familie van de bosanemoon en de boterbloem. De verschillende soorten kruisen gemakkelijk met elkaar en dat zorgt voor een grote variatie in kleur en vorm, wat verzamelaars erg aanspreekt.

Unieke collectiestukken

In de tentoonstelling kun je ruim 120 verschillende cultuurvormen van het Japanse leverbloempje bewonderen. Het zijn prachtige showplanten uit privécollecties, sommige collectiestukken worden voor het eerst vertoond in België! Daarnaast bouwen de tuiniers aan een groot boslandschap waarin nog eens zoveel planten zijn verwerkt. Het is een unieke kans om met het leverbloempje kennis te maken.

De tentoonstelling is mogelijk dankzij de samenwerking met gespecialiseerde kwekers en verzamelaars Chris Vermeire, Walter Bakelants en Johan van Noort.

Plantaardige juweeltjes

Bij ons zijn leverbloempjes nog relatief onbekend, maar bij plantenliefhebbers in Japan, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is er grote belangstelling. De meest bijzondere vormen zijn erg gegeerd en erg kostbaar.

Al zijn de individuele bloempjes amper 2,5 centimeter groot, eens ze zich openen, ontvouwt zich een bijzondere wereld van schoonheid. Het zijn plantaardige juweeltjes in een explosie van kleur: van groen, wit, zachtgeel, verschillende tinten roze, dieprood en alle schakeringen van magenta over paars tot echt violet en blauw.

Verkoop bij de tentoonstelling

Het hele weekend is er een verkoop met jonge planten van het leverbloempje. Prijzen situeren zich rond € 5 per plantje. De verkoopstand bevindt zich op het einde van de tentoonstelling, in de Foyer van het Serrehuis.

Wandeling met gids in de tuin

Telkens om 14 uur vertrekt er op zaterdag en zondag een wandeling met gids in de arboretumtuin. Bezoekers ontdekken er de collectie leverbloempjes in de tuin en krijgen de toppers van het seizoen te zien. Door het vroege en warme voorjaarsweer van eind februari, bloeit de arboretumtuin uitbundig en tonen vele struiken en bomen reeds hun gezwollen knoppen.

Leverbloempjes en hun wetenschappelijk naam

Het plantengeslacht van de leverbloempjes, Hepatica, omvat 7 tot 10 wilde soorten die allen voorkomen in koele bossen op het noordelijk halfrond. Het inheemse leverbloempje Hepatica nobilis is zeer zeldzaam en komt alleen nog in het wild voor in de Ardennen.
De wetenschappelijke naam Hepatica is afgeleid van het Griekse “hepar” dat “lever” betekent. De Nederlandse naam leverbloempje verwijst hier ook naar. Deze naamgeving hangt samen met de signatuurleer die een mogelijke geneeskrachtige werking baseert op het uiterlijk van een plant of dier. De gevlekte drielobbige bladeren van het leverbloempje hebben wel wat weg van een doorgesneden lever, vandaar de naam.

Wanneer
Zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019, van 10 tot 17 uur
Waar
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
Deelnameprijs
€ 7 (jaarkaarthouders, kinderen <12 jaar en museumpas houders gratis) Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket tot het domein. www.arboretumkalmthout.be

Bron en foto: Arboretum Kalmthout

Facebook17
Twitter
Follow Me
Tweet