Laatste nieuws:
Wuustwezelse scholen mikken op ruim 1000 m² ontharding
2 enthousiaste leerlingen wippen de eerste tegels van hun speelplaats onder het toeziend oog van directeur Wen Van Hees en gedeputeerde Luk Lemmens. © Copyright Provincie Antwerpen

Wuustwezelse scholen mikken op ruim 1000 m² ontharding

Gemeenteschool Klim Op Gooreind en Vrije Basisschool ‘t Kantoor ontvangen elk een cheque uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens. Op ’t Kantoor worden ook de eerste daltegels uit de grond gewipt. Beide scholen staan aan het begin van een onthardingstraject met ‘Groene Oases’, een initiatief van provincie Antwerpen. Onder deze noemer voorziet de provincie financiële en praktische ondersteuning voor de ontharding van speelplaatsen. Klim Op krijgt €15.000, ’t Kantoor €24.000. Met deze bedragen mikken de scholen gezamenlijk op meer dan 1000 m² speelplaatsontharding en -vergroening. Ook gemeente Wuustwezel draagt bij.

Verschillende verhalen, een gemeenschappelijk doel

In Wuustwezel gaan twee scholen weldra de uitdaging aan om gezamenlijk ruim 1000 m² te ontharden. Op Vrije Basisschool ’t Kantoor is al wat groen te zien. Zij zetten echter graag in op beleefbaar groen, wat meer rust brengt en aanzet tot ontdekken. Daarvoor kijken ze naar een wadi, een heuvel, klimbomen, een nieuwe haag … Voor het project krijgt de school €24.000 van provincie Antwerpen. Gemeenteschool Klim Op onthardt graag 650 m² van haar voorlopig nog erg verharde speelplaats. Hun Groene Oase zien zij graag ingevuld met een moestuin, een wilgenhut, een wadi, boomstammen … Klim Op kan rekenen op €15.000 steun van de provincie.

Feest in Wuustwezel

Praktische projectbegeleiding met vakkundig plantadvies en concrete ontwerpplannen kregen de scholen van Regionaal Landschap de Voorkempen. Ook de financiële ondersteuning kadert in ‘Groene Oases’, een project van provincie Antwerpen. Om de komende grootse vergroening in Wuustwezel te vieren, ontvingen beide scholen een cheque uit handen van gedeputeerde Lemmens. Deze looft de gezamenlijke inspanning in Wuustwezel: “Het is fijn om te zien hoe de leerlingen, ouders, leerkrachten en de schoolteams zich inzetten om deze projecten waar te maken. Zo’n 300 leerlingen genieten weldra van meer groen, meer rust en meer concentratie. Ook het klimaat geniet mee.”

Allen voor meer groen

Beide scholen kunnen rekenen op een sterk team ouders, die het project ondersteunen. Zo steekt de ouderraad van Klim Op zelf de handen uit de mouwen. Zij gaan uitbreken, planten, recyclen, upcyclen, een laagje verf aanbrengen en ga zo maar door … Ook op ’t Kantoor denken de ouders mee na over de groene speelplaats. Gemeente Wuustwezel zette ook alvast haar schouders onder beide projecten. Op ’t Kantoor gaat de gemeente investeren in een meer kwalitatieve inrichting van het speelveld. Op de gemeenteschool is de invulling van de steun nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zal het gaan om logistieke ondersteuning zoals hulp bij uitbreken van tegels of aanleveren van plantmateriaal. Burgemeester Dieter Wouters voegt toe: “Dit is niet het enige onthardingsproject in onze gemeente. Zo is er het plein voor de bibliotheek in Wuustwezel, zo is er de Biest en eigenlijk vele straten waar we het groen terug duidelijker in beeld brengen. We zijn mooi onderweg om Wuustwezel klimaatrobuust te maken.”

Wuustwezelse scholen mikken op ruim 1000 m² ontharding
Directeur Jan Peeters van gemeenteschool Klim Op Gooreind juicht de steun toe van provincie Antwerpen voor de vergroening van hun speelplaats. – Copyright Provincie Antwerpen
De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen. Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

Bron en foto’s: Provincie Antwerpen

Facebook79
Twitter
Follow Me
Tweet