Laatste nieuws:
De Adviseurs spreken zich uit

De Adviseurs spreken zich uit

In november en december van 2023 spraken De Adviseurs, ons inwonerspanel, zich uit over drie thema’s: vrijetijdsaanbod, lokale economie & het DNA van Essen. De resultaten vind je hier!

Sinds 2020 organiseert Gemeente Essen met behulp van het onderzoeksbureau Public Minds regelmatig bevragingen bij het Essense inwonerspanel: De Adviseurs. In november-december 2023 namen 304 panelleden uit Essen deel aan de panelbevraging over vrije tijd en lokale economie. Alle resultaten vind je op https://essen.inwonerspanel.be/.

Dit zijn de resultaten in een notendop:

Vrije tijd: gemeentelijk aanbod
-75% nam al eens deel aan een activiteit georganiseerd door de gemeente. De meerderheid hiervan nam deel aan een culturele activiteit.
-25% nam nog niet deel aan een activiteit georganiseerd door de gemeente. De voornaamste redenen hiervoor zijn een gebrek aan interesse en tijd.
-De overgrote meerderheid is (zeer) tevreden over de kwaliteit en betaalbaarheid van de activiteiten georganiseerd door de gemeente.
-Wat cultuuractiviteiten betreft, wil meer dan de helft dat de gemeente meer toneelvoorstellingen, optredens en comedyvoorstellingen organiseert.
-De Adviseurs zijn over het algemeen tevreden met het huidige aanbod aan jeugdactiviteiten. Een groot deel van hen wil meer speelpleinen en een groter vakantieaanbod hebben.
-De Adviseurs zijn over het algemeen tevreden met het huidige aanbod aan sportactiviteiten. Een opportuniteit hier zijn de sportweken voor kinderen en fietslessen.

Vrije tijd: aanbod van verenigingen
-Meer dan de helft nam al eens deel aan een culturele activiteit georganiseerd door een Essense vereniging.
-De grote meerderheid is (zeer) tevreden over de kwaliteit en betaalbaarheid van de activiteiten van Essense verenigingen.
-28% nam nog niet deel aan een activiteit georganiseerd door een Essense vereniging. De voornaamste redenen hiervoor zijn een gebrek aan interesse en tijd.
-46% weet dat er mogelijkheden zijn om vrijwilligerswerk te doen in Essen, maar weet niet precies wat het inhoudt.
-29% helpt soms mee als vrijwilliger bij een Essense vereniging. Hiervan doet ongeveer de helft dit bij een cultuurvereniging.

Lokale economie
-Bijna iedereen doet de dagdagelijkse boodschappen in Essen, iets meer dan de helft doet de dagdagelijkse boodschappen ook in Nederland. De Adviseurs uit Hoek doen de dagelijkse boodschappen minder in Essen.
-Bijna iedereen vindt lokaal kopen belangrijk en wil dit ook meer doen in de toekomst.
-Er is weinig interesse in uitbreiding van de openingsuren, meer digitaal winkelen of winkelen op afspraak bij Essense winkels.
-Iets meer dan de helft kan gemakkelijk cash afhalen in Essen. 1 op 4 betaalt dikwijls met cash geld in de winkel.

Lokale economie: winkelen in Essen-Centrum
-42% gaat minder vaak winkelen in het centrum van Essen dan 10 jaar geleden. Dit wijten ze aan te weinig winkels, te weinig parking, meer online shoppen en de goedkopere prijzen in Nederland.
-De Adviseurs zouden terug vaker winkelen in het centrum als er meer winkels en meer parkeerplaatsen zouden zijn en als de winkels dichter bij elkaar zouden liggen.
-De grote meerderheid vindt dat er in het centrum voldoende aanbod is aan winkels voor dagelijkse aankopen en uitzonderlijke aankopen. 72% vindt dat er te weinig aanbod is aan winkels voor periodieke aankopen (vb: kledij, schoenen, boeken…)
-Het kernwinkelgebied wordt kritisch beoordeeld op vlak van beleving en verkeersveiligheid.

Lokale economie: winkelen in Essen buiten het centrum
-De meerderheid vindt dat er voldoende aanbod is aan winkels buiten het centrum voor hun dagelijkse inkopen. Meer dan de helft vindt dat er te weinig winkels zijn voor periodieke aankopen en de helft vindt dat er te weinig winkels zijn voor uitzonderlijke aankopen.
-Winkelen buiten het centrum wordt goed beoordeeld op vlak van bereikbaarheid.

Imago
-Inwoners van Essen zijn het meest trots op het feit dat Essen een grensgemeente is, de landelijke en groene omgeving, het sterke verenigingsleven en het goede onderwijsaanbod.
-Het droombeeld van de gemeente ziet er volgens de inwoners als volgt uit: Essen als groene, landelijke, bruisende gemeente.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet