Laatste nieuws:
Kalmthout gaat lokale ondernemers meer betrekken bij aanbestedingen
Johan Cassimon

Kalmthout gaat lokale ondernemers meer betrekken bij aanbestedingen

Op voorstel van gemeenteraadslid Johan Cassimon (Durf Kalmthout) gaat Kalmthout lokale ondernemers meer betrekken bij aanbestedingen. Ze kunnen zich in de toekomst registreren, waardoor ze uitgenodigd worden voor overheidsopdrachten die in hun expertisedomein vallen.

Overheidsopdrachten

“In 2021 werd er door Unizo een onderzoek gedaan naar de mate waarin KMO’s hun weg vinden naar overheidsopdrachten uitgeschreven door lokale besturen”, aldus Johan Cassimon. “Daaruit bleek dat de drempels vaak nog te hoog zijn en dat er hier werk aan de winkel is. Zo blijkt dat minder dan 1 op 2 KMO’s die in aanmerking komen, de weg vindt naar overheidsopdrachten. De belangrijkste reden is dat 24% zegt niet op de hoogte te zijn van de aanbesteding.”

Actie ondernemen

“In Kalmthout zijn er deze legislatuur, dus van 2019 tot en met 2024, zo’n 75 overheidsopdrachten van meer dan €30.000,- euro uitgeschreven”, beweert Johan Cassimon. “Tien daarvan ging naar een Kalmthoutse onderneming, dat is 13,3%. En als we kijken naar de bedragen, dan zakt dat percentage zelfs onder de 10%. Nemen we de kleine aanbestedingen onder de €30.000,- euro erbij, dan stijgt dat percentage wel naar 25%, maar wij vonden het toch belangrijk om actie te ondernemen om lokale ondernemers meer te betrekken. Zeker voor procedures waarbij er geen bekendmaking vereist is.”

Expertisedomein

Durf Kalmthout stelde daarom voor om het mogelijk te maken voor lokale kmo’s om zich te registreren. Op die manier kunnen ze uitgenodigd worden voor overheidsopdrachten, die in hun expertisedomein vallen. Het CD&V bestuur reageerde dat het al goed zijn best doet om zoveel mogelijk lokale ondernemers te betrekken bij aanbestedingen, maar dat het wel een goed idee is om daar nog een stapje verder in te gaan. In Brasschaat bijvoorbeeld werken ze tot ieders voldoening al met zo’n systeem. Er zal nu een gelijkaardig systeem geïmplementeerd worden in Kalmthout.

Actiever betrekken

“Deze beslissing is belangrijk voor onze lokale economie. Door onze KMO’s actiever te betrekken bij overheidsopdrachten, erkennen we niet alleen hun cruciale rol in onze gemeenschap, maar versterken we ook het fundament van onze lokale markt. Ik ben verheugd dat het bestuur deze stap heeft gezet en kijk uit naar de positieve impact die het zal hebben,” zegt Johan Cassimon, gemeenteraadslid van Durf Kalmthout.

JC

Facebook6
Twitter
Follow Me
Tweet