Laatste nieuws:
Wuustwezel opent symbolisch sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Wuustwezel opent symbolisch sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Om de ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem te steken en te steunen bij het verwerken van hun ondenkbaar verdriet, heeft het lokaal bestuur Wuustwezel een sterrenregister opgericht. In dit symbolisch register kunnen alle stilgeboren kindjes* worden geregistreerd, ongeacht de duur van de zwangerschap.

Symbolische registratie

“Het gaat om een symbolische registratie zonder juridische of wettelijke gevolgen”, vertelt schepen voor begraafplaatsen Rit Luyckx (CD&V). “Wie een sterrenkindje registreert, ontvangt een attest en een kaartje met een zakje bloemenzaad, vergeet-mij-nietjes. Wie dat wil kan ook een sterretje laten graveren en op een van de sterretjesweides in onze gemeente plaatsen.” De drie begraafplaatsen, Wuustwezel, Loenhout en Gooreind, hebben een sterretjesweide die als troost- een gedenkplaats dient voor ouders die een kindje* verloren. Je kan ook een herinneringsboom aanvragen om in je tuin te planten.

Sterrenregister speciaal opgezet

Het sterrenregister is speciaal opgezet voor stilgeboren kinderen*, ongeacht de duur van de zwangerschap of het tijdstip van het verlies. Of een kindje sterft voor of na de geboorte maakt voor de ouders geen verschil, maar voor de wet wel. In de praktijk laat de huidige wetgeving enkel registratie (in het overlijdensregister) toe voor kinderen die stilgeboren worden na een zwangerschapsduur van minimaal 140 dagen.

Betekenisvolle erkenning

“Dit sterrenregister doorbreekt deze beperking en biedt ouders de mogelijkheid om elk stilgeboren kindje* te laten registreren, als een betekenisvolle erkenning van hun bestaan. De keuze om een sterrenkindje te laten registreren is volledig vrijblijvend en open voor iedereen, ongeacht wanneer het verlies plaatsvond”, aldus schepen Rit Luyckx. Een aangifte doen in het sterrenregister kan je digitaal via https://www.wuustwezel.be/sterrenregister.

Bron en foto: Lokaal Bestuur Wuustwezel

Facebook58
Twitter
Follow Me
Tweet