Laatste nieuws:
Weer slachtoffers babbeltruc

Weer slachtoffers babbeltruc

Al enige tijd zijn er weer meldingen over babbeldieven in Roosendaal en omgeving. Uiteraard zet de politie alles in het werk om de daders op te sporen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom willen we opnieuw aandacht vragen voor deze nare diefstalmethode en de preventietips. Deze laffe oplichters slaan bij voorkeur toe bij mensen van 60 jaar en ouder. Ze weten zich vaak op slinkse wijze met een smoesje bij u binnen te praten. Trap er niet in en laat ze niet binnen.

In Zevenbergen is deze maand een 71-jarige bewoonster van een appartementencomplex slachtoffer geworden. Een man belde aan en vertelde dat er mogelijke waterschade zou zijn vanweg een lekkage in een andere woning. De man keek onder meer in de keukenkastje naar de afvoer. Nadat de man weg was, ontdekte de vrouw dat haar sieraden weg waren. Vermoedelijk is een tweede persoon de woning ingeslopen.

Vorige maand liet een dame van 91 jaar uit de wijk Kortendijk in Roosendaal twee mannen in haar woning binnen omdat zij een navigatiesysteem op haar scootmobiel zouden monteren. De vrouw gaat met de lift naar beneden en gaat ervan uit dat mannen met de trap gaan. Ze ziet de mannen niet meer en als ze terug in de woning komt is het navigatiesysteem weg.

Een 91-jarige vrouw uit Zegge is in juli slachtoffer geworden van een oplichter aan de deur. De vrouw opende haar voordeur voor een man. Hij zei dat er een waterleiding was gesprongen en dat hij een en ander wilde controleren. De vrouw moest bij de cv-ketel blijven staan om te checken of er een lampje branden. Ondertussen heeft de man haar woning doorzocht en geld meegenomen. Ook in Bosschenhoofd gebruikten in juli twee mannen de smoes van een gesprongen waterleiding om een woning van een slachtoffer (65) binnen te komen en sieraden te stelen.

Preventietips

De vijf belangrijkste tips om een babbeltruc te voorkomen:
-Wees alert als er vreemden aan de deur staan: Laat geen onbekenden binnen, wat voor verhaal ze ook verzinnen. Doe de deur niet open. Hebt u een raampje dat open kan, voer dan het gesprek via dit raampje. Hebt u geen raampje, plaats dan een kierstandhouder op de deur. U kunt nu het verhaal even aanhoren en de persoon vragen zich te legitimeren. Controleer gerust zelf bij het bedrijf of de instantie of het klopt dat zij iemand hebben gestuurd. Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af.
-Wees altijd alert als u pint: Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen altijd goed af. Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Gebeurt dit in een winkel, vraag dan de kassamedewerker gerust om hulp. Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld geld of iets anders laat vallen.
-Wees alert als u op straat of in bijvoorbeeld een winkel(centrum) wordt aangesproken: Een veelgebruikte smoes is het vragen van de weg. Dit is tegenwoordig nauwelijks nog nodig. Veel mensen bezitten een smartphone met daarop navigatie. Is iemand te goeder trouw en wil hij of zij echt de weg weten, dan kan hij of zij een beroep doen op iemand met een smartphone.
-Vertrouw op uw gevoel: Voelt het niet goed, dan is het dat vaak ook niet. Staat er onaangekondigd iemand bij u aan de deur? Maak dan een afspraak voor een ander tijdstip en vraag er dan een bekende of familielid bij. Ook kunt u, als u het niet vertrouwt, de politie bellen.
-Pas uw bankrekening aan: Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bankrekening kunnen worden gehaald, kunt u een aantal maatregelen treffen. Boek geld dat u niet direct nodig hebt van uw lopende rekening over naar een spaarrekening. Zorg er verder voor dat u niet ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening. Stel de dagopname limiet zo laag mogelijk in. Uw bank kan u daarbij helpen.

Extra informatie

Op deze website staat extra informatie over babbeltrucs en het voorkomen ervan. Ook vindt u hier vier korte preventiefilms die zijn ontwikkeld om oudere mensen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw betaalpas en doe aangifte bij de politie.

Bron: Politie.nl
Foto: Pixabay

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet