Laatste nieuws:
Wat gaan we vandaag doen?

Wat gaan we vandaag doen?

Met dank aan Scouts en Gidsen Essen Heikant zijn er weer leuke bezigheden samengesteld!

Een konijn van een sok

Locatie: Binnen

Benodigdheden:
-Een oude of eenzame sok
-Rijst (ongekookt)
-Touw
-Schaar
-Stiften
-Lint
Duur: 30 minuten

Instructies:
-Vul je sok 2/3 met rijst. Tip: Doe de rijst in een glas. Trek de sok over het glas. Draai het glas om en de rijst zit in nu in de sok.
-Knoop de bovenkant dicht met een stukje touw.
-Knoop nog een touwtje in het midden van de sok. Achteraan maak je nog een knoopje, zo heeft je konijn nu ook een staartje. Knip de restjes van het touw weg.
-Knip uit de bovenkant van je sok een driehoek (ondersteboven). Nu heeft je konijn ook oren!
-Maak een sjaal of een strikje met een lintje.
-Teken de oogjes en de mond én je konijn kan vrolijk rondhuppelen!

Verstoppertje

Locatie: Tuin of binnen

Benodigdheden:
Je hele gezin
Een voorwerp om te verstoppen
Duur: 5 minuten per spelletje

Instructies:
Je duidt één iemand van je gezin aan die de verstopper mag zijn. Alle anderen gezinsleden sluiten de ogen en tellen allemaal samen tot 20. De verstopper moet een voorwerp (zelf te kiezen) verstoppen in het huis of in de tuin. Na 20 seconden moeten de andere gezinsleden het voorwerp gaan zoeken. De verstopper mag niets verklappen. Gevonden? Leuk dan kan iemand anders het voorwerp verstoppen!

Paaseieren schilderen

Locatie: Binnen

Benodigdheden:
-Eieren
-Een eierdopje (of een eierdoos)
-Verf
-Verfborstel
-Duur: +/- 15 minuten

Instructies:
Vraag aan je mama of papa om eitjes uit te blazen. Dit kan je doen door een gaatje te prikken met bijvoorbeeld een naald aan beide kanten van het ei (dus de boven- en onderkant). Je blaast door het ene gaatje, waardoor de inhoud (eigeel en eiwit) van het ei langs het andere gaatje eruit komt. Als je ei helemaal leeg is, kan je dit in een eierdopje of een stukje van de eierdoos zetten, zodat je het goed kan schilderen. Pas op want het eitje is nu heel breekbaar. Je kan nu hele mooie figuurtjes schilderen zodat je een echt feestelijk paasei krijgt.

Virus knutselen

Locatie: Binnen

Benodigdheden:
Voor het virus
-Styropor, isomo bol, pingpong balletje, iets rond
-Viltstiften
-Knutselmateriaal zoals glitters, tandenstokers, rietjes,…

Voor het vaccin
-Een kommetje, potje, beker
-Materialen die kunnen gebruikt worden voor het vaccin zoals olie, verf of blaadjes
-Versiering voor het kommetje waar je het vaccin gaat in doen
-Duur: 30 minuten

Instructies:
Het land is in de ban van Corona. Maar wat is dat gek virus nu eigenlijk? Hoe ziet dat eruit en hoe kunnen we deze pandemie stopzetten?? Jullie kruipen in de huid van echte wetenschappers en proberen een zo goed mogelijke illustratie van het virus te maken, m.a.w. knutsel je eigen virus!
Maak van het isomobolletje je eigen zelf-geknutselde virus. Na het virus gemaakt te hebben, gaan we aan de slag met het vaccin. Maak een leuk filmpje hoe je als professionele wetenschapper het vaccin hebt bereid. Wie weet ben jij wel de held van de hele wereld, die ons kan verlossen van deze snel verspreidende pandemie!

Origami vouwen

Locatie: Binnen

Benodigdheden:
-Verschillende kleuren papier
-Schaar om het papier in een vierkant te knippen
-Duur: 10 minuten

Instructies:
Pak je gekleurd papier en volg de instructies die op de PDF uitgebeeld staan, veel succes!
Als je maar niet genoeg krijgt van het maken van origamifiguurtjes, dan kan je altijd in Youtube of op internet ‘origami’ intikken en veel verschillende figuren namaken.
Ps. Je kan altijd hulp vragen aan iemand anders.

Paaswoordzoeker

Locatie: Tuin of binnen

Benodigdheden:
-Pen
-Uitgeprinte woordzoeker (zie PDF)
-Duur: 10 minuten

Instructies:

Probeer alle woorden terug te vinden in de woordzoeker in de PDF.

Paasdoosje knutselen

Locatie: Tuin of binnen

Benodigdheden:
-Pen
-Uitgeprinte voorbeeldjes
Duur: 10 minuten

Instructies:
Maak je eigen paasdoosje met behulp van de voorbeeldjes in de PDF. De tekeningen tonen telkens aan hoe je het doosje moet vouwen en plakken. Nadien kan je het nog inkleuren of versieren hoe je zelf wilt!

Zoek de verschillen

Locatie: Tuin of binnen

Benodigdheden:
-Pen
-Uitgeprinte paastekening (zie PDF)
Duur: 5 minuten

Instructies:
Zoek de 6 verschillende in de paastekening in de PDf.

Beweeglijk ganzenbord

Locatie: Tuin of binnen

Benodigdheden:
-Uitgeprint ganzenbord (zie PDF)
-Pion voor elke speler
-Dobbelsteen
Duur: 30 minuten

Instructies:
Een ganzenbord met bewegingen, leuk! Je kan het binnen of buiten spelen. Buiten is natuurlijk beter, zeker met het mooie weer deze weken.
Wat moet je doen voor je eraan kan beginnen? Druk het ganzenbord in de PDF af en leg het op tafel of op de grond. Neem de pionnen en de dobbelsteen erbij.
Om te beslissen wie er mag starten, gooit elke speler één maal met de dobbelsteen. Wie het hoogst gooit, mag starten. Dobbel met de dobbelsteen en verplaats het aantal ogen met je pion.

• Sta je op een leeg / wit vakje, dan is de volgende speler aan de beurt.
• Sta je op een vakje met een nummer en een kleur, dan moet je de bijpassende bewegingsopdracht doen. Kijk daarvoor in het midden van het ganzenbord. Doe de bewegingsopdracht en vervolgens is het aan de volgende speler.
Wie het eerst op het laatste vakje terecht komt én de bewegingsopdracht uitvoert, is gewonnen! .

Het bladwijzermonster

Locatie: Binnen

Benodigdheden:
-Stappenplan in de PDF
-Gekleurd papier
-Wit tekenpapier
-Viltstiften/kleurpotloden
-Lijm
-Schaar
Duur: 40 minuten

Instructies:
Voor dit knutselwerkje is er een stappenplan met foto’s. Deze kan u bekijken in de PDF. Deze vindt u links onderaan terug bij “downloads”.

Judo

Locatie: Tuin

Benodigdheden:
Je broer/zus/vader/moeder om het spel mee te spelen
Duur: 5 spelletjes van elk 10 á 15 minuten.

Instructies:
Voor deze activiteit is er een stappenplan met foto’s. Deze kan u bekijken in de PDF. Deze vindt u links onderaan terug bij “downloads”.

Zintuigenspel

Locatie: Tuin of binnen

Benodigdheden:
-Iedereen van het gezin
-Blinddoek
-Een tekening om na te tekenen
-Pen en papier
-Kruiden (of andere dingen om te ruiken)
-Elastiekjes
-Verf
-Fruit of andere ingrediënten om mocktails te maken
-Suiker en zout
Duur: 60 minuten

Instructies:
Een leuk spel om te spelen met heel het gezin: test vandaag bij elkaar of de 5 zintuigen van ieder gezinslid wel goed werken! Dit is een spel met verschillende onderdelen: horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Bij elk onderdeel moeten een aantal opdrachten volbracht worden. Het spel kan in duo’s (bv. broer en zus tegen vader en moeder) gespeeld worden, maar dit hoeft niet.

Horen

• Dierengeluiden o Voor dit spel moet je minstens met 3 personen zijn:
1 gezinslid bedenkt een dier en fluistert dit in het oor van een ander gezinslid. De persoon in wiens oor gefluisterd werd, moet nu het dierengeluid zo goed mogelijk proberen na te bootsen. Nog iemand anders van het gezin moet raden om welk dier het gaat.
Dit kan je een aantal keer doen met verschillende dierengeluiden en door de rollen om te wisselen. (Zorg dat er ook wat ongewone dierengeluiden tussen zitten die moeilijker te raden zijn)

• De meester zegt (variant)
1 gezinslid zal opdrachten geven. De andere gezinsleden mogen de opdracht enkel uitvoeren als de opdrachtgever eerst de woorden ‘(Naam gezinslid) zegt’ heeft uitgesproken.
Bijvoorbeeld: ‘Jan zegt: spring in het rond!’ De andere gezinsleden moeten nu in het rond springen. ? MAAR als er wordt gezegd ‘Beeld een varken uit’, zonder eerst de woorden ‘Jan zegt’ uit te spreken, dan mogen de gezinsleden dat niet doen!
• Waar ben je?

Laat iemand van het gezin zich verstoppen, terwijl een ander gezinslid geblinddoekt wordt. Als de persoon verstopt is, is het de bedoeling dat de andere die geblinddoekt gaat zoeken door te roepen: ‘(Naam gezinslid), WAAR BEN JE?’. De ander mag enkel antwoorden met het woord: ‘HIER!’. Als de geblinddoekte persoon het gezinslid gevonden heeft, is de opdracht goed volbracht.
Eventueel kunnen de rollen daarna nog omgewisseld worden.
Zien

• Tekenen

Leg een voorbeeldtekening op tafel. Om beurten lopen 2 gezinsleden naar het blad en kijken 30 seconden lang. Daarna proberen ze op hun eigen blad aan te vullen wat ze onthouden hebben. Vergelijk op het einde de 2 tekeningen met elkaar en kijk of de tekening van de gezinsleden het originele goed evenaart.

• Wat is er veranderd?

1 gezinslid moet zich even ergens anders begeven, zodat hij/zij niet kan zien of horen wat de andere gezinsleden doen. De andere gezinsleden wisselen nu enkele voorwerpen in de buurt of kledingstukken om (bv. iemand zet zijn/haar bril af; er worden truien/bloempotten gewisseld).
Daarna wordt het gezinslid teruggeroepen en moet deze raden wat er veranderd is.
De rollen kunnen nog eens omgewisseld worden nadien.
Ruiken

• Herken de kruiden

Doe verschillende kruiden op een blad en laat een gezinslid geblinddoekt aan deze kruiden ruiken. Ga na hoeveel hij of zij juist kan raden.
Hiervoor kunnen uiteraard ook andere geuren gebruikt worden!
• Ontsnap uit het elastiekje

Voor deze opdracht moet je niet per se goed kunnen ruiken, maar wel goed je neus op een andere manier kunnen gebruiken!
Ieder gezinslid doet elastiekje over het hoofd, ter hoogte van de neus. Ze moeten nu proberen dat elastiekje van hun hoofd te krijgen zonder hun handen te gebruiken.

• Kunstenaars

Voor deze opdracht moet je niet per se goed kunnen ruiken, maar wel goed je neus op een andere manier kunnen gebruiken!
Ieder gezinslid schildert een zo mooi mogelijk schilderij/zelfportret. Let wel, ze mogen enkel hun neus gebruiken om te schilderen!
Voelen

• Masseren

Wie van het gezin kan het beste masseren? Geef aan elkaar een zo goed mogelijke massage en beoordeel wie hier het beste in geslaagd is.
• Raad het woord/object

1 gezinslid tekent iets (een voorwerp, woord, …) met zijn/haar vingers op de rug van een ander gezinslid. De andere moet raden wat er geschreven of getekend is.
Daarna kunnen de rollen omgedraaid worden.
• Piramide

Probeer een zo origineel (en natuurlijk stabiel!) mogelijke piramide te maken met de rest van het gezin.

Proeven

• Verkoperspraatje

Eén gezinslid (of meerdere gezinsleden) gooit al zijn/haar charmes in de strijd om een bepaald etenswaar proberen “verkocht” te krijgen aan een ander gezinslid (bv. een banaan).
• Mocktails proeven

Maak enkele gemixte drankjes (met natuurlijk alleen maar eetbare ingrediënten) klaar voor de andere gezinsleden. Zij moeten raden welke ingrediënten er allemaal in zitten.
• Suiker-en-zouttocht

Stippel een toertje rond je huis/tuin uit. Hang onderweg verschillende zakjes met zout of suiker op en verstop verschillende papiertjes met cijfers van bv. 1 t.e.m. 10. Een zakje zout wil zeggen dat de gezinsleden naar links moeten afslaan, een zakje suiker wil zeggen naar rechts.
Wanneer je hiermee klaar bent, haal dan de andere gezinsleden. Zeg hen dat ze een bepaalde route moeten wandelen tot ze terug bij jou komen en dat ze onderweg alle cijfers (van 1 t.e.m. 10) moeten terugvinden en brengen tot bij jou. Vertel hen ook dat een zakje zout betekent dat ze naar links moeten gaan en een zakje suiker naar rechts.
De zoektocht kan nu beginnen!
Waterglijbaan maken
Locatie: Tuin

Benodigdheden:
-Oud zeil
-Water
-Afwasmiddel of groene zeep
-Duur: 30 minuten

Instructies:
Leg het zeil op een zachte ondergrond (bijvoorbeeld gras). Gooi vervolgens wat zeep op dit zeil en zorg dat het goed verspreid is. Tenslotte moet je enkel nog wat emmers water hierover gooien en glijden maar!!

Gebruik afwasmiddel OF groene zeep, maar NIET beiden! Als je deze twee combineert, krijg je een chemische reactie die brandwonden kan veroorzaken.

Dominobaan

Locatie: Binnen

Benodigdheden:
-Dominostenen
-Boeken
-CD’s
-Knikkers
-Wc-rollen
Duur: 30 minuten

Instructies:

Zoek verschillende voorwerpen in je huis waarmee je een domino baan kan maken. Je kan bijvoorbeeld boeken rechtop naast elkaar zetten. Laat deze boeken op een knikkerbaan vallen en zorg ervoor dat het einde van deze knikkerbaan een reeks cd’s raakt waardoor deze weer een domino vormen.
Lukt het jou om de langste domino baan door heel het huis te maken?

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet