Laatste nieuws:
Wanneer krijg je eindelijk de huissleutel

Wanneer krijg je eindelijk de huissleutel?

Eens de verkoopsovereenkomst is getekend, kijk je uit naar de sleuteloverhandiging. Toch moet je wachten op het verlijden van de akte, wat de officiële ondertekening is. Maar is het toch niet mogelijk om die sleutel vroeger in handen te hebben?

Bij het ondertekenen van het compromis –of de voorlopige verkoopovereenkomst- is de verkoop definitief. Tussen het ondertekenen van dat compromis en de authentieke akte, waarbij de verkoop geregistreerd is en je dus registratierechten betaalt, zitten maximum vier maanden. In die tijd doet de notaris een aantal opzoekingen en controles, zodat de verkoop met zekerheid wordt afgesloten. Pas op de dag dat de notariële akte verleden is, krijgt de koper de sleutel. Dat kan de dag zelf, of gewoon op een andere afgesproken dag. Of vroeger, is dat wel een goed idee?

De sleutel sneller vragen en krijgen

In de praktijk bekijkt de notaris hoe snel de koper wil intrekken en wat de mogelijkheden zijn om de akte zo snel mogelijk te verlijden. Als blijkt dat de authentieke akte niet snel genoeg kan afgerond worden -omdat bijvoorbeeld het opzoekwerk van de notaris meer tijd in beslag neemt- durft bij de koper de vraag rijzen om de sleutel sneller in handen te hebben.

Dat kan bijvoorbeeld in volgende vallen. De koper wil:

-al opmeten, bijvoorbeeld de lengte van muren of de hoogte van ramen.
-met een architect de woning gaan bekijken.
-starten met renoveren.
-gewoon in de woning intrekken, omdat hij een woonoplossing zoekt.
De laatste twee lijken al iets minder voor de hand liggend. Uit sympathie om de koper uit de nood te helpen kan de verkoper dit toestaan. Nochtans zijn er risico’s aan verbonden. Wat gebeurt er als bijvoorbeeld een gevel instort, of er brand ontstaat? Of stel, in beide gevallen: je start met renoveren of je woont er al in, maar de lening geraakt toch niet rond omdat de financiële steun van de familie komt weg te vallen.

Maak een sleutelovereenkomst op

Wanneer de sleutel sneller van eigenaar wisselt, is het best om een aantal beschermingen in te bouwen en een sleutelovereenkomst te tekenen. De grote risico’s vallen niet uit te sluiten, wel de addertjes onder het gras. Neem hiervoor deze maatregelen:
-Maak een plaatsbeschrijving op. “Hoe ziet de woning eruit?”
-Schrijf de meterstanden van de nutsvoorzieningen op
-Vraag een bewijs van brandverzekering
-Vraag een bewijs van goedkeuring van de lening
-Verdeel de kosten aan de syndicus bij appartementen
-Maak duidelijke afspraken wat er gebeurt bij schade

Extra voorschot

Als de verkoper tegemoetkomt aan de koper’s wens om te sleutel eerder te overhandigen, kan daar iets tegenover staan: een voorschot tussen de 5 tot 10 procent van de aankoopprijs. Bij een verkoop met een notaris of makelaar staat dat geld geblokkeerd bij een neutrale derde partij. Gaat de verkoop niet door? Dan zoeken zij uit wie volgens het contract recht heeft op het voorschot. Hier is het risico dus (deels) extra gedekt.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook12
Twitter
Follow Me
Tweet