Laatste nieuws:
Vers vlees voor je hond. Natuurlijk

Vers vlees voor je hond. Natuurlijk?!

Er zijn veel hondeneigenaren die zweren bij vers vlees. ‘BARF’ wordt dat genoemd, wat staat voor Biologically Appropriate Raw Food. Mensen zouden zich goed moeten informeren voordat zij BARF aan hun hond geven, want vers vlees kent namelijk veel risico’s.

Voordelen van BARF die veel genoemd worden:
-honden vinden het erg lekker;
-honden ruiken (stinken) minder;
-het is natuurlijk: wolven eten ook rauw vlees;
-het verbetert de energie en het gedrag van de hond;
-het is gezonder voor de hond.
Over smaak valt niet te twisten, maar de overige claims vallen direct als er een wetenschappelijke verklaring wordt gezocht.

Wolven eten ook rauw vlees

Is het niet wat vreemd om onze schattige huishond, die vaak ook nog op de bank mag slapen, te vergelijken met de wolf? Ten eerste vangt de wolf zijn eigen vlees. Ten tweede hangt wat de wolf eet sterk af van zijn positie in de roedel. Een alfa wolf eet hele andere onderdelen van een karkas dan een dier dat onderaan in de rangorde staat. Ten derde wordt het hele karkas genuttigd, inclusief maag- en darminhoud, wat ook veel plantaardige voeding bevat. Ten vierde heeft onze hond een totaal andere leefstijl dan de wolf. Een hond heeft gemiddeld genomen een andere conditie en krijgt minder lichaamsbeweging. De hond leeft binnen, de wolf buiten. Het vijfde grote verschil met de wolf in betrekking tot voeding, is dat de hond een omnivoor is. Honden kunnen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit planten halen, of met hun eigen lichaam aanmaken. Ook de eiwitbehoefte van een hond kan met een plantaardig dieet worden gedekt.

Vlees uit de vee-industrie versus vlees uit de natuur

En als allerlaatste grote verschil: een wolf eet recht uit de natuur. Het vlees wat de hond gevoerd krijgt als zijnde vers vlees, komt van de vee-industrie. Een massaproduct uit een megastal waar grote risico’s op infecties zijn en dat op een zeer dieronvriendelijke manier geproduceerd is. Tegen de tijd dat het op het bord van je hond belandt, is het allang niet meer zo vers als bij de wolf. Wij als mensen aten vroeger als jagers en verzamelaars met name bessen, planten en rauw vlees. Eten wij nog zo? Wij jagen misschien op koopjes in de supermarkt en verzamelen daar onze voorraad, maar daar houdt de vergelijking zo ongeveer op.

Gezondheidsrisico’s voor je hond en voor jezelf

Belangrijker nog dan alle voor- en tegenargumenten die vaak leiden tot een welles/nietes discussie in de spreekkamers van dierenartsen, zijn de gezondheidsrisico’s. De kans dat je hond voedingsstoffen tekort komt of te veel binnenkrijgt, is niet gering. De claim van rauw voer producenten dat “uw hond er alleen uithaalt wat hij nodig heeft” is flauwekul. Wat er niet inzit komt uw dier in elk geval tekort en wat er teveel inzit wordt wel degelijk opgenomen in het lichaam. Bij een rauw vlees dieet lopen honden (zeker jonge, groeiende honden) bij verkeerde calcium-fosfor verhoudingen grote risico’s op botafwijkingen. De veelvoorkomende overdaad aan eiwit in de rauw vlees diëten kan een negatief effect creëren op de nierfunctie op langere termijn.

Ziekmakers in vlees

Er kleven grote risico’s aan een rauw dieet voor je hond, maar ook voor jezelf. Het voeren van onverhit vlees geeft kans op voedselinfecties. In het vlees kunnen bacteriën en parasieten voorkomen die je huisdier of jezelf goed ziek maken. Denk daarbij aan toxoplasmose, worminfecties, ESBL, campylobacter of salmonella-infecties. Uw huisdier wordt niet altijd meteen ziek, maar draagt de bacterie of parasiet continu bij zich. Hij kan de omgeving en mensen besmetten. Met name kinderen, ouderen en mensen met een verminderde afweer lopen grote risico’s.

Geef jij je dier rauw vlees, meld dit dan altijd bij je dierenarts. Niet zelden bleek een ziek huisdier te lijden aan iets wat terug te voeren was op het rauw vlees dieet.

Vers vlees voor je hond? Natuurlijk niet!

Bron: Rashondenwijzer.nl
Foto: Pxhere

Facebook109
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. BARF is inderdaad niet makkelijk om te voeren, want dan moet je ook afwegen wat er aan groenten, granen, etc. bij moet worden gevoegd.
    Vers vlees dat een compleet voer is, dat je in de dierenspeciaalzaak in de diepvries vindt, is wél compleet en daar haalt je hond wél uit wat hij/zij nodig heeft.
    Ik vind het een beetje kort door de bocht dat alle vers vlees BARF wordt genoemd in dit artikel, want dat is namelijk niet zo. Wat niet compleet is, moet worden aangedikt met eiwitten, vitamines en koolhydraten die de hond ook nodig heeft. Inderdaad krijgt je hond anders gezondheidsproblemen. Maar ik denk dat echt niet veel mensen BARF voeren, want dan zouden we in iedere tuin bij wijze van spreken een karkas vinden.
    Waar nog veel meer moet mee worden opgelet is de hype rond glutenvrij. Dat is echt gevaarlijk voor honden, want niet zelden treden hartproblemen op. Honden waarvan niet getest is of ze daadwerkelijk een glutenallergie hebben, moeten gluten blijven eten. Gluten zijn vaak niet de oorzaak van een allergie, wel eiwitten.