Nu de lente in het land is, ontluikt bij veel Vlamingen de kriebel om huis en tuin op te frissen en dat gaat vaak gepaard met de aan- en afvoer van meubilair, materialen en afval. Een aanhangwagen komt dan gelegen. Maar wat moet je daarover weten?
Welke aanhangwagen mag mijn auto slepen?
– Kijk het gewicht van de aanhangwagen na op het gelijkvormigheidsattest
– Zorg dat je wagen geschikt is om de massa van de aanhangwagen te slepen
– Let op, er is een verschil tussen geremd en niet-geremd sleepgewicht
Om te beginnen moet je het MTM (gewicht aanhangwagen + belading) kennen. Dat staat op het gelijkvormigheidsattest van de aanhangwagen (verplicht sinds 2012). We beperken ons hier tot compactere aanhangwagentjes met een MTM van 500 of 750 kg. Je koopt ze voor minder dan € 3000,- en ze zijn interessant omdat ze niet naar de jaarlijkse technische keuring hoeven.
Op de meeste personenwagens kan ‘af fabriek’ of achteraf een trekhaak worden geïnstalleerd. Op het gelijkvormigheidsattest van de wagen staan meestal twee sleepvermogens vermeld. Het eerste getal is ‘ongeremd’ en slaat op een aanhangwagen die geen eigen remsysteem heeft. Er is vaak ook een vermelding ‘geremd sleepgewicht’ met een grotere massa, wanneer de aanhangwagen over eigen remmen beschikt.
Gekeurd en verzekerd?
– Kijk na of de trekhaak is gekeurd
-Zorg ervoor dat de aanhangwagen is verzekerd
Hoewel de verleiding groot is om ‘even’ een aanhangwagen te gebruiken, is het raadzaam om enkele spelregels in acht te nemen. Om te beginnen heeft je auto een trekhaak nodig en die moet gekeurd zijn. Soms is het onduidelijk of de trekhaak al dan niet gekeurd werd. Bij een afneembaar exemplaar (waarbij je de kogel kan demonteren) is dat niet altijd het geval en bij nieuwere wagens – die de eerste vier jaar niet gekeurd hoeven te worden – is het soms (nog) niet gebeurd. Kijk dit na op het keuringsattest voor je de baan op gaat. Een lichte aanhangwagen (lichter dan 750 kg) draagt het kenteken van het voertuig en valt ook onder dezelfde verzekering. De meeste autoverzekeringen bieden zonder meerprijs een dekking aan voor een lichte aanhangwagen, maar je moet dit wel melden aan de verzekeraar. Controleer of op de groene verzekeringskaart ook de aanhangwagen wordt vermeld.
Heb ik een aangepast rijbewijs nodig?
– Met een rijbewijs B mag je met een lichte aanhangwagen (tot 750 kg) rijden
– VAB-Rijschool biedt een opleiding (rijbewijs BE) aan waar je veilig en vlot leert manoeuvreren
Met een gewoon autorijbewijs (B) mag je met een aanhangwagen die lichter is dan 750 kg rijden, op voorwaarde dat het totaalgewicht van de combinatie maximaal 3500 kg bedraagt. Maar… manoeuvreren met een aanhangwagen vergt enige stuurmanskunst. De taferelen die je te zien krijgt bij een bezoek aan het containerpark zeggen genoeg. Voorwaarts rijden lukt de meeste bestuurders wel maar een onverwachte situatie waarbij men kort moet afdraaien of erger, achteruitrijden, zorgt vaak voor een stressmomentje.
Achteruit laveren
Om met een aanhangwagen achteruit te laveren, moet je eerst tegenovergesteld sturen om met de achterkant van de auto de aanhanger in de gewenste richting te ‘duwen’. Eens het gespan de juiste richting uitgaat, draai je het stuur in de richting van de bocht. Deze techniek vergt wat oefening en ook ruimte. Wie de kneepjes van het vak wil leren, kan dat bij VAB-Rijschool tijdens de opleiding voor een rijbewijs BE. Na het behalen van dat rijbewijs mag je ook met zwaardere trailers rijden, maar de principes om veilig en vlot achteruit te rijden en een aanhangwagen aan- en los te koppelen zijn dezelfde bij lichtere aanhangwagens. Voor wie veilig en vooral met gemoedsrust op pad wil gaan met aanhangwagen of caravan is deze opleiding een absolute aanrader.
7 tips voor rijden met een aanhangwagen
– Zeker je lading goed, zodat er niets gaat schuiven bij het remmen.
– Een net over een losse lading (bijvoorbeeld snoeiafval) is verplicht.
– Let op de kilo’s: overladen rijden is niet veilig en de boetes zijn fors.
– Denk vooruit en rij je niet vast in een complexe situatie als je aanhangwagenskills beperkt zijn.
– Als achteruitrijden niet lukt, koppel dan even af om te keren.
– Kies voor een slot op de koppeling; aanhangwagens zijn diefstalgevoelig.
– Voorzie een reservewiel.
Bron: VAB
Foto: Pixabay