Vaccinaties zijn belangrijk, je hele leven lang

Vaccinaties zijn belangrijk, je hele leven lang

Ondanks de hoge vaccinatiegraad telt Vlaanderen nog steeds inwoners die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn. Nochtans is vaccinatie de meest efficiënte manier om jezelf en je omgeving te beschermen tegen infectieziekten die ernstige gevolgen kunnen hebben.

Basisvaccinatieschema

Om ernstige ziekten en epidemieën te voorkomen, nodigt de Vlaamse overheid alle kinderen in Vlaanderen uit om zich kosteloos te laten vaccineren tegen 12 infectieziekten volgens het basisvaccinatieschema.

Na de eerste reeks vaccinaties ben je tegen de meeste ziekten een tijdje beschermd. Daarna is het voor sommige vaccins soms nodig om het lichaam nog eens te prikkelen door een extra vaccinatie (een booster) te geven. Zo blijf je je leven lang beschermd.

Wat na het basisvaccinatieschema?

Als je met vakantie of op reis gaat naar het buitenland zijn vaak extra vaccinaties nodig, meer bepaald voor ziekten die hier niet (bv. gele koorts) of amper (bv. hepatitis A) voorkomen. Daarnaast is het een goed moment om eens na te kijken of je nog goed beschermd bent tegen de ziekten waartegen je vroeger gevaccineerd werd. Meer informatie vind je op de website www.reisgeneeskunde.be.

Voor sommige jobs kan het nodig zijn extra vaccins te krijgen (bv. tegen hepatitis B voor personen die in de zorgsector werken).

Vanaf de leeftijd van 65 jaar worden enkele extra vaccins aanbevolen, omdat bepaalde ziekten op latere leeftijd ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals griep en pneumokokkeninfecties.

Sommige ziekten kunnen erg schadelijk zijn voor de moeder of het kindje als je ze tijdens de zwangerschap doormaakt. Zo is het belangrijk vóór de zwangerschap
goed gevaccineerd te zijn tegen mazelen, bof en rubella. Een zwangere vrouw kan het best een prikje tegen griep krijgen als ze in het griepseizoen meer dan drie maanden zwanger is. Er wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen zich tijdens elke zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Door die vaccinatie beschermt de moeder niet alleen zichzelf, maar in de eerste plaats haar baby die in de eerste weken nog niet gevaccineerd kan worden. En vergeet ook niet even te kijken hoe het zit met de vaccinaties van de andere gezinsleden, want ook zij kunnen de baby besmetten.

Mobiel vaccinatieteam op 10 oktober in Wuustwezel

Het mobiel vaccinatieteam is een initiatief van de Vlaamse overheid. Dit team richt zich tot doelgroepen die de officiële instanties onvoldoende kunnen bereiken (zoals bv leerlingen in privé- of thuisonderwijs) of die geen toegang hebben tot medische voorzieningen (bv daklozen, Roma, slachtoffers van mensenhandel, …)

Het mobiel vaccinatieteam zal donderdag 10 oktober tussen 13.30 en 16.00 uur aanwezig zijn in Wuustwezel aan de sociale kruidenier (Kringwinkel, Kalmthoutsesteenweg 193).

Meer weten?

Meer informatie over vaccinaties en de ziekten waartegen vaccins beschermen, vind je op www.laatjevaccineren.be

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pxhere

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!