Brigitte Quick - Trots op mijn beroep - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_0275u85

Trots op haar beroep. Brigitte Quick vertelt!

De vader van Brigitte Quick (59) zetelde in de gemeenteraad, dus de politiek was geen onbekend onderwerp. Tegenwoordig is Brigitte schepen van Openbare Infrastructuur, Patrimoniumbeleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Seniorenbeleid en Burgerzaken.

Van vader op dochter

“Twintig jaar geleden begon politiek me te interesseren vanuit het arrangement om iets voor de gemeente te doen”, vertelt Brigitte. “Mijn vader zat in de gemeenteraad en was zeer geïnteresseerd in de politiek, mijn moeder daarentegen helemaal niet. Toen mijn vader gevraagd werd om in de politiek te stappen was hij blij, mijn moeder zei: ‘Begin er niet aan!’ Hij was ook lid van het CD&V en heeft twintig jaar in de gemeenteraad gezeteld.”

Brigitte Quick vertelt trots over haar beroep

Duidelijke boodschap

“Zelf zat ik in de oudercommissie van Mariaberg en organiseerde samen met het team allerlei activiteiten. Het CD&V zocht toen mensen, die in hun vrije tijd met de gemeente geëngageerd waren. De waardes van de partij lagen heel dicht bij mijn eigen overtuigingen. De christelijke waarde is voor mij het helpen van andere mensen. Mijn vader zei aan het begin van mijn politieke carrière: ‘Wees eerlijk en gedreven en zorg dat je zelf altijd in de spiegel kun kijken. Dat je je achteraf nooit hoef te schamen.’ Dat was zo’n duidelijke boodschap, dat ik die altijd onthouden heb.”

Schepen sport, kinderopvang en sociale zaken

“Om te beginnen werd ik OCMW raadslid en vervolgens gemeenteraadslid. Dat sprak me meer aan, omdat de dossiers van het OCMW persoonlijk waren en dat raakte me altijd. Als gemeenteraadslid ben je meer spreekbuis voor de bewoners en zoek je dingen uit, dit heb ik tien jaar gedaan. Bij verkiezingen is het aantal stemmen bepalend of je schepen wordt. Bij de verkiezingen van 2010 werd ik schepen met in mijn bevoegdheden sport, kinderopvang en sociale zaken.”

Trots op mijn beroep. Brigitte Quick vertelt!

Traject vaak langer dan gewenst

“Eigenlijk interesseren alle gemeentethema’s mij en deze dus ook. Alle thema’s passeren wekelijks het schepencollege. In je eentje kan je niets beslissen, je kunt nieuwe dossiers verdedigen, maar besluiten doe je met z’n allen. Inbreng van alle partijen over de partijgrenzen heen, is heel belangrijk als het dossier goed onderbouwd is. Ik kan me wel eens boos maken wanneer er bij een oplossing een probleem gecreëerd wordt. Je hebt samengewerkt aan een dossier en dat wordt dan toch afgeschilderd als niet goed. Helaas duurt het traject na een beslissing, voor bijvoorbeeld een verbetering of aanleg, vaak veel langer dan gewenst is. Het is niet zo dat als het besluit is gevallen, dat dingen ook meteen gerealiseerd kunnen worden. Dat is soms heel frustrerend en geeft vaak onbegrip bij onze bewoners. Maar als het uiteindelijke resultaat bereikt is, is de voldoening des te groter!”

Er worden vaker mannen gekozen

“Toen ik schepen werd, zaten er ongeveer acht vrouwen in de gemeenteraad, ten opzichte van zeventien mannen en tegenwoordig zijn het er nog steeds maar acht. De lijstvorming moet altijd 50-50 zijn, maar om de een of andere reden worden er toch vaker mannen gekozen, terwijl vrouwen juist dikwijls in de gelegenheid zijn om dit voltijds te doen.”

Trots op mijn beroep. Brigitte Quick vertelt!

Huwelijken sluiten

“Je moet ook waken dat je 95% van je tijd bezig bent voor het algemeen belang en het beter maken van een aantal zaken voor de gemeente. En dat je niet 95% van je tijd steekt in de 5% van de mensen waar je nooit goed voor kunt doen. Sinds mijn aanstelling mag ik ook de huwelijken sluiten en dat vind ik het leukst! Het is zo fijn om iedereen gelukkig te zien en dat is zo’n moment. Net als mensen gaan feliciteren die 50, 60 of meer jaren getrouwd zijn.”

Vrijwilliger sociale sector
“Bij de laatste verkiezingen zijn mijn bevoegdheden veranderd en dat was een nieuwe uitdaging. De volgende verkiezingen zijn in 2024, mocht ik dan niet herkozen worden, dan zal ik me opgeven voor vrijwilliger in de sociale sector en me niet beperken tot een onderdeel. Ik heb ervaren hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een gemeente. Een gemeente hoeft niet rijk te zijn, de rijkdom zit in de vrijwilligers en de verenigingen.”

“Een gemeente hoeft niet rijk te zijn, de rijkdom zit in de vrijwilligers en verenigingen.”

Brigitte Quick - Trots op mijn beroep

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat je een verschil kan maken voor mensen in goede zin. Er zijn altijd meer zaken die verbeterd kunnen worden. Ik ben trots op dat wat verwezenlijkt is en waarvan je ziet dat het een verbetering is!”

NN

Facebook74
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!

Eén reactie

  1. Dag Brigitte ,

    Heb van je relaas over je politiek engagement genoten !
    Hé, ik duim dat jij de allereerste Essense burgemeesterssjerp mag dragen !
    Vriendelijke groet,
    Leen Brosens