Laatste nieuws:
Toast Literair met Cis Gommeren over de Vier Vlaamse Vertellers
Cis Gommeren

Toast Literair met Cis Gommeren over de Vier Vlaamse Vertellers

Literatuurliefhebber en voormalig leraar Nederlands Cis Gommeren is geen onbekende voor het Davidsfonds. Hij begeleidt sinds geruime tijd, samen met Koen Naegels, onze lees-club, waarvoor dank.

Cis Gommeren is de gastspreker op ‘Toast Literair’ met een lezing over de grote Vlaamse vertellers Stijn Streuvels (1871-1969), Ernest Claes (1885-1968), Felix Timmermans (1886-1947) en Gerard Walschap (1898-1989). We associëren hun namen respectievelijk met De Vlaschaard, De Witte, Pallieter en Houtekiet.

Nostalgische literatuur

Heimatliteratuur… dat is nooit ver van de kerktoren in het dorp. En toch waren deze vertellers zoveel meer dan boegbeelden van dit soort nostalgische literatuur, met de kerk in het midden. Zo weigerde Streuvels bijvoorbeeld kortaf om als boegbeeld van het katholieke Vlaanderen te fungeren. Ernest Claes nam die rol voor zich, al schreef hij ook enkele bittere verhalen. Timmermans is in zijn jonge jaren zelfs een aanhanger van het occultisme geweest en dat was ‘heidens’! Hij schreef met een penseel en tekende met een pen. Walschap was de grootste rebel: hij zou de Kerk in de loop van de jaren 30 letterlijk Salut en merci toeblaffen! Walschap had iets van een cineast met zijn flitsende stijl. Hoogste tijd om deze ‘Flandriens’ een beetje te rehabiliteren. De lezing over deze Vier Vlaamse Vertellers wil hen de plaats geven waarop ze recht hebben: Vlamingen die in een traditie leefden en werkten, op weg om Europeanen te worden. Elk op zijn eigengereide manier.

Praktisch

Welkom om 11:00 in LDC ’t Gasthuis, Nollekensstraat 5, Essen.
We ronden de bijeenkomst af met een gezellig etentje.
Bijdrage in de onkosten, lunch inbegrepen: 15 euro, sociaal tarief: 5 euro

Graag vooraf reserveren voor 15 januari door te storten op rekeningnummer BE04 0680 7331 3031 – BIC GKCCBEBB

Bron en foto: Davidsfonds Essen

Facebook12
Twitter
Follow Me
Tweet