Laatste nieuws:
‘Kafka op het strand’ van de Japanse auteur Haruki Murakami

‘Kafka op het strand’ van de Japanse auteur Haruki Murakami

De leesclub vroeg om eens een luchtig of zelfs grappig boek te lezen. Dat is een hele zoektocht geworden en het heeft heel wat voorbereidend leeswerk gevraagd en we hebben ons via diverse bronnen laten adviseren.

Literaire diepgang

Het resultaat was niet direct om vrolijk van te worden: goede en grappige boeken zijn uiterst zeldzaam en/of niet meer verkrijgbaar. De meeste humoristische boeken vervallen tot een plat en zelfs vulgair niveau, enige literaire diepgang is zelden aanwezig. Een compromis dan maar: een boek dat luchtige elementen bevat, maar dat tevens artistiek verantwoord is. We kwamen na lang overleg uit bij ‘Kafka op het strand’, van de Japanse succesauteur Haruki Murakami. Zijn wereldwijde succes blijkt uit het feit dat hij al jaren wordt genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs. Het boek verscheen in Nederlandse vertaling in 2006 en is in 2023 voor de 33e keer herdrukt.

Verschillende invalshoeken en verhaallijnen

Er zit wel degelijk humor in dit boek, er zijn sprekende katten, er is een mysterieuze kattenfluisteraar en er zijn vissen die als regen uit de lucht vallen. Er is ene Johnny Walker (van de whisky), die plots een levend personage blijkt te zijn met bijzonder kwade bedoelingen. Twee Japanse soldaten die sinds wereldoorlog II in een groot woud zitten, blijken nog in leven te zijn… Maar er is veel meer. De kern van het verhaal is een avontuur van een vijftienjarige jongen (de Kafka uit de titel). Zijn moeder en zus zijn al vroeg spoorloos uit z’n leven verdwenen en de relatie met de vader, een succesvolle beeldhouwer, is ronduit problematisch. De jongen loopt weg van huis, steelt wat geld en een paar spullen van z’n vader en begint aan een lange en avontuurlijke tocht doorheen verschillende Japanse steden. Die tocht brengt hem in contact met allerlei figuren in verschillende situaties. Het geheel wordt over verschillende invalshoeken en verhaallijnen verdeeld. Het vraagt wat geduld van de lezer om éérst die aparte verhaallijnen te lezen en die dan pas naar het einde te zien samenvallen. Min of meer toch, want het baadt allemaal in een niet-realistische sfeer en de lezer moet zelf conclusies trekken. Het boek zit boordevol verwijzingen naar de grote wereldliteratuur, van de Griekse mythologie tot meer hedendaagse Japanse en westerse schrijvers, filosofen, componisten en dergelijke. Dit is duidelijk geen westers boek. De Japanse hang naar surrealisme, absurditeiten en fantasy kan voor ons westerlingen best bevreemdend overkomen. We zijn benieuwd naar jullie reactie en interpretatie.

De bib van Essen was zo vriendelijk twee exemplaren aan te kopen, waarvoor onze dank. We herhalen: iedereen is welkom in de leesclub, ook de mensen die het boek niet (helemaal) hebben gelezen, maar die gewoon eens willen komen luisteren. Graag tot 23 februari, let op: vanaf 14:00!

Praktisch

Wanneer: Vrijdag 23 februari om 14:00
Waar: LDC De Essentie, Moerkantsebaan 81 (WZC Sint Michaël)

De volgende bijeenkomst is gepland voor vrijdag 17 mei. We kiezen het boek op de bijeenkomst van februari en zullen het ook tijdig aankondigen.

Bron: Davidsfonds Essen
Foto: Pixabay

Facebook5
Twitter
Follow Me
Tweet