Laatste nieuws:
Corry Musters - Hendrikx en Jetty Hoefnagels - Stichting Baja

De bijzondere hobby van… Corry en Jetty!

Corry Musters-Hendrikx (69)en Jetty Hoefnagels (90) hebben een hobby die zich voornamelijk heel ver weg afspeelt, in Kenya.

Missiezuster

“Vroeger wilde ik graag missiezuster worden”, herinnert Corry zich. “Omdat ik graag naar de ontwikkelingslanden wilde, met name naar Afrika. Mijn moeder had die wens ook gehad en heeft dat op mij overgedragen. Op school kregen we les van een zuster, die ons veel vertelde over hun missiewerken en over collega-zusters. Maar uiteindelijk werd ik verliefd en trouwde ik.”

Indrukwekkend Kenya

“Omdat de wens bleef bestaan kreeg ik op mijn 50ste verjaardag van mijn man een reis naar Kenya. Als je dan eenmaal bent geweest, blijf je terug gaan. Die eerste keer was heel indrukwekkend. Natuurlijk was er de cultuur, maar wat veel indruk maakte, was dat de kinderen op de grond zaten om les te volgen in scholen gemaakt van klei. Met een kapot, golfplaten dak en ze hadden geen boeken of ander materiaal. Ik was lerares in hart en nieren en dacht: hier moet ik iets mee doen!”

Stichting Baja - Oude en nieuwe kleuterschool - Noordernieuws.be
Oude en nieuwe kleuterschool
Stichting Baja

“In Kenya kende ik Consolata Ooko, die wel in Nederland kwam. Ze moest een bestuur formeren voor Stichting Baja Kenya in zowel Kenya als in Nederland, met elk zijn eigen verantwoording. Op mijn 50ste ben ik maatschappelijk werk gaan studeren en heb 4 jaar lang mijn stichting kunnen voorbereiden en leerde ook veel van andere stichtingen. De stichting werd in 2004 opgericht en we vierden dat op dezelfde dag dat ik mijn diploma kreeg.”

Stichting Baja - Oude en nieuwe kleuterschool - Noordernieuws.be
De banken opgeslagen tot de nieuwe school klaar is
Veel sponsoring

“Het bestuur bestond toen uit 3 mensen, Wilma Pleune, Jetty Hoefnagels en ik. Wilma was penningmeester en een zeer betrouwbare vriendin. Jetty kende ik al sinds 2004, ze is wijkverpleegster geweest en wist veel op het medische vlak. Op de eerste dag hadden we al €600,- opgehaald en veel mensen beloofden te sponsoren en ons te volgen. Wat ze deden en nog steeds doen.”

Stichting Baja - Herbouw en verbouw van scholen - Noordernieuws.be - IMG-20190301-WA0005s
Herbouw en verbouw van scholen
De Luo’s

“Mijn man en ik zijn in 2004 naar Kenya gegaan om te kijken wat we daar konden doen. Onze partners zijn onze adviseurs, omdat ze een ruime ervaring op dat vlak hebben. Baja Kenya werkt bij de Luo’s, een arme stam boeren en vissers. Deze mensen zijn afhankelijk van wat de natuur hun geeft. Zijn de seizoenen slecht, dan hebben ze geen eten. Want ze zijn afhankelijk van de natuur en de weersomstandigheden.”

Stichting Baja - Oude school nog voor de herbouw - Noordernieuws.be
Oude school voor de herbouw
Verbouw en herbouw van scholen
“Wij wilden vooral in de binnenlanden werken, waar het bestuur vandaan kwam. Matthews Odalo, onze huidige coördinator en penningmeester, is adjunct-directeur van een basisschool en weet wat er nodig is. Mark Bernard, ook in Kenya, is onze secretaris en is in dienst van de overheid. Consulat is bestuurslid, manusje van alles en teven coach van Kellebeek studenten die stage lopen in Kenya. Stichting Baja (Bouwen Aan en voor met Jeugd in Afrika) is een ‘community based organisation’ en we werken met mensen op de werkvloer. We bouwen geen scholen, maar ver- en herbouwen scholen, van modder naar steen. We begonnen in 2004 en zijn nu met de 11de school bezig. Alle materialen worden daar gemaakt door vakmensen en de ouders.”

 

Die mensen zijn zo warm en gastvrij. Ze geven alles weg, ook al hebben ze niks…

 

De missiewerken van Broeder Willy en zijn vrijwilligers

Broeder Willy

“Weer thuis kreeg ik veel spullen via brei- en naaiclubs, die van ons project hadden gehoord. Maar dat kon ik niet allemaal meenemen, dus zocht ik naar een oplossing. Via via kwam ik in contact met Broeder Willy in Essen. De spullen die ik niet kon meenemen, bracht ik naar hem toe. Broeder Willy vertelde me dat er een brei- en naaiclub in Roosendaal is, de Club Zonder Naam, onder leiding van Wies Romme, waar hij heel veel van kreeg. Ik heb contact met ze opgenomen en ben er naar toe gegaan, 2 jaar later ben ik er voorzitter van geworden.”

Stichting Baja - De maakster van de kleding - Noordernieuws.be
Een maakster van de kleding
Foto’s van kledingstukken

“Elk jaar brengen we duizenden spullen naar Broeder Willy, die ze wereldwijd opstuurt. Van de spullen die ik zelf meeneem naar Kenya, maak ik van tevoren een foto van het kledingstuk en van de maakster. En in Kenya maak ik foto’s van de kinderen of volwassenen met die kleding en stuur ik dan weer terug naar de maaksters. Broeder Willy geeft aan wanneer hij spullen nodig heeft voor zijn missiewerken: schoolbanken, sportkleding, T-shirts voor een koor, … Dus regelmatig gaan Jetty en ik naar Broeder Willy. We hebben gulle sponsors, ook uit België, en hebben zo al heel veel goeds kunnen doen in Kenya en hebben veel jonge mensen aan werk kunnen helpen. Zo kunnen ze in hun eigen behoeften en die van hun familie voorzien.”

Stichting Baja - De dragers van de kleding - Noordernieuws.be
De dragers van de kleding
Kinderen financieel geadopteerd

“Studenten van Kallebeek Roosendaal die naar Kenya gaan, helpen mee bij weeshuizen, scholen, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, tandartsen, … Jetty heeft 2 en mijn man en ik hebben 4 kinderen financieel geadopteerd. De oudste is afgestudeerd aan de universiteit en heeft een baan bij het ministerie in Nairobi.”

Verrijking

“Het verrijkt onze blik over de grenzen heen in andere culturen. Die mensen zijn zo warm en gastvrij. Ze geven alles weg, ook al hebben ze niks. We leren er zoveel van. Het samenwerken met die mensen die zo graag vooruit willen, dat maakt ons helemaal blij en blijft ons motiveren!”

Foto’s: Corry Musters-Hendrikx

Facebook
Website

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook101
Twitter
Follow Me
Tweet