Laatste nieuws:
sp.a Essen verkiezingslijst - kandidaten

sp.a Essen verkiezingslijst bekend

Vandaag heeft sp.a Essen de kandidatenlijst voor de gemeente Essen bekend gemaakt. Onder het motto #JijmaaktEssen zal de partij in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen campagne voeren.

Ervaring in de top van de lijst

Lijsttrekker is Helmut Jaspers, uittredend schepen van leefmilieu, duurzaamheid, wonen en jeugd, zal samen met Jokke Hennekam, tevens uittredend schepen van cultuur, sociale zaken en senioren de lijst aanvoeren. Ook de namen van Arno Aerden, Dina Van Ginderen en Tuur Grootmachtig hebben inmiddels al aardig wat ervaring.

Jong bloed

De partij heeft naast ervaring ook duidelijk gekozen voor plek voor vers bloed. Zo is studente Marijke Goosen pas 20 jaar oud. Zij is terug te vinden op plaats 6 van de lijst. Naast Marijke Goosen staan er ook onder haar op de lijst een aantal deelnemers die nog geen 25 jaar oud zijn. De 22 jarige studente handelsingenieur, Maya van De Velde, staat op plaats tien en wordt op plaats 11 gevolgd door 24-jarige Hans Hoppenbrouwers en Yorben Overdulve is met een leeftijd van 18 jaar de jongste kandidaat op plaats 16.

Maatschappelijk actief

Naast ervaring en verjonging heeft sp.a ook gekozen voor een aantal maatschappelijk betrokken mensen die plaatsnemen op de lijst. Zo is Roger Dedulle betrokken bij de Essense voetbalwereld. Hij neemt de zevende plaats in op de lijst. Ook de nummer 8, Mireille Wils, heeft een grote maatschappelijke staat van diensten door haar betrokkenheid bij verschillende Essense organisaties. Dit zijn slechts enkele van de namen die een plek hebben gekregen op de lijst.

Lijstduwer Eddy Mertens

Naast de vele betrokken personen die op de lijst te vinden zijn valt ook de naam van Eddy Mertens op. Eerder was hij al eens fractievoorzitter voor de partij en nu is hij als onafhankelijk kandidaat de lijstduwer.

Overpeinzingen

Wat opvalt is dat sp.a heeft gekozen om bovenin de lijst te gaan voor ervaring, maar ook om plekken vrij te maken voor jonge mensen en geëngageerde Essenaren. Naast dat de partij wel zeker nieuwe gezichten heeft toegevoegd, valt het op dat er boven in de lijst gekozen is voor bestuursbekwame personen die de kar gaan trekken. Dit kan er op wijzen dat de partij ook voor de komende legislatuur weer graag de verantwoordelijkheid op zich wil nemen, om deel uit te maken van het bestuur. Of dat dan samen is met CD&V of eventueel met NV-A/PLE zal de toekomst uitwijzen. De partij heeft duidelijk gekozen om de bestuurservaring een duidelijke rol te geven in haar campagne. Ongetwijfeld iets wat de huidige coalitie graag ambieert om voort te zetten, maar ook een stukje ervaring dat een eventuele nieuwe onervaren bestuurspartij maar graag wil gebruiken.

Overzicht kandidaten sp.a Essen verkiezingslijst
 1. Helmut Jaspers
 2. Jokke Hennekam
 3. Arno Aerden
 4. Diane Van Ginderen
 5. Tuur Goormachtig
 6. Marijke Goosen
 7. Roger Dedulle
 8. Mireille Wils
 9. Ronny De Block
 10. Maya Van De Velde
 11. Hans Hoppenbrouwers
 12. Pascal Deprins
 13. Willy Vergouwen
 14. Swa Veraart
 15. Christiane Claus
 16. Yorben Overdulve
 17. Viviane Strybos
 18. Fred Ehlen
 19. Amy Vergouwen
 20. *
 21. Chantal Celis
 22. Rita Franssen
 23. Angèle Van Hooydonck
 24. Eddy Mertens

* De 20e plaats en de lijstduwer worden later bekend gemaakt

VL

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet