Laatste nieuws:
Snoeitijden voor de meeste soorten blauweregen

Snoeitijden voor de meeste soorten blauweregen

Er is maar weinig dat een indrukwekkender aanblik biedt dan dan een blauweregen in volle bloei. De hangende trossen met vlinderbloemen behoren eind lente of begin zomer tot de hoogtepunten van de tuin.

Deze weelderige bloei komt echter niet vanzelf. Het mooiste resultaat krijg je door de blauweregen bij voorkeur tweemaal per jaar zwaar te snoeien. Door zijn enorme groeikracht, (nieuwe scheuten kunnen in een zomer gemakkelijk vier meter lang worden) is hij moeilijk in de hand te houden. Het probleem wordt nog erger door de onzekerheid van de onervaren tuiniers wat betreft het snoeien van een Wisteria. Maar het is niet terecht dat deze plant de reputatie heeft dat hij ‘moeilijk’ te snoeien zou zijn, want als je de basisprincipes eenmaal weet, valt het allemaal reuze mee.

Liefst op een warme, zonnige plek

Blauweregen bloeit op zijtakjes, de zogenoemde sporen, die een jaar eerder aan de hoofdtakken zijn gevormd. Hij bloeit dus op het oude hout zoals dat wordt genoemd. Het doel van snoeien is de vorming van zoveel mogelijk sporen aan een sterk en regelmatig gestel van takken waar de bloemtrossen sierlijk van afhangen zonder de lagere takken te verdringen. Alle variëteiten bloeien het rijkst op een warme, zonnige plek. De beste standplaats is een zonnige muur, waar nieuwe scheuten eerder rijpen in de warmte. Hier komen de hangende trossen het mooist uit als de Wisteria (blauweregen) ergens over wordt geleid. Plant de blauweregen zo’n 45 cm van de voet van de muur en kort meteen daarna de hoofdscheut in. Dit bevordert de ontwikkeling van zijscheuten die, na enkele keren zomer- en wintersnoei en steeds aanbinden, uiteindelijk een gestel zullen vormen van goed geplaatste, ruime zijtakken boordevol bloeiende sporen.

Waarom snoei goed is voor de blauweregen:

Om een sterk takkengestel te creëren voor de magische hangende bloemen

Snoeitips voor elke tuinier

Bestudeer deze klimplant eerst van top tot teen, voordat je de schaar erin zet en bedenk precies wat je wil bereiken.
Snoei de blauweregen liever iets te veel dat kunnen ze prima verdragen.

Soorten blauweregen die allemaal dezelfde snoeiwijze verdragen

-Wisteria brachybotrys en cultivars: eind winter en midden zomer na de bloei nogmaals snoeien
-Wisteria floribunda en cultivars: eind winter en midden zomer na de bloei nogmaals snoeien
-Wisteria x formoso en cultivars: eind winter en midden zomer na de bloei nogmaals snoeien
-Wisteria sinesis en cultivars: eind winter en midden zomer na de bloei nogmaals snoeien

Wisteria planten na aanplanting begin je al met de eerste snoeibeurt

Aangekochte planten worden geleverd met een stok. Laat de stok zitten na aanplant en snoei de bovenste lange scheuten terug tot op een gezonde knop, verwijder overige scheuten die zich onder de een meter grens bevinden.

Zomersnoei

Bind de hoofdstengels aan, kies twee sterke zijscheuten en behoud die. Kort eventueel zijscheuten in tot ongeveer vijftien centimeter of op drie tot vier knopen. Verwijder nogmaals de scheuten die onder de een meter grens groeien

Wintersnoei

-Kort de hoofdstengels in tot ongeveer een meter boven de zijstengels. Bind de eerder schuin geleide zijstengels aan en kort ze met één derde van hun lengte in.
-Snoei de blauweregen altijd.
-De blauweregen kun je het gehele jaar door begeleiden en lange scheuten terugsnoeien. Ga met deze scheuten door tot de ruimte gevuld is.

Snoeitijden voor de meeste soorten blauweregen

Handige weetjes:

-Schaf altijd een blauweregen aan ten tijde dat hij in bloei staat
-De blauweregen houdt van een vochtige humusrijke grond
-Organische meststoffen toevoegen en altijd met een hoog fosforgehalte
-De tuingrond moet niet kalkrijk zijn anders krijg je gele bladeren
-Plant een blauweregen het liefst aan op de oost of westkant van je woning

Populaire soorten zijn

1. Wisteria floribunda ‘Alba’
Dit is een mooie klimplant met een witte uitstraling. Ze staat bekend om haar lange witte bloemtrossen die licht geuren. Deze bloemtrossen groeien in de bloeiperiode in de maanden mei en juni. Een volwassen Wisteria florinbunda ‘Alba’ kan een hoogte bereiken van ongeveer negen meter.

2. Wisteria floribunda ‘Bleu Moon’
Sierlijke blauw/paarse klimplant die erg hard groeit in haar bloeiperiode, de maand mei. Deze klimplant heeft soms ook nog een bloeiperiode in het najaar, mits de weersomstandigheden goed zijn

3. Wisteria floribunda ‘Honbeni’
Populaire klimplant die makkelijk te herkennen is aan haar prachtige lichtroze bloemen, die bestaan uit tien á veertien ovale deelblaadjes. De bloeiperiode van deze klimplant valt in de maanden mei en juni. Later in de zomer komen er groene peulvruchten tevoorschijn

4. Wisteria floribunda ‘Issai Naga’
Deze mooie klimplant vindt zijn oorsprong in Japan en groeit erg snel. Deze klimplant is te herkennen aan haar mooi licht-paarse kleuren. De bloeiperiode valt in de maanden mei en juni en nogmaals in september.

5. Wisteria sinensis
Deze populaire klimplant komt oorspronkelijk uit Centraal-China. Hij krijgt sierlijke licht paarse bloemtrossen, die tevoorschijn komen in de maand mei. Een volwassen Wisteria sinensis kan een hoogte bereiken van tien meter. Deze klimplant verlangt naar een zonnige tot half-beschaduwde standplaats.

6. Wisteria sinensis ‘Alba’
Dit is een opvallende klimmer wordt (zoals de titel al zegt) ook wel de Chinese witte regen genoemd. Wisteria sinensis ‘Alba’ heeft mooie lange witte bloemtrossen, die in de bloeiperiode erg mooi groeien. Deze periode valt in de maanden mei en juni, en soms in september ook nog.

7. Wisteria sinensis ‘Black Dragon’
Een klimplant met rechts windende ranken (met de klok mee). Deze klimplant heeft sierlijke paarse bloemen en de bloei periode valt in de maanden mei en juni. Wisteria sinensis ‘Black Dragon’ is een sterke soort en doet het goed op een zonnige tot half-beschaduwde standplaats.

8. Wisteria sinensis ‘Çaroline’
‘Caroline’ is een sierlijke klimplant die geurende bloemen heeft met een zeer mooie kleur. Deze licht-paarse bloemen komen in grote trossen tevoorschijn in de bloeiperiode. Deze bloeiperiode valt in de maanden mei en juni, maar kan aan het eind van de zomer ook nog een bloeiperiode krijgen. Wisteria sinensis ‘Caroline’ kan een hoogte bereiken van acht meter en plant je het best in de volle zon tot half-schaduw.

9. Wisteria sinensis ‘Prolific’
Wisteria sinensis ‘Prolific’ is een sierlijk klimplant die een aangename geur heeft. Deze geur komt af van de lila-blauwe bloemen die in mei tevoorschijn komen. Een volwassen plant kan een hoogte bereiken van negen meter. Deze klimplant is makkelijk te herkennen aan haar takken die linksom draaien in plaats van rechtsom (tegen de zon in). Wisteria sinensis ‘Prolific’ vindt het heerlijk om op een zonnige tot half-beschaduwde plaats te staan.

Bron: Tuindingen.nl
Foto’s: Pixabay

Facebook52
Twitter
Follow Me
Tweet