Laatste nieuws:
Roger Van Ginderen - Noordernieuws.be 2020

Roger praat over zijn depressie

Een depressie treft veel mensen, maar is helaas ook heel erg onderkend. Vaak krijgt iemand die depressief is te maken met goedbedoelde uitspraken. Zoals: waarom ben je depressief? Je hebt een goede baan, leuk huis, een fijne partner, … Maar dit helpt niet, integendeel.

Bij Roger Van Ginderen begonnen de eerste tekenen van depressiviteit toen hij 22 was. Dat uitte zich door schrik en faalangst in zijn eindexamenjaar, angst dat hij niet zou slagen. Roger nam contact op met de huisarts die hem Temesta voorschreef, tegenwoordig Lorazepam, waar hij rustig van werd en daardoor kon slapen. Het werd voorgeschreven als antidepressivum, maar dat wist Roger toen nog niet.

Schrik van de praktijken van extreem rechts

45 jaar geleden engageerde Roger zich in de politiek, bij de socialisten. Zijn streven was het opkomen voor de kleine man. Maar met de tijd kreeg hij te maken met extreem rechts en had schrik van hun praktijken. De haat die ze zaaien bij de bevolking, die mensen opzetten tegen bepaalde bevolkingsgroepen, zoals migranten en vluchtelingen. Het bezorgde Roger nachtmerries, daarom bezocht hij opnieuw de arts en kreeg antidepressiva onder doktersbegeleiding. Depressiviteit wordt namelijk veroorzaakt door een tekort aan serotonine, een neurostransmitter in de hersenen, wat invloed heeft op je stemmingen.

Ontspanningsoefeningen

“Ik ben een vredelievend persoon”, vertelt Roger. “Ik ben streng katholiek opgevoed en heb schrik van geweld, je kan me zelfs een angstkonijn noemen. Ik ben naar een psycholoog gegaan en had veel baat bij de gesprekken die ik maandelijks met hem had. Hij leerde me ontspanningsoefeningen, zodat ik de stress die ik in onze jachtige maatschappij opbouwde onder controle kon brengen. Een oefening die me heel goed helpt is de volgende. Je gaat op een comfortabele plek zitten of liggen en sluit je af voor je omgeving. Je let heel goed op je ademhaling en ademt traag in en uit. Dan concentreer je je op je linker arm, zodat die ‘zwaar’ wordt. Daarna je rechter arm, dan je linker en daarna rechter been. Dan concentreer je je op de warmte van je bovenlichaam boven je navel, want warmte maakt rustig. Op een moment dat je zelf beslist, doe je deze oefening opnieuw, maar dan andersom en maak je jezelf weer lichter. Je mag ook niet meteen opstaan, want dan kun je vallen. Deze oefening neemt zo’n half uur in beslag en is heel rustgevend.”

Roger Van Ginderen 2018 s

Zware periode in mijn leven

“Toen die psycholoog zijn praktijk stopzette, stuurde hij me naar een psychiater. Want een psychiater mag medicatie voorschrijven. Die medicatie hielp, maar je blijft gevoelig voor wat er in je leven gebeurt. Zoals bij een overlijden, dan moet je door een rouwproces, je moet dat geestelijk verwerken. In 2012 kreeg ik een enorme klap te verwerken. Mijn vader overleed, mijn schoonvader overleed eveneens, ik ging met pensioen en ik ging scheiden. Dat zijn vier veranderingen in mijn leven binnen acht maanden tijd en dat was teveel voor me.”

Grote bewondering voor mijn ex-vrouw

“Gelukkig heb ik een goede en fijne vriendenkring en zij hielpen me er geleidelijk bovenop. Ze namen me ook mee naar allerlei activiteiten en ik begon de zin van het leven weer in te zien. Met mijn ex-vrouw heb ik nog steeds een uitstekende vriendschap, waar ik erg blij mee ben. Want waarom zou je ruzie maken? Ik heb ook grote bewondering voor haar, dat ze het zo lang met mij, een depressief persoon, heeft uitgehouden. Als je depressief bent, kun je niet lachen, je wilt in bed blijven liggen en je hebt geen doel. Daarom maakte ik ook mijn afspraken voor in de ochtend, dan moest ik wel opstaan. Mijn perfectionisme, mijn streven naar altijd maar beter zorgde voor onrust. Ik kon ook niet delegeren, wat voor veel stress zorgde.”

Alcohol helpt niet

“Ondertussen ga ik naar een andere psycholoog, die me goed begeleidt. Er zijn mensen die bij problemen een oplossing proberen te vinden in alcohol. Dat helpt misschien een beetje, in heel beperkte mate, maar het gevaar van verslaving ligt om de hoek. Er wordt me wel eens gezegd dat ik verslaafd ben aan de pillen die ik slik. Maar het gebruik daarvan gebeurt onder controle van mijn huisarts. Samen hebben we gezocht naar antidepressiva die op langere termijn werken.”

Zoek professionele hulp

“Mijn oprechte advies aan iedereen die last heeft van een depressie: ga naar een psycholoog, zoek professionele hulp. Een depressie zit in je hersenen, het is een ziekte die ook erfelijk kan zijn, onderschat het niet. 10% van een depressie zit in de genen en een psycholoog leert je hoe je er mee om moet gaan! Praten over je depressie verlicht, het helpt, net als erover lezen.”

Herken jij de problemen bij jezelf en zou je op dit artikel willen reageren? Je mag Roger contacteren via roger.van.ginderen@telenet.be

Foto’s: Roger Van Ginderen

NN

Facebook122
Twitter
Follow Me
Tweet