Laatste nieuws:
100 jaar Excelsior F.C. Essen in woord en beeld
Excelsior F.C. Essen in 1928

100 jaar Excelsior F.C. Essen in woord en beeld

Voetbalclub Excelsior F.C. Essen werd op 22 april 1922 opgericht en bestaat in 2022 dus 100 jaar. Dat is een gelegenheid die niet zomaar voorbij mag gaan en daarom de ideale gelegenheid, om in de vorm van een boek haar geschiedenis in het zonnetje te zetten.

De auteurs, Robert ‘Guus’ Alaers en Roger Van Ginderen, leggen momenteel de laatste hand aan de gedetailleerde inhoud. Zij borduren verder op het werk van wijlen Ivo Huysmans, die al in 1992 de geschiedenis van alle Essense voetbalclubs te boek stelde.

Foto’s Excelsior

“Via Swa Hoppenbrouwers, een klasgenoot van me, kwam ik in contact met voetbal”, vertelt Roger Van Ginderen. “Ik ging bij de kadetten kijken, waar Swa speelde. Ik vond het leuk en de matches spannend, al ben ik zelf niet zo sportief. Tot mijn 22ste studeerde ik in Antwerpen en heb het voetbal niet meer gevolgd. In dienst kocht ik in Duitsland een fotocamera en begon met fotograferen. Elk jaar en bij speciale gelegenheden nam ik foto’s van Excelsior. Vanaf 1975 werden die in ‘De Voorbode ’geplaatst. Voor die tijd deed Stan Van Tichelen dat en schreef de reportages. Robert ‘Guus’ Alaers uit Antwerpen schreef gedetailleerde reportages over de wedstrijden van Excelsior.”

100 jaar Excelsior F.C. Essen in woord en beeld
Excelsior F.C. Essen in 1987
Ivo Huysmans

“Samen met Ivo Huysmans heb ik 1992 het boek ‘En zijn we dan verloren in de strijd’ uitgegeven. Een heel gedetailleerd werk over alle ploegen van Essen en Ivo zei: ‘Ik hoop dat er iemand een vervolg schrijft.’ Vanuit Excelsior kwam de vraag om er een vervolg op te maken, maar dan alleen over Excelsior. Ik heb contact opgenomen met Robert in verband met de tekst en hij zei meteen dat hij dat wilde doen. Zelf zorg ik voor de foto’s en doe het uitzoekwerk, samen met Robert is dat een perfecte werkcombinatie, die een heel interessant boek op zal leveren: ‘Excelsior F.C. Essen 100 jaar jong’. Dit komt eind april uit.”

Wekelijks verslag

De auteurs brachten, samen met andere correspondenten, destijds bijna wekelijks verslag uit van de wedstrijden, die Excelsior op de grasmat legde in het blad ‘De Voorbode’. Geregeld werd bij interviews met trainers, spelers en bestuursleden dieper ingegaan op actuele situaties, achtergronden en doelstellingen.

Complete geschiedenis

De hele geschiedenis van Excelsior komt aan bod. De periode vóór en na W.O. II, de gloriejaren van Excelsior, toen het in eerste en tweede provinciale voetbalde. Maar ook de recentste jaren, waarin vooral in derde en zelfs vierde provinciale afdeling gespeeld diende te worden, krijgen aandacht. Het spreekt vanzelf dat het boek een bijna oneindig aantal namen van spelers, trainers en bestuursleden bevat, want de auteurs wilden natuurlijk niemand vergeten. Ook het reserve-, veteranen- en damesvoetbal krijgt er een plaatsje in. Het werk wordt bovendien geïllustreerd met een 200-tal zwart-wit- en kleurenfoto’s en niet alleen van de elftallen.

100 jaar Excelsior F.C. Essen in woord en beeld
Excelsior F.C. Essen in 2021, de huidige ploeg van Essen
Bestellen

De uitgave is voorzien voor eind april 2022. Het kost €25,- euro en kan besteld worden bij Roger Van Ginderen, Sint Antoniusplein 14, 2910 Essen, tel. 0479/32.29.88, of via roger.van.ginderen@telenet.be. Het bedrag kan betaald worden op rekening BE24 9734 2405 5338 ten name van Roger Van Ginderen, onder vermelding van naam, adres en ‘Boek Excelsior’.
In de prijs van €25,-euro zijn geen verzendkosten inbegrepen.

Foto’s: Roger Van Ginderen

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet