Restaurant Calluna, al dertig jaar een begrip

Restaurant Calluna, al dertig jaar een begrip

Van buiten is niet goed te zien dat in het mooie pand uit 1928 een restaurant gevestigd is. Nochtans is restaurant Calluna hier al dertig jaar gevestigd en veel klanten weten al heel lang hun weg hier naar toe te vinden. Zodra je binnen komt, word je verwelkomd door de intieme, gezellige sfeer van het elegant aangeklede restaurant. Kok en eigenaar Ludo Elst zwaait hier de scepter en kan bogen op decennia ervaring met als specialiteit de Franse keuken.

Versheid gegarandeerd

“Ons restaurant kan maximaal 24 à 32 gasten herbergen”, vertelt Ludo, “zo kunnen we de gezellige en intieme sfeer garanderen. De Franse keuken is mijn specialiteit, maar soms werken we ook rond een thema. Bijvoorbeeld een weekend Italiaanse keuken, zodat onze vaste klanten altijd een gevarieerd menu hebben. We gebruiken alleen verse en seizoensproducten, want kwaliteit staat hoog in ons vaandel. We hebben iedere twee weken een nieuw menu en dat sturen we per email naar onze vaste klanten. Die klanten reserveren doorgaans ook meteen en laten dan ook weten welk menu ze nemen, zodat we daar bij onze inkoop rekening mee kunnen houden.”

Streekgerecht ‘Konijn Calmpthout’

“Er was een keer een wedstrijd voor streekgerechten waar ik aan heb deelgenomen met het gerecht: ‘Konijn Calmpthout’. Dit serveerde ik al in mijn restaurant en het werd door de jury heel goed bevonden. In het winnende recept, het Geturfde Heidekonijn, wordt konijnenfilet gebruikt. In mijn recept gebruik ik konijnenbout, maar ook o.a. appelen en honing. Vroeger, toen we nog alle dagen geopend waren, stond dit gerecht op de vaste kaart. Nu is dit gerecht nog steeds verkrijgbaar op aanvraag. Onze klanten zijn vooral lovend over onze soepen, de filet pur, Osso Bucco of verse Noordzeetong. Mijn dessertspecialiteit is Sabayon, die door mij in de zaal aan de tafel van de gasten bereid wordt!”

Jarenlange ervaring

“Eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Na afgestudeerd te zijn aan de PIVA (Provinciaal Instituut Voedingsleer Antwerpen) begon ik mijn carrière in de bedrijfskeuken van BASF. Daarna baatte ik tien jaar café-traiteur ‘Pieter Brueghel’ uit in Heide. Op 1 mei 1987 opende ik vervolgens het huidige restaurant Calluna.”

Geschiedenis

“Het pand is authentiek en staat in 2018 negentig jaar. Oorspronkelijk was het een woning, de vernieuwing van de keuken en inkom van het restaurant is in 2012 uitgevoerd met toegang voor minder validen. Waar nu de inkom is, was vroeger het terras. Ons 30-jarig bestaan hebben we met onze vaste klanten gevierd met cava en hapjes.”

Familiebedrijf

“Mijn vrouw Frieda heeft in de week haar vaste job, maar in de weekends werk ze net zo hard mee. Toen we nog dagelijks geopend waren, werkte ze na haar baan ook in het restaurant. Het is namelijk niet alleen koken, maar ook de voorbereidingen en het opkuisen erna. We hebben het altijd met veel liefde gedaan en hebben met veel klanten een fijne band opgebouwd. Ik heb altijd heel fijn met mijn vrouw samen kunnen werken. Later kreeg ik ook veel hulp van mijn dochter Joy. Zonder hen had ik dit niet kunnen doen.”

Zaterdag en zondag geopend

“Van buiten is niet echt te zien dat hier een restaurant zit,” legt eigenaar Ludo Elst uit, “dit komt omdat we maar beperkt geopend zijn. Veel van onze vaste klanten die een email met het nieuwe menu ontvangen reserveren meteen, waardoor we vaak volzet zijn. We zijn in principe om de 2 weken als restaurant geopend op zaterdag en zondag tenzij de zaal gereserveerd is voor groepen of familiefeestjes. Deze groepen kunnen ook tijdens de week bij ons terecht, bijvoorbeeld wanneer zij een bezoek aan het Arboretum, het Bijenteeltmuseum of de Kalmthoutse heide combineren met een lunch of diner in onze zaak. Soms koken we op verplaatsing voor verenigingen.”

Afbouwen

“Volgend jaar zit ik 43 jaar in het vak en gaan we stilaan afbouwen. We hebben Calluna al die jaren met veel liefde en plezier gerund, maar langzaamaan wordt het tijd om een nieuwe levensfase in te gaan: ons (pre)pensioen. Daarom zullen we stilletjes op zoek moeten naar een overnemer. Bovendien zijn we in april jl de trotse omi en opa geworden van ons eerste kleinkind Pieterjan. We gaan hem om te beginnen een dag per week opvangen en hopen hem nog heel lang te mogen zien opgroeien.”

Restaurant Calluna
Heuvel 12
2920 Kalmthout

www.calluna.be

LW

Facebook49
Twitter
Follow Me
Tweet

3 Reacties

  1. Sonja van Bouwel en Ronny Ibens

    Dit weekend daar nog naar een verjaardagsfeest geweest. Alles weer tot in de puntjes verzorgd… super toffe mensen. We gaan er al jaren en zijn altijd tevreden!

  2. John en Addy uit Roosendaal

    Ook wij zijn blij als we weer een berichtje in onze mailbox krijgen, dat Calluna in een bepaald weekend geopend is. We bezoeken regelmatig restaurants in de regio Essen-Kalmthout-Wuustwezel, maar Calluna staat echt aan de top als het gaat om de verhouding prijs-kwaliteit en de persoonlijke aandacht die je hier krijgt. We komen hier naar schatting al zo’n 25 jaar en zijn nog nooit teleurgesteld!

  3. Met een groep van zeven mochten we genieten van een verzorgde bediening en lekker klaar gemaakte gerechten.