Laatste nieuws:
Cyriel Van Oers met pony Rosalien - (c) Noordernieuws.be - HDB_1461u
Cyriel met pony Rosalien

De bijzondere hobby van… Cyriel Van Oers!

Paarden zijn de grote passie van Cyriel Van Oers (77) en hij voelt ze helemaal aan. Cyriel rijdt er niet op, maar weet ze perfect te mennen en de dieren vertrouwen hem door en door. Je zou hem een paardenfluisteraar kunnen noemen.

Voerman Paarden - Toon Van Dorst - Essen-Horendonk - HDB_1439s
Toon Van Dorst
Antoon Van Dorst

“Op Horendonk woonde vlak bij ons een voerman, Antoon Van Dorst”, vertelt Cyriel. “Die vervoerde meel naar de boeren, spullen bij verhuizingen, mijnhout voor de koolmijnen,… Ik vroeg een keer aan hem of ik mocht meerijden, maar op dat moment was ik daar nog te klein voor. Op een gegeven moment mocht ik toch mee en ben daarna nog heel erg vaak meegegaan. Ik spijbelde er zelfs voor van school! Toon kon niet lezen of schrijven, cijfers kende hij wel. Als we dan meel weg moesten brengen, moest ik de briefjes van het meel lezen, voor wie het was en om welke soort het ging. Voordat ik meeging en Toon het alleen deed, plaatsten anderen de zakken in volgorde van de route op de wagen.”

Cyriel Van Oers - Paardenmenner - Paarden en Koets - HDB_1445s

Max en Juul

“Bij het dorsen mocht ik het paard sturen, zodat het constant in hetzelfde tempo liep. Liep het paard te hard, dan vloog het graan alle kanten uit. De paarden van Toon liepen in de wei, vlakbij ons huis. Hij had twee zware trekpaarden, Max en Juul. Ik had zoveel vertrouwen in ze, dat ik me tussen hun achterbenen liet schommelen en als het regende schuilde ik onder hun hoofd. Mijn echte liefde voor paarden is toen ontstaan.”

Cyriel Van Oers - Paardenmenner - HDB_1442s

Tweede vader

“Ik ging ook mee als Toon met de paarden beerputten ging legen bij de mensen, dat deden we met emmertjes. Ik was altijd bij Toon en zijn paarden, hij was als een tweede vader voor me. Met zijn paarden ging ik tuintjes omploegen en maaien bij de kleine boeren. Toen ik twaalf was, mocht ik van Toon een pony kopen en bij hem wegzetten, die heb ik gehad tot ik op mijn veertiende ging werken. Toen had ik er helaas geen tijd meer voor en is het verkocht. Ik ben hem altijd blijven helpen, ook toen ik werkte bij Meubelfabriek Theuns en getrouwd was.

Cyriel Van Oers - Paardenmenner - HDB_1444

Opleren

“Nadat mijn vrouw Annie en ik getrouwd waren, heb ik een ponyveulen gekocht. Die heb ik zelf grootgebracht en opgeleerd. Opleren is aan de teugel laten lopen, verkeersmak maken en leren een kar te trekken. Zo heb ik er diverse opgeleerd en heb dat ook voor vrienden gedaan. Dat opleren heb ik ook van Toon geleerd. Die zei altijd: ‘Je moet goed contact hebben met je paarden en de rust erin brengen. Dat begint er al mee als je de stal ingaat en je gaat ze aanhalen.”

Cyriel Van Oers - Paardenmenner - HDB_1447s

Toon op pensioen

“Toon was al op pensioen en de boeren in de omgeving vroegen of ik ook met hun paarden op het land kon rijden. Ik heb heel veel van Toon geleerd. Hij kon aan de ogen en oren van het paard alles zien, die vertellen alles. Hij zei altijd: ‘Je moet het gezien hebben, voordat het paard het ziet.’”

Walter Van Thillo

“Rond mijn dertigste ben ik bij Walter Van Thillo uit de Kloosterstraat met trouwkoetsen gaan rijden en reed mee in huifkartochten. Als reclame voor een juwelierszaak reed ik ook verkleed als Kerstman. Het was allemaal heel leuk om te doen. Je ontmoette veel mensen en kwam op plaatsen waar je normaal niet mocht komen, zoals parken en kastelen. Dat heb ik een jaar of tien gedaan.”

Cyriel Van Oers - Paardenmenner - HDB_1448s

Trouwkoetsen

“Datzelfde ben ik toen gaan doen bij Mia Van Loon. Dat was mijn geweldigste tijd, alles was zo netjes en schoon en helemaal tot in de puntjes verzorgd. We reden trouwkoetsen in heel de provincie Antwerpen en ook nog in Holland. We maakten culinaire tochten en tochten voor rusthuizen. Helaas stopte Mia na tien jaar en ben ik er mee opgehouden. Ik heb veel te danken aan mijn vrouw Annie, die me altijd de gelegenheid en de steun heeft gegeven om mijn grote hobby te beoefenen. Want door mijn passie heeft ze veel alleen gezeten.”

Annie Sama met Cyriel Van Oers en pony Rosalien - HDB_1442s

Paarden zijn geweldig

“Ik verzorg nog steeds paarden en heb ook nog een pony waar ik recreatief mee rijd. Als vrienden hulp nodig hebben met rijden, dan help ik ze. Ik vind paarden geweldig, ze zijn slim en als je er een goede band mee hebt, vertrouwen ze je ook helemaal. Paarden zijn heel lief en een betere gps kun je niet hebben. Ze geven je troost en liefde en voelen het meteen aan als het niet goed met je gaat. Het zijn heel gevoelige dieren en je moet ze aanvoelen bij het mennen. Toon zei altijd: ‘Je moet zachte vingers hebben, dan weet je wat het paard van je wil.”

Cyriel Van Oers - Paardenmenner - HDB_1451s

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook129
Twitter
Follow Me
Tweet