Laatste nieuws:
Oekraïneteam bedankt voor enorme inzet met feestelijke maaltijd - (c) noordernieuws Essen 2023 - HDB_7982u85
Vlnr Broeder Willy, Tom Van Goey, Kristof Van Deyck

Oekraïneteam bedankt voor enorme inzet met feestelijke maaltijd

De oorlog in Oekraine woekert voort, ten koste van ontelbare mensen die sterven, afzien of vluchten. Geen elektriciteit, verwarming of vaak zelfs onderdak, terwijl de temperaturen dalen.

Inzet van vele organisaties

Diverse organisaties zetten zich in om mensen in deze vreselijke situatie te helpen. Een heel bekende organisatie in onze contreien is Broeder Willy van de Redemptoristen en zijn onmisbare, zeer gewaardeerde vrijwilligers.

Oekraïneteam bedankt voor enorme inzet met feestelijke maaltijd - spreker Pater Willemsen
Pater Willemsen
Band Oekraïne en Redemptoristen

“De band tussen Oekraïne en de Redemptoristen is niet nieuw en is al in 1913 ontstaan”, vertelt pater Willemsen, nadat hij iedereen welkom had geheten. “Verschillende paters Redemptoristen gingen naar Canada om daar de economische vluchtelingen te helpen met het opbouwen van een nieuw bestaan. Een van de paters, pater Delaere, verdiepte zich in de Byzantijnse rituelen om de vluchtelingen te steunen, ook in hun godsdienst. Vanuit Oekraine kwam de vraag of er geen paters naar Oekraine konden komen om de taal te leren en zo mensen nog beter op te vangen. Of om Oekrainers om te vormen tot priester om in Canada te gaan werken. Zo komt het tot de dag van vandaag dat er nog steeds een groep Redemptoristen in Oekraine verblijft.”

Samenwerking organisaties

Spreker Maarten Malaise vertelde over de meerdere organisaties die samenwerken om het transport naar Oekraïne te realiseren. “Het Oekraïne Project bestaat al 29 jaar en smolt samen met de diverse organisaties, namelijk Lions, Rotary, Child Help, Mission Ihor Vitenko, Oekraïne Project Edegem, Associata Roof and Food, Stay Save, Flanders for Oekraïne, Vlaamse Volksbeweging, Liliane Bollaert en vrijwilligers groep, Redbouw Gent, Huisartsenbeweging, Thuiszorg groepen, Granex vrienden: Tom, Kristof en co, PostBe/Post UA Benoit Pleska en natuurlijk Broeder Willy en zijn vrijwilligers. Vanuit die samensmelting proberen we alles te realiseren vanuit ieders eigen expertise, regio’s en netwerken. In totaal zijn er zo’n 150 mensen die hieraan meewerken. Broeder Willy verstuurt al lang containers naar Oekraïne en de samenwerking met Kristof Van Deyck begon ongeveer in mei.”

Ihor Vitenko bedankt iedereen voor de enorme inzet
Ihor Vitenko
Ihor Vitenko

Ihor Vitenko, wondzorgexpert en verbonden aan AZ Jan Palfijn, vertelde over zijn werk in Oekraïne toen hij daar naar toe was gegaan om te helpen. Hij beschreef de wapens en kogels die werden gebruikt, het gebrek aan bepaalde medische materialen, maar ook het streven om geen ledematen af te zetten. Hij schetste een waarheidsgetrouw en schokkend beeld van de situatie en de onmacht waar ze mee te maken hebben. Ook vertelde hij over hoe hij in contact kwam met Broeder Willy, die zei: “We zullen Oekraine steunen!” Ihor sprak zijn enorme dankbaarheid hierover uit, ook aan de vrijwilligers die zich zo enorm inzetten.

Tom Van Goey vertelt over Landbouw in Oekraïne en hulptransporten
Tom Van Goey
Efficiënte samenwerking

“Het logistieke team ondersteunt het organisatorische deel om materialen naar Oekraïne te sturen,” legt Kristof Van Deyck uit. “Dit is ontstaan bij een persoonlijke inzamelactie waarbij we in contact zijn gekomen met Tom Van Goey, die in Stabroek inzamelde en daar ook een bedrijf heeft en netwerken. Dat leidde tot een efficiënte samenwerking om vier gemeenten af te dekken: Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel. De spullen worden opgeslagen in een loods in Stabroek van de oude Cuba Natie.”

Beheer logistiek traject

“We laden vrachtwagens en zitten op een tempo van één per week en deze week zelfs twee. In ’s Hertogenbosch worden 330 schoolbanken en stoelen geladen, plus een gynaecologische tafel. Vanuit Stabroek een ambulance en heel veel kinderspullen, ook pampers en dekens. Ik zocht contact met Broeder Willy, die ik ondertussen al twintig jaar ken, voor praktische hulp en hoe we konden samenwerken. Zo konden we veel medische materialen sturen en kwamen we zo in contact met Ihor Vitenko, die klein medisch materiaal inzamelt. Samen met Broeder Willy zamelen we medisch meubilair in, zoals bedden, matrassen, stoelen en revalidatie materialen, was- en zeepproducten, … Wij, Broeder Willy, Tom en ik beheren het complete logistieke traject, vanaf de inzameling tot de verdeling ter plekke.”

Feestelijke maaltijd

Onze dank aan alle vrijwilligers

“Tom’s bedrijf in Oekraïne is de ideale losplaats, vanwaar de verdere distributie plaatsvindt. De doelen staan hier al vast, om te voorkomen dat de opslag daar vol raakt en je nog doelen moet zoeken. Door deze efficiënte manier van werken, kunnen we elke week een vrachtwagen sturen. Ter plekke komen de organisaties zelf hun materialen met eigen vervoer ophalen. Deze feestelijke avond was het ideale moment om de vrijwilligers te bedanken en de netwerken in fysiek uit te breiden, in plaats van digitaal of telefonisch, om zo tot een perfecte samenwerking te komen. Een netwerk dat we in elf maanden enorm uit hebben kunnen breiden!”

Goederen zijn en blijven nodig!

“Dit jaar hebben we 36 camions naar Oekraïne kunnen sturen, plus drie legerjeeps, vijftig ambulancewagens en twintig camionettes. Een totaal van 589.611 kilo goederen,” licht Broeder Willy toe. “Maar de missiewerken blijven niet beperkt tot Oekraïne. We verzonden ook veertig containers naar Costa Rica, in totaal 265.425 kilo. Vier containers naar Congo, 46.100 kilo, twee containers naar Roemenië, 20.200 kilo. Een container voor kansarmen in België en Nederland, 14.584, een container voor Cameroen, 9.409 kilo en een zending naar Moldavië van 600 kilo. Dit is een totaal van 84 containers en camions met een totaal van 945.929 kilo!
Het moge duidelijk zijn dat goederen nodig zijn en blijven. Hebben mensen spullen waarmee we anderen kunnen helpen, kunnen ze altijd contact met me opnemen op nummer 0495.777.626.”

NN

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet