Laatste nieuws:
Menke Meijer - column - (c) Noordernieuws.be

Nieuwe ladekast

Menke is de alleenstaande moeder van Abby (14) en Daan (17), die autisme heeft. Zo in het dagelijks leven maakt ze van alles mee. Menke heeft een kat, drie honden, een aquarium en drie gifkikkertjes. Menke treedt vaak op met haar moeder Marianne Noble, die blueszangeres is.

Al een hele poos geleden had ik een kast voor Daan gekocht. Iets nieuws in zijn kamer is altijd gedoe, dus stond het daar maar. In twee loeizware dozen en daarnaast z’n kleren in een tas en de oude, kapotte ladekast. Een tijdje geleden heb ik aangekondigd dat we nou écht binnenkort die kast moesten gaan doen, maar steeds poeierde hij me af. De laatste week heb ik hem voorzichtig voorbereid dat ik een dezer dagen dat kreng in elkaar zou zetten, dus vandaag (ik vrije dag, Daan op ‘t werk) de stoute schoenen aangetrokken. Nou vind ik op zich die IKEA dingen nooit zo erg ingewikkeld om in elkaar te zetten, ondanks dat ze bekend staan dat het zo lastig is en zelfs zonder hamer (ik gebruikte Daan z’n dumbell haha) was ‘t goed te doen. (Maar zwaaaaaarrrr. Fokking hell gewoon. Dus vette rugpijn nu).
En toen kwam Daan thuis….. En hoewel ik heel zorgvuldig alles bewaard had (Daan bewaart zelfs verpakkingen van cadeautjes die hij ooit gekregen heeft en lege dozen en zo) trok hij het niet. Woest was hij. Elke verandering is teveel, maar soms moet het gewoon. Dus deuren smijten, spullen boos uit z’n kamer zwiepen, rondstampen en de hele mikmak. En hoewel ik weet dat hij er niets aan kan doen, dit is écht z’n autisme, werd ik er ineens zo verdrietig van! Van de paniek in dat hoofd van hem. Dat een nieuwe ladekast voor zoveel onrust kan zorgen. Dat zelfs zoiets simpels, wat voor anderen zo doodgewoon is, bij ons in een drama uitloopt.
Gelukkig is hij met ouder worden ook echt verstandig geworden, dus toen de paniek was gezakt bood hij zijn excuses aan. “Het was tóch iets te onverwachts” zei hij. “Maar nu vind ik het mooi hoor.” Hij heeft zelfs dingen weggegooid en gaf me een knuffel! Ik zit nog wel even met een doorgezakte rug, maar dat geeft niks. Toch maar mooi die ladekast is gedaan en dat ik een knuffel heb gehad!

Menke

Facebook26
Twitter
Follow Me
Tweet