Laatste nieuws:
Nancy Beulens - Hobby nut crackers - notenkrakers - (c) Noordernieuws.be 2023- HDB_8880u70

De bijzondere hobby van… Nancy Beulens!

We hebben allemaal wel een notenkraker in huis, maar niet heel veel mensen kennen de verschillende, bijzondere uitvoeringen van dit handige krakertje. Nog minder mensen weten dat de soldaatjes in diverse afmetingen, die we vorig jaar tegen de Kerst zagen, ook gebaseerd zijn op notenkrakers.

Elk weekend op zoek

De vader van Nancy Beulens (60) had een keer op een rommelmarkt voor weinig geld een notenkraker gekocht in de vorm van een soldaatje. “Ik was er meteen verliefd op toen ik die zag”, vertelt Nancy. “Mijn man en ik hadden al een verzameling van Belgisch porselein, maar een notenkraker is niet zo breekbaar. Mijn vader zei: ‘Pak maar mee’ en vanaf dat moment gingen mijn man en ik elk weekend op de motor naar rommelmarkten om notenkrakers te zoeken. We woonden toen in Merksem en zijn tot in de Kemmelberg, West-Vlaanderen, geweest.”

Nancy Beulens - Hobby notenkrakers

Beschermeling van je huis

“Het origineel van de notenkraker, zo’n soldaatje dus, is eigenlijk de beschermeling van je huis en is van hout gemaakt. Om te beginnen zochten we primair naar die soldaatjes. Op een gegeven moment zagen we andere modellen en die herkenden we aan het handvatje op, bijvoorbeeld, de rug van een beeldje van een hond of vrouwtje. We vonden ze niet altijd, andere keren vonden we er vijf en liefst zo oud mogelijk. De oudste vond ik bij een antiquair en is van begin 19de eeuw. Door gezondheidsproblemen kan ik niet meer naar rommelmarkten, dus nu zoek ik via internet.”

Geborduurde notenkraker

Sprookjesfiguren en thema’s

“Vorig jaar kochten we bij de Action grote soldaatjes, maar dat zijn geen notenkrakers. Ik heb ook kerstversieringen in de vorm van een notenkraker, oorbellen, een ketting en truien met afbeeldingen ervan. Het hebben is leuk, maar het vinden is nog leuker. De leukste notenkraker vond ik in Welle, een houten beeldje met een heel lange neus, net als Pinokkio. Mijn man zei dat het een notenkraker was en ik geloofde hem niet. Toen liet hij me zien dat de neus de hendel was. Zelfs de verkoopsters wist het niet. Er zijn veel sprookjesfiguren en thema’s bij, bijvoorbeeld de Wizard of Oz, Disney, Tinman, de Muizenkoning, … Er is er zelfs eentje van Milka, niet van chocolade maar van hout, in de vorm van een mannetje, en van lego. Op een gegeven moment heb ik ze geborduurd en een lieve buurvrouw borduurde er ook eentje voor me.”

Oorsprong

“We zijn via internet gaan zoeken naar de oorsprong van notenkrakers in de vorm van soldaatjes en kwamen uit bij het stadje Seiffen in het Ertzgebergte in Duitsland. We zijn er naar op reis gegaan en hebben in hotel Nussknacker overnacht. Dat stond helemaal vol met notenkrakers, zelfs van drie meter hoog! In Seiffen staat de werkplaats waar schrijnwerkers, schilders, … werken, die de beeldjes maken. Maar die zijn erg kostbaar, er staan er daar die zo’n €5.000,- kosten. De grootste die we er zagen was vijf meter en ze werkten aan eentje die tien meter hoog zou worden. De grootste die ik zelf heb is 1.60 meter en de kleinste vijf centimeter. Ik heb er ondertussen 235. Mijn verzameling maakt ons speciaal, het is iets dan een ander niet kent. Onze kleindochter heeft de notenkrakermicrobe al overgenomen en deelt mijn grote interesse.”

Nancy Beulens bij een grote nussknacker van 5,87 meter

“Als er mensen zijn die een houten notenkrakerbeeldje hebben en er vanaf willen, kunnen ze me altijd een pb via Facebook sturen.”

Foto’s: © Nancy Beulens, Noordernieuws.be

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook126
Twitter
Follow Me
Tweet