Meer plezier op je werk in vijf stappen

Meer plezier op je werk in vijf stappen

Burn-outs zijn vaak het gevolg van werkstress. Een van de voornaamste oorzaken waardoor werknemers de werkdruk niet aankunnen, is omdat ze niet gelukkig zijn in hun job. Met deze vijf stappen kan je daar iets aan doen.

1. Beweeg af en toe

Bureaujobs houden behalve de weg naar het toilet en het bedrijfsrestaurant vaak weinig beweging in. Daardoor voelen veel mensen zich aan het einde van de dag stijf en zelfs uitgeblust. Probeer tijdens je werk eens wat meer te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je energiek blijft en dat is goed voor een blij gevoel. Maar als je werkgever geen fitnessruimte heeft, hoe pak je dat dan aan?
Wandelen werkt bevorderend voor je humeur. Ga bijvoorbeeld tijdens de lunch in plaats van in de refter of kantine te eten, een half uurtje wandelen. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar het maakt je ook gelukkiger. Je haalt namelijk niet alleen een frisse neus, maar je maakt ook het gelukshormoon serotonine aan. Stap een halte vroeger af uit de bus, of parkeer je auto een paar straten verder, zodat je even kan wandelen naar het kantoor.

2. Stop met uitstellen

Lastige taken uitstellen kan je ongelukkig maken op het werk. “Uitstel zorgt ervoor dat de berg waar je tegenop ziet alleen maar hoger wordt. Daarom is het principe ‘Eat the frog’ zo goed. Simpel gezegd: begin je dag met de lastigste taak”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. Dit veegt meteen twee problemen tegelijkertijd van de kaart: een moeilijke taak die je niet wilde doen is nu al achter de rug én je voelt je beter omdat je het hebt gedaan. De rest van de dag kan je nu dus gebruiken om zaken te doen waar je meer zin in hebt.

3. Speak up

Net zoals elke andere relatie verloopt de relatie met je collega’s niet altijd vlekkeloos. Een belangrijk gegeven: als jij niet zegt wat er je dwarszit, kunnen anderen zich er niet aan aanpassen of jou niet helpen. Opgekropte frustraties leiden tot boosheid of stress en daar word je zeker niet gelukkiger van. Zorg er met andere woorden voor dat je op tijd duidelijk maakt wat er niet zo vlot verloopt. Soms griezelig, maar het loont wel vaak de moeite. Door te zeggen wat je niet goed vindt, klaart de lucht op en voel je je automatisch beter. Gebruik daarbij wel de algemene feedbackregels, waardoor je een ander niet aanvalt of bekritiseert, maar wel informeert.

4. Doorbreek de routine

“Door elke dag hetzelfde te doen, krijg je niet meer voldoende prikkels en begin je op automatische piloot te werken. Zorg voor voldoende afwisseling in je werk en neem daarvoor ook zelf het initiatief”, aldus Annelies Quaegebeur.

Enkele tips:
-Vraag een gesprek aan met je leidinggevende en maak duidelijk dat je bijkomende taken wil.
-Wees proactief als er tijdens het werkoverleg nieuwe projecten worden verdeeld. Geef je op voor de dingen die jou leuk lijken.
-Stel je beschikbaar als stagebegeleider: een student begeleiden geeft jou een nieuw elan.
-Denk je dat je nieuwe taken nog niet aankan? Vraag dan eens na hoe het zit met opleidingen binnen jouw bedrijf en zoek een training of cursus uit waarmee je nieuwe skills kan ontwikkelen.

5. Doe waar je goed in bent én wat je leuk vindt

De gelukkigste mensen op het werk zijn zij die doen waar ze goed in zijn, maar ook wat ze écht leuk vinden. Wordt jouw werk dan ook nog eens (goed) betaald en is het betekenisvol? Dan heb je de hoofdvogel afgeschoten.

Bron: Jobat.be
Foto: Pixabay

Facebook30
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!