Laatste nieuws:
Lulieta Csomay start Facebookpagina ‘Zonder Honger Naar Bed’

Lulieta Csomay start Facebookpagina ‘Zonder Honger Naar Bed’

Elke dag verdwijnt er heel veel voedsel in de vuilbak of op de composthoop. Eten waarmee je andere mensen een groot plezier mee doet! Lulieta Csomay heeft een hekel aan verspilling en richtte daarom de facebookgroep ‘Zonder Honger Naar Bed’ op.

Een mooi concept

Lulieta had al eerder zo’n groep, dat was toen ze nog in Lier woonde. “Toen ik naar Essen verhuisde, heb ik de groep aan een ander overgedaan. Ik vond en vind het een mooi concept en besloot een nieuwe groep te starten. De pagina bestaat sinds 6 januari en blijkt in een behoefte te voorzien, want het aantal leden groeit gestaag. Er wordt dagelijks zoveel voedsel verspild, dat vind ik schrijnend.”

Geef het liever weg

“Zelf ben ik niet rijk opgegroeid en we aten vaak brood in plaats van een warme maaltijd. Nu heb ik het goed, maar ik vind het nog steeds zonde om eten weg te gooien, ik geef het liever weg. Dat geldt niet alleen voor bereid voedsel, maar ook voor producten die tegenvallen en waar je nog verpakkingen van hebt. Dan gaat het wel om enkel bruikbare, bij voorkeur ongeopende verpakkingen. Bied je toch iets aan dat geopend is, dan moet dat wel uitdrukkelijk vermeld worden, net zoals de houdbaarheidsdatum!”

Iedereen is welkom

“Fruit en groente kunnen ook worden aangeboden. Stel je hebt teveel hebben gekocht en je weet op een geven moment dat het niet op tijd opraakt. Als ik zelf bijvoorbeeld teveel groente heb, dan maak ik er soep van en deel het uit. Ik vind het fijn om een ander een plezier te doen. En ik mik echt niet alleen op mensen die het minder hebben, iedereen is welkom in mijn groep.”

Met z’n allen verminderen we de verspilling

“De groep is gericht op Essen en omstreken, dus Kalmthout, Wuustwezel, Nispen,… Anders is het te ver weg voor mensen om even wat op te komen halen, al is dat natuurlijk ieders eigen keus. Gaat het om bereide maaltijden, dan kan er gevraagd worden om zelf een bakje mee te nemen. Mensen moeten ook niet verlegen zijn om te zeggen dat ze iets willen hebben. Want we zijn zo juist bezig om de verspilling te verminderen. Ik heb geen strenge regels opgesteld, maar ik tolereer geen geroddel of negatieve opmerkingen. Als iemand dat doet, dan stuur ik die een berichtje en daarna wordt die persoon verwijderd. Respect voor iedereen, er is al genoeg verdriet en eenzaamheid. Laten we elkaar helpen.”

Sociale functie

“Bij het uitwisselen van de producten wordt ook vaak een praatje gemaakt, wat er voor zorgt dat de groep dus ook een sociale functie heeft. Wat een ander, heel belangrijk aspect is. Weggooien is zonde, doe er liever een ander een plezier mee!

Facebookpagina ‘Zonder Honger Naar Bed

NN

Facebook264
Twitter
Follow Me
Tweet