Laatste nieuws:
Luc en Bart Bove - Metaaldetector - metaaldetectoristen

De bijzondere hobby van Luc en Bart Bové!

Onder onze voeten ligt een wereld aan historische voorwerpen! Luc (56) en Bart (35) Bové hebben er hun hobby van gemaakt om die te ontdekken met behulp van een metaaldetector.

Onze eerste metaaldetector

“Ik had al vaak over gelezen om de bodem met een metaaldetector te onderzoeken en zei tegen Bart dat ik het wel interessant vond”, vertelt Luc. “Maar hoe ga je er aan beginnen? We zijn er eentje gaan halen om het uit te proberen, een goedkope die we samen zouden gebruiken. We zijn naar een veld gegaan waar worteltjes hadden gestaan en dat net afgereden was. We zijn eerst op zoek naar de boer gegaan, voor toestemming. Die vond het wel interessant en hij vertelde dat er vroeger plukkers waren geweest waarvan er eentje zijn gouden horloge was verloren. Jammer genoeg hebben we die niet gevonden.”

De eerste vondst

“In dat veld vonden we kogels en granaatscherven. Het eerste dat we vonden was een granaatscherf. We wisten we toen nog niet wat het was, al vermoedden we het wel”, herinnert Bart zich. “Thuis hebben we het opgezocht en het klopte inderdaad. Na die eerste keer waren we helemaal verkocht! De keer daarna ontmoetten we een meneer met een metaaldetector bij een begraafplaats. We kwamen met hem in gesprek en hij vertelde dat zijn zoon ermee was opgehouden en we konden diens detector overnemen.”

Verschil van dag en nacht

“Dat was meteen een verschil van dag en nacht. We zijn ermee over dat zelfde pekesveld gegaan en vonden meteen veel meer, knopen, munten… Die detector was veel gevoeliger en kon je ook instellen. Je kon ook dingen uitsluiten, zoals openingsringetjes van blikjes, zilverpapier, kleine stukjes ijzer, zoals nagels en vijzen. Na een paar maanden hebben we een nog betere gekocht. Bart gebruikte onze oude en ik liep er met die nieuwe achteraan om te kijken of het veel verschil maakte. Maar wat die andere niet opmerkte en die van mij wel was ongelooflijk.”

Erkenning aangevraagd

“Ondertussen hebben we allebei een professionele detector, waar je zelfs mee onder water kan zoeken. Om dit zoekwerk te doen moet je een erkenning hebben, die je bij de Vlaamse Gemeenschap aanvraagt in verband met het Onroerendgoeddecreet. We hebben die allebei aangevraagd, want anders ben je strafbaar.”

Pijpenkoppen

“Als we gaan zoeken kijken we bij een veld dat net is omgeploegd of waar de maïs net af is, of we pijpenkoppen zien liggen. Die worden bij het beren van het veld verspreid. Als vroeger de pijp van een boer kapot was, gooide hij die bij de mest en zo werden ze verspreid. Nu komen die omhoog bij het ploegen en maaien. Verder zoeken we ook aardewerken scherven, altijd met toestemming. We vinden eigenlijk altijd wat.”

Andere landen, andere regels

“De oudste munt die ik tot zover heb gevonden is uit 1620, Bart vond er eentje uit de 15de eeuw. Het is opvallend dat als je zulke oude munten vindt, die doorgaans nog steeds in behoorlijk goede staat zijn. Vind je een euromunt, dan is die al zo beschadigd dat er weinig van over is. In het buitenland hebben we nog niet gezocht, omdat daar andere regels gelden. Neem bijvoorbeeld Luxemburg, als je daar wilt gaan zoeken moet je inwoner zijn, anders mag het niet.”

Veld inschatten

“Het is de curiositeit die het zo leuk maakt. Wat kan je allemaal vinden en wat ga je vinden. Je kan een veld ook inschatten naar aanleiding van wat er bovenop ligt. Zie je bijvoorbeeld veel granaatscherven, dan weet je dat je munitie gaat vinden want daar is gevochten. Zijn er scherven van aardewerk, dan vind je vaak munten. We zoeken in alle jaargetijden, maar niet als het vriest want dan kan je niet graven.”

Voor de gek gehouden

“Ik had een keer zilveren munten geleend van Toon, de broer van mijn vader”, lacht Bart. “Die had ik zwart gemaakt met aarde. Toen we gingen zoeken heb ik die een eind verder in de grond gestoken en ben er met de metaaldetector overheen gegaan. Ik riep ‘Pa, ik heb iets!’” Luc vult aan: “Ik zag dat de meter van de detector een hoog percentage aangaf, dat betekent zilver. Ik was helemaal enthousiast en heb ze opgegraven. Thuis gekomen heb ik ze supertrots op mijn facebookgroep gezet. Tot Bart zich niet meer goed kon houden en keihard begon te lachen.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook Hobby metaaldetector zoekers essen

Foto’s: Luc en Bart Bové, Noordernieuws.be

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook141
Twitter
Follow Me
Tweet