Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Dieter Van Gool

De bijzondere hobby van… Dieter Van Gool

Dat onze aarde oud is weten we allemaal en dat onze geschiedenis heel ver terug gaat ook. Maar weinig mensen realiseren zich daadwerkelijk dat een groot deel van de geschiedenis onder onze voeten ligt. In de grond waar we op lopen. Er zijn mensen die zich dat wel realiseren en van het zoeken naar onze geschiedenis hun hobby maken. Met een metaaldetector.

Onmiddellijke interesse

“Zo’n 17 jaar geleden zag ik iets over zoeken met een metaaldetector en het boeide me meteen.” herinnert Dieter (32) zich. “Je bent dan nog een tiener en leef je in de veronderstelling dat je aldoor schatten gaat vinden. Ik wilde het ook gaan doen, maar had geen idee wat ik aan moest schaffen. Die metaaldetectoren verschillen ook enorm in prestatie en aankoop. Je hebt ze van €50,- tot €2.000,- of meer.”

Deze gesp met leeuwenkop is onderdeel van een koppelriem, vermoedelijk van een soldaat ten tijde van Napoleon 3
Deze gesp met leeuwenkop is onderdeel van een koppelriem, vermoedelijk van een soldaat ten tijde van Napoleon 3
Collega met gedeelde interesse

“Ik ging werken en had er toen eigenlijk de tijd niet voor. Een paar jaar geleden had ik er op het werk toevallig een keer met een collega over, dat ik allang wilde gaan zoeken met een metaaldetector. Hij zei: ‘Dat doe ik ook!’. Hij gaf me adviezen en zo’n 2 jaar geleden ben ik er mee begonnen.”

Het blijft boeien

“Als je dan begint, weet je niet of het blijft boeien, maar dat deed het wel en nu nog. Ik heb ondertussen ook een betere detector aangeschaft. Zo’n metaaldetector geeft een verschillend geluid bij de diverse metalen. Maar je kunt ook instellen dat je bij bijvoorbeeld ijzer of staal geen signaal krijgt. Ik zoek vaak op akkers en mijn vorige detector gaf te snel een signaal terwijl er niets was, bijvoorbeeld als ik tegen een stronkje van iets botste. Bovendien ging zijn zoeksignaal niet zo diep.”

Vergunning

De detector die ik nu heb is betrouwbaar en gaat qua gevoeligheid iets dieper. Wettelijk mag je niet dieper dan 30 centimeter in de grond detecteren. Je hebt ook een vergunning nodig om dit te mogen doen. Voor zo’n vergunning moet je eerst naar het gemeentehuis voor een bewijs van goed gedrag en zeden en dat stuur je dan weer op naar Onroerend Erfgoed Vlaanderen.”

Deze clip is van 1943 en dient om vier granaten voor luchtafweer te laden in een Bofors kanon
Deze clip is van 1943 en dient om vier granaten voor luchtafweer te laden in een Bofors kanon
Mijn eerste vondst

“Als je op een akker of wei gaat zoeken, moet je vanzelfsprekend toestemming vragen aan de boer, soms vinden ze het niet goed. In het begin is alles wat je vond geweldig. Het eerste echt interessante voorwerp dat ik vond was een munt. Helaas was de beeltenis vervaagd, dus weet ik niet wat voor eentje het er is.”

Munten

“Eén munt waar ik echt ‘wauw!’ bij zei was een koperen exemplaar, van de eerste Franse republiek eind 18de eeuw. Maar ook eentje uit 1750 van Oostenrijks België en weer een ander van Napoleon lll uit 1867 en een gesp uit die periode. Ik zoek veel dingen uit op internet, omdat ik ook niet altijd weet wat het is dat ik gevonden heb. In deze omgeving (Kalmthout/Essen/Horendonk) heb ik heel veel granaatscherven gevonden. Door mijn hobby ben ik me ook veel meer met geschiedenis gaan bezighouden.”

Lokale geschiedenis

“De oudste munt die ik heb is uit 1620 en komt uit Friesland, maar die heb ik hier gevonden. Misschien ooit meegekomen op een turfvaart. Het liefst zoek ik hier in de omgeving, om zo de lokale geschiedenis beter te leren kennen. Maar ook om te fantaseren hoe een bepaald voorwerp hier terecht is gekomen. Euro’s vinden interesseert me niet, ik zal dan ook niet gauw op het strand zoeken. Maar munten of andere voorwerpen die al heel oud zijn, fascineren me! Bij het opgraven gebruik ik altijd handschoenen. Dat is properder en je weet nooit of je iets scherps vindt.”

Veldfles van Franse makelij en bijzonder omdat er FAJO is ingekrast en een aantal streepjes. Mogelijk de naam van een soldaat en het aantal slachtoffers
Veldfles van Franse makelij en bijzonder omdat er FAJO is ingekrast en een aantal streepjes. Mogelijk de naam van een soldaat en het aantal slachtoffers

Altijd spannend of je iets gaat vinden

“Als ik aan het zoeken ben met mijn metaaldetector geniet ik heel erg van de rust en het buiten zijn. Ik werk nachten en het heerlijke van deze hobby is, dat je altijd buiten bent. Ik kom dan helemaal tot mezelf. Maar ook de spanning van tevoren of je iets gaat vinden en de voorbereiding van waar je gaat zoeken ontspannen me. Ik raadpleeg kaarten op internet en verdiep me er dan in hoe het er vroeger uit moet hebben gezien.”

Bijzondere vondst

“Op een keer toen ik niet veel gevonden had, ving ik ineens een signaal op. Ik ben gaan graven en heb behoorlijk veel moeite moeten doen om bij het voorwerp te komen. Het was in een gebied waar vroeger heel veel gevochten is en ik dacht een helm gevonden te hebben. Uiteindelijk kwam er een kapotte po naar boven…”

Hulp nodig?

“Als iemand nog een interessante akker weet of ze zijn iets in de tuin kwijt, kunnen ze me altijd contacteren! Ik heb al vaker mensen geholpen die iets in hun tuin kwijt waren geraakt, een ring bijvoorbeeld.”

(De gegevens van Dieter zijn bij de redactie bekend)

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook61
Twitter
Follow Me
Tweet