Laatste nieuws:
Luc Brosens en Luc Peeters - Fietstochten met bewoners St Michael Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_2019u70
Met Marcel en Carolien

Luc Brosens en Luc Peeters maken mooie fietstochten met bewoners Sint-Michaël

In de gemeente Essen zijn twee prachtige vervoersmogelijkheden voor mensen die niet zo goed ter been zijn, de riksja- en de rolstoelfiets, allebei elektrisch. De riksja kan worden geboekt via de gemeente, de rolstoelfiets via VVV Essen. Het zijn ideale uitkomsten voor minder mobiele mensen.

Door de natuur of de vroegere buurt

De rolstoelfiets, een initiatief van VVV Essen staat geparkeerd bij WZC Sint-Michaël, waar toeristen deze op kunnen halen en een uitleg over het gebruik krijgen. De reservaties hiervoor lopen via VVV Essen en moeten minstens twee dagen van tevoren worden gedaan via info@vvvessen.be of telefonisch: 03.677.19.91. Het gebruik is gratis, maar wel wordt wel een borg gevraagd van €100,-. Omdat de rolstoelfiets bij WZC Sint-Michaël geparkeerd staat, kan als tegenprestatie het handige vervoermiddel gebruikt worden voor tochtjes met bewoners. Er wordt langs de diverse plekken gefietst. Dat kan het bos zijn, maar ook de straat waar iemand heeft gewoond. Elke keer kunnen twee mensen mee, er worden doorgaans twee toeren gemaakt, dus vier personen in totaal uit dezelfde woongroep. Bij een volgende fietstocht gaan mensen uit een andere woongroep mee.

Cycling Without Age

Luc Brosens en Luc Peeters gaan regelmatig met bewoners op pad, Luc Brosens doet dit nog niet zo lang en Luc Peeters al zestien maanden. “Een paar jaar geleden zag ik een reportage op t.v. over een project in Kopenhagen ‘Cycling Without Age’, zegt Luc Peeters. “Naar aanleiding daarvan namen andere landen dit idee over, ook hier in België. Ik vond het meteen een goed idee. Ik werk nu nog, maar wilde het doen voor mijn pensioenleeftijd. Ik heb contact opgenomen met de gemeente, die al een riksjafiets had.”

Luc Brosens en Luc Peeters - Fietstochten met bewoners St Michael Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_2024s75

Op stap met mijn moeder in de riksjafiets

“Ik zag een programma met Tom Boonen, toevallig ook in Kopenhagen, die riksjafietsen met senioren en rusthuisbewoners promootte”, vertelt Luc Brosens. “Ik zit in een fietsclub en dacht dat het wel plezant zou zijn om dit met meerdere personen te doen, wat ik in de club voorgesteld. Er zijn al gegadigden, maar die moeten nog beginnen. Luc Brosens kende ik van de biljartclub en vertelde hem dat ik op de verjaardag van mijn moeder de riksjafiets had gehuurd en met haar op stap was geweest. Ze heeft heel die dag zitten glunderen van plezier. Ik ben nu een keer met bewoners van WZC Sint-Michaël weggeweest en dat was keileutig!”

Het is geweldig om te doen!

“De bewoners zijn altijd blij als ze mee kunnen gaan, om heerlijk de wind in hun haar te voelen en door de natuur te fietsen of, bijvoorbeeld, hun oude buurt te bezoeken. Het is geweldig de mensen dit plezier te kunnen doen en onderweg vertellen ze vaak hun hele leven aan je. We zijn van plan dit nog lang te blijven doen, zolang we kunnen. Het zou geweldig zijn als we vaker op pad zouden kunnen gaan bij goed weer, want daar hangt het natuurlijk ook vanaf. Vooral voor onze passagiers, want die zitten voorin en krijgen wind en regen vol op zich.”

Altijd op zoek naar vrijwilligers

“Het is natuurlijk geweldig dat deze rolstoelfiets, die geinitieerd werd door VVV Essen, gerealiseerd kon worden. Dit met grote hulp van G-sport Vlaanderen, de gemeente en de sponsors Vleeshal Van Gool en Crelan Foundation. Om ervoor te zorgen dat er nog regelmatiger met de bewoners gefietst kan worden, zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Die kunnen zich via Sint-Michaël aanmelden op telefoonnummer 03.667.2260.

NN

Facebook319
Twitter
Follow Me
Tweet