Lokaal talent wint poëziewedstrijd Grenspark Kalmthoutse Heide

Lokaal talent wint poëziewedstrijd Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide maakte tijdens de Internationale Dag van de Stilte de winnaar bekend van een schrijfwedstrijd rond stilte- en natuurbeleving. Deze wedstrijd vestigt de aandacht op de kwaliteiten van het Grenspark Kalmthoutse Heide: de aanwezige natuur en de uitzonderlijke stilte in het gebied.

Uitdaging

Begin juli lanceerden Frank Focketyn (Vlaams acteur) en Jorunn Bauweraerts (zangeres Laïs) een uitdaging op social media. ‘Hoe verwoord jij de stilte in het Grenspark Kalmthoutse Heide?’ was de ogenschijnlijk simpele vraag. De vraag heeft de creativiteit bij veel mensen geprikkeld.

Winnaar uit Kalmthout

Riet De Bakker uit Kalmthout wint de wedstrijd met haar inzending:

kom, wenkt de stilte
ik wieg je woorden wakker
weeg de zwaarte, leg die
te drogen tegen de scherpe scheuren
onder het uitgedroogde ven – ik wikkel
je in geuren en draag je traag terug
het ruime landschap in

Martin Groffen (voorzitter Grenspark Kalmthoutse Heide): “Felicitaties voor de winnaar zijn op zijn plaats. Het gedicht weet heel mooi de sfeer van ons stiltegebied te vatten. Véél beter dan lange teksten over het belang van stiltegebieden vat dit gedicht in zeven regels de essentie van wat stilte en natuur aan gevoel kan oproepen.”
Frank Focketyn (Vlaams acteur) “Ik vond het bijzonder inspirerend om de gedichten te lezen. Ik denk dat we samen met de jury een terechte winnaar gekozen hebben. Kom naar het Grenspark, loop naar het winnende gedicht maak het stil, lees en geniet.”

Lokaal talent wint poëziewedstrijd Grenspark Kalmthoutse Heide2

Riet De Backer (Winnaar schrijfwedstrijd Grenspark Kalmthoutse Heide): “Ik was erg verrast door het nieuws. Veel mensen weten zelfs niet dat ik gedichten maak. Het gedicht is ook heel mooi gepresenteerd aan het ven van De Volksabdij.”

Jorunn Bauweraerts (zangeres Laïs): “Het winnende gedicht was voor mij ook liefde op het eerste gezicht. Lap, nu begin ik al te rijmen! Op betoverende wijze verwoordt zij de transformerende kracht van de natuur. Hopelijk kan dit mensen inspireren om eens vaker de heide in te trekken en te ervaren hoe helend de stilte is.”

Paul Asselbergs “Het was een eer om voor dit initiatief voor de eerste keer ooit als jurylid op te treden. Ik was blij verrast door de hoeveelheid aan gedichten en de verschillende manieren om over het stiltegebied te schrijven: soms erg serieus, soms heel luchtig… Er sprak heel veel liefde uit de inzendingen. Liefde voor een gebied en liefde voor elkaar.”

Gedichten stroomden binnen zowel vanuit Vlaanderen (43%) als Nederland (55%). Verrassend is dat niet alleen lokale mensen deelnamen, maar dat er inzendingen waren uit het hele land. Een bezoek aan het Grenspark Kalmthoutse Heide blijft duidelijk bij. 2% van de inzendingen kwam zelfs uit het buitenland (Spanje – Frankrijk – Zwitserland – Noorwegen – UK), veelal uitgeweken Vlamingen of Nederlanders die mijmerend herinneringen ophalen aan het Grenspark Kalmthoutse Heide.

Lokaal talent wint poëziewedstrijd Grenspark Kalmthoutse Heide3

Tijdelijke tentoonstelling

Er werden 10 laureaten geselecteerd, waaronder één winnaar. De tien gedichten zijn in de natuur rond De Volksabdij tentoongesteld en zijn nog tot januari te bekijken zijn langs het eerste gedeelte van route Kikker, vertrekkend van de Volksabdij. De Volksabdij is één van de vier onthaalpoorten van Grenspark Kalmthoutse Heide.

3-sterren stilte

Grenspark Kalmthoutse Heide is een 3-sterren stiltegebied. Dat is in 2016 vastgesteld aan de hand van uitgebreide metingen doorheen het gebied. Het stiltegebied is quasi vrij van storende omgevingsgeluiden. Dat wil niet zeggen dat er geen geluid is. Vogels en wind kunnen best wat decibels produceren, maar verkeer of andere storende geluiden hoor je bijna niet. Het Grenspark is dus de ideale plaats om te ontsnappen aan een vaak jachtige levensstijl in onze stedelijke omgeving.

Bron en foto’s: Grenspark Kalmthoutse Heide

Facebook33
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!