Laatste nieuws:
Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheidu

Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid

Op 24 mei vindt de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats, een dag die door vele Europese parken wordt gevierd. Uiteraard doen we dat door omstandigheden dit jaar online.

Daarom stelt Grenspark Kalmthoutse Heide vol trots een nieuwe website voor: https://grensparkkalmthoutseheide.com/. De website helpt de bezoeker op weg om vlot het gebied te ontdekken.

Snel oriënteren

Grenspark Kalmthoutse Heide helpt via een nieuwe website bezoekers snel te oriënteren in het uitgestrekte gebied van 6000ha. De website biedt een duidelijk overzicht over hoe je de natuur en het afwisselende landschap kan ontdekken.

Voorzitter Martin Groffen (Grenspark Kalmthoutse Heide): “Voor veel mensen start een bezoek aan Grenspark Kalmthoutse Heide online. Met deze nieuwe website zorgen we ervoor dat mensen snel de weg vinden naar de juiste natuurbeleving. De unieke filter zorgt er bijvoorbeeld voor dat wandelaars een geschikte wandeling vinden. Wandelaars kunnen filteren op afstand en op startpunt. Je kan ook heel duidelijk zien op welke wandelroutes de hond mee kan. Dat kan op heel wat routes, mits de hond is aangelijnd zodat die de reeën of grondbroeders zoals de nachtzwaluw niet opschrikt.”

Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid

De website past zich probleemloos aan het scherm van mobiele telefoons of andere toestellen aan. Snel tijdens de wandeling extra informatie opzoeken of de beste route plannen kan dus vanaf nu heel gebruiksvriendelijk. De vele beelden op de website maken ook sneller duidelijk wat een rijkdom aan natuur en landschap Grenspark Kalmthoutse Heide biedt.

Gastheren van het Grenspark

De website bevat een duidelijk overzicht van de 27 horeca- en recreatiezaken in de omgeving die als Gastheer van het Grenspark bezoekers verwelkomen. Deze ondernemers zijn door het Grenspark opgeleid om bezoekers te helpen om het onderste uit de kan te halen bij hun bezoek aan het gebied.

Voorzitter Martin Groffen (Grenspark Kalmthoutse Heide): “We kijken intussen samen met onze Gastheren van het Grenspark uit naar de heropening van de horeca- en verblijfsrecreatie. Zij zullen, zodra het op een veilige manier kan, opnieuw vol moed klaarstaan om de ideale omkadering aan te bieden bij een bezoek aan Grenspark Kalmthoutse Heide.”

Gezondheid

Het thema van de Dag van de Nationale Parken is dit jaar extra actueel: dit jaar staat de Dag van het Nationaal Park in het teken van Natuur en Gezondheid.
De Nationale Parken hebben een belangrijke missie om mensen met de natuur te verbinden. Parken beschermen niet alleen onze waardevolle natuur, ze leveren ook positieve gezondheidsresultaten op. Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid, en in een Europa dat steeds meer verstedelijkt, moeten we kansen creëren voor burgers om het buitenleven te verkennen. Positief contact met de natuur heeft bewezen welzijn te creëren en een actieve levensstijl te bevorderen.

Voorzitter Martin Groffen (Grenspark Kalmthoutse Heide): “Door de aanwezigheid van Corona gingen veel bezoekers aan beide zijden van de grens op zoek naar stukjes natuur in de buurt. De waarde van een fikse wandeling of een mooie fietstocht door een natuurlijk landschap is daarmee bevestigd. Het houdt mensen mentaal en fysiek gezond. Bovendien bleek de natuur de ideale omgeving om, rekening houdend met social distancing, toch beperkt af te spreken met vrienden nu horeca gesloten bleef. We hopen dat deze maatschappelijke realiteit omgezet wordt in een versterking van gebieden als Grenspark Kalmthoutse Heide door extra natuurverbindingen en een uitgebreid recreatief netwerk.”

Uit Brits onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Natuur geeft je een boost waardoor je je fitter en vrolijker voelt. Onderzoek bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Zelfs het kijken naar natuurbeelden heeft een positief effect.
Kortom: natuur doet je goed!

Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid2

Online dag van de Nationale Parken in Nederland

Vanwege de bijzondere situatie waarin we momenteel leven, vieren we dit jaar de Dag van het Nationaal Park online. Het organiseren van evenementen ter plaatse is moeilijk zoals bekend, maar we kunnen mensen nog steeds enthousiast maken, informeren en herinneren aan de waarde van hun parken in een digitaal jasje! Voor deze gelegenheid hebben we de hashtag #ParksForHealth en #NatuurdoetjeGoed gemaakt. Om Nederland beter bekend te maken met de Nationale Parken en toch de bijzondere natuur van de Nationale Parken te laten beleven tijdens de Dag van het Nationaal Park 2020 organiseren we vanaf vrijdag 22 mei om 12:00 uur:
• Een Digitale (vlog) tour met de Boswachter door elk Nationaal Park – het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ga daarom digitaal op pad met één van onze Nationale Park gidsen of boswachters en geniet van het park en de natuur met een digitale natuurexcursie! Vanuit huis genieten mensen van elke Nationaal Park. Een voordeel aan online: binnen een paar seconden ben je van de Veluwe op de Waddeneilanden tot in Grenspark Kalmthoutse Heide.
Overzicht van alle digitale NP excursies
Ga op pad met Jef De Winter boswachter voor het Vlaamse Natuur en Bos in Grenspark Kalmthoutse Heide in deze vlog: https://youtu.be/MpaOVmr4RwQ
• De Nationale Parken Quiz – We laten Nederland kennismaken met de bijzondere en unieke natuur van de Nationale Parken. Onder het mom van “wat weet jij van de Nationale Parken…” hebben we voor deze dag een speciale quiz gemaakt. Zo beleven mensen vanuit huis de Nationale Parken en leren ze de leukste dingen over deze bijzondere natuurgebieden

Doe de Nationale Parken Quiz

Zo bieden we tijdens de Dag van het Nationaal Park iedereen de gelegenheid om de bijzondere natuur van de Nationale Parken te ontdekken onder het motto: ‘natuur doet je goed’. Delen kan met de volgende hashtags:
#dagvanhetNationaalPark #ParksForHealth #natuurdoetjegoed #europeandayofparcs

Bron: Grenspark Kalmthoutse Heide
Foto: Pixabay

Facebook105
Twitter
Follow Me
Tweet