Laatste nieuws:
Leerlingen van basisschool 't Kantoor helpen bomen planten in naburige Berkendreef

Leerlingen basisschool ‘t Kantoor helpen bomen planten in naburige Berkendreef

Vorige winter werden er in de Berkendreef een dertigtal (32) berken gekapt voor de veiligheid. Die worden nu vervangen door 92 nieuwe bomen, bijna drie keer zoveel dus. De gemeentelijke groendienst kreeg daarbij de hulp van leerlingen van de nabije vrije basisschool ‘t Kantoor.

Gevarieerde mix

Om de dreef nieuw leven in te blazen, besloot het lokaal bestuur om de gevelde berken te vervangen door een gevarieerde mix van nieuwe bomen. De groendienst plant in deze periode verschillende boomsoorten, zorgvuldig geselecteerd om de biodiversiteit te stimuleren en om het hele jaar door een esthetische meerwaarde te bieden aan de omgeving.

Visuele continuïteit

Het eerste deel van de Berkendreef, de kant van de Bredabaan, wordt verrijkt met verschillende soorten. Esdoorns (Acer x freemanii ‘Jeffersred’) en sierkersen (Prunus serrulata ‘Royal Burgundy’) wissel elkaar af en zorgen voor een een gevarieerde en levendige omgeving. Verderop in de Berkendreef worden – hoe kan het ook anders met zo’n straatnaam – berken (Betula utilis ‘Doorenbos’) aangeplant. De soort eerbiedigt niet alleen de traditie van de straatnaam, maar versterkt ook de visuele continuïteit en herkenbaarheid van de omgeving.

Leerlingen van basisschool 't Kantoor helpen bomen planten in naburige Berkendreef2

Betrokkenheid basisschool ‘t Kantoor

Een belangrijk onderdeel van dit project is de betrokkenheid van de plaatselijke basisschool ‘t Kantoor. Leerlingen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar namen op donderdag 29 februari actief deel aan de aanplanting. Zo konden de kinderen waardevolle praktijkervaring opdoen en werd hun betrokkenheid met de omgeving gestimuleerd. Het grauwe regenweer kon de leerlingen niet deren. De warme chocomelk die ze nadien kregen, zal ongetwijfeld gesmaakt hebben. Alle helpers ontvingen daarnaast van de dienst landschap en groen ook een getuigschrift voor hun bijdrage aan het project.

Verbinding te creëren

Schepen van leefmilieu Pieter Cools (CD&V) benadrukte het belang van dergelijke initiatieven om verbinding te creëren tussen de gemeenschap, de scholen en het groene publieke domein. “Door gezamenlijk te werken aan projecten zoals deze bomenaanplantactie, versterken we niet alleen die banden tussen de gemeenschap, de school en de omgeving, maar dragen we ook bij aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst voor ons allemaal”, aldus de schepen.

Bron en foto’s: Lokaal bestuur Wuustwezel

Facebook83
Twitter
Follow Me
Tweet