Laatste nieuws:
Laat (gratis) je fiets markeren aan stations Essen en Wildert

Laat (gratis) je fiets markeren aan stations Essen en Wildert

Het gemeentebestuur van Essen, Politiezone Grens en de NMBS voeren gezamenlijk de strijd op tegen fietsdiefstallen. Naar aanleiding van de ‘preventieweek fietsdiefstal’ houden ze op woensdag 24 april en vrijdag 26 april gratis fietsmarkeeracties aan de stations van Essen en Wildert.

De NMBS beschikt vandaag in alle stations over in totaal meer dan 90.000 fietsplaatsen. Het is net deze grote concentratie die ervoor zorgt dat stations een hotspot voor fietsdiefstallen zijn. Om dit probleem aan te pakken organiseert NMBS samen met de lokale partners van 22 tot 26 april 2019 in verschillende stations een sensibiliseringsactie. Zo ook in de stations van Essen en Wildert.

Markeren verloopt gratis en snel

Op woensdag 24 april kan elke eigenaar zijn fiets laten markeren van de stations van Essen en Wildert tussen 12.00 en 17.00 uur. Op vrijdag 26 april kan je aan beide treinstations terecht van 15.30 tot 19.00 uur. Ter hoogte van de fietsenstallingen komt een opvallende info- en markeerstand.

Het markeren van fietsen is een efficiënte manier om dieven af te schrikken en om de eigenaar van een gestolen fiets terug te vinden. Gemerkte fietsen worden minder snel gestolen. Het markeren gebeurt via het kleven van een sticker met je rijksregisternummer op het fietskader. De speciale stickers zijn heel moeilijk te verwijderen. Dit voorkomt schade in het geval je een speciaal frame hebt. Het markeren is gratis en duurt slechts enkele minuten, daarna ontvang je een fietspas.

In Essen is de politie een aantal weken geleden overigens begonnen met de actie weesfietsen, die tijdens de preventieweek wordt afgerond. Alle fietsen zonder gekende eigenaar worden dan weggehaald en overgemaakt aan het gemeentebestuur van Essen.

Neem je ID mee!

Neem een officieel document mee waarop je rijksregisternummer staat, bij voorkeur je identiteitskaart. Heb je een tweedehands fiets gekocht die al gemarkeerd is, breng dan een bewijs van aankoop of overdracht mee. Dankzij het gebruik van het rijksregisternummer kunnen we de fiets duidelijk identificeren als jouw eigendom. Bovendien schrikt het ook dieven af. Fietsdieven kunnen een gemarkeerde fiets minder makkelijk doorverkopen.

Fietsplaatje ‘Weer een gemarkeerde fiets’

Aan de markeerstand worden op 24 en 26 april ook gadgets en preventiefolders uitgedeeld. Speciaal voor deze campagneweek hebben we fietsplaatjes laten maken met de vermelding ‘Weer een gemarkeerde fiets’.

Enkel belangrijke tips:

-parkeer je fiets altijd in een fietsenstalling (en niet zomaar ergens in de stationsbuurt),
-zet je fiets goed op slot (bij voorkeur een ringslot in combinatie met een degelijk beugelslot of kettingslot)
-en laat je fiets markeren.

Ben je je fiets toch kwijt?

Kijk dan zeker eens op de website www.gevondenfietsen.be en doe aangifte van de diefstal bij de politie.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook33
Twitter
Follow Me
Tweet