Laatste nieuws:
KMI zoekt vrijwillige waarnemers

KMI zoekt vrijwillige waarnemers

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is op zoek naar een plichtbewuste waarnemer in Essen. Het instituut zoekt iemand die dagelijks meteorologische gegevens noteert en doorstuurt. Word jij straks onze Essense Frank Deboosere of Sabine Hagedoren?

Het KMI maakt naast geautomatiseerde weerstations gebruik van manuele weerstations om klimaatstudies te doen. Essen heeft een van de langstlopende reeksen van waarnemingen voor het klimatologisch netwerk van het KMI. Sinds 1912 kunnen zij op data rekenen vanuit onze gemeente. Er is wat onzekerheid over het voortbestaan van deze metingen, dus doet het KMI een oproep aan Essenaren om een manueel station te beheren.

Wat houdt dit in?

Het KMI installeert bij een waarnemer een regenmeter om de neerslag van de afgelopen 24 uur te meten. Dat doe je telkens om 08:00 ’s ochtends. Een medewerker installeert eventueel een thermometerhut om dagelijks de maximale en minimale temperaturen te meten.

Waar moet je aan voldoen?

Je moet een vlak en open stuk gazon hebben en er mogen geen obstakels te dicht bij het meetstation staan. In de regel is dat op een afstand van minstens drie maal de hoogte van het object. Bij een boom van 5 meter is dat dus een afstand van 15 meter tegenover de meetinstrumenten. Je moet de dagelijkse meting kunnen garanderen tussen 07.30 en 8.00 uur ‘s ochtends. Je kan niet te vaak afwezig zijn en hebt dus minstens één vervanger nodig. Je moet ook over een telefoon beschikken om dagelijks de waarnemingen (gratis) door te bellen. Deze taak is niet vrijblijvend. Het KMI verwacht dat de gegevens alle dagen van het jaar op een vast tijdstip tot bij hen geraken. Daarom is het beter om dit met een team te doen. Als je ziek bent of met vakantie, dan kan iemand anders jouw taken overnemen.

Contacteer het KMI

Heb je interesse, neem dan contact ,op met het KMI. Zij bezorgen je een inschrijvingsformulier, een vragenlijst en na inschrijving een handleiding en brengen een bezoek aan jouw tuin. Ben je uiteindelijk een officiële waarnemer geworden, laat het de redactie van Essen Info weten via info@essen.be.

Contactpersonen KMI:

geert@meteo.be • marin@meteo.be

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook12
Twitter
Follow Me
Tweet