Laatste nieuws:
Kies een hond die bij je past!

Kies een hond die bij je past!

De aanschaf van een pup is hét moment waarop een toekomstig-eigenaar kan kiezen voor de best passende sociale en gezonde hond. Dat kan zowel een rashond-met-stamboom als een kruising zijn. Het vraagt wel enige inspanning om deze te vinden. Ook uw dierenarts kan helpen bij het maken van de juiste keuze, zodat u lang kan genieten van een gezonde en sociale hond!
Let op gezondheidsproblemen rashonden

Recent is er veel aandacht voor gezondheidsproblemen bij rashonden in de media. Daarbij werd veel aandacht gegeven aan het fokken van kruisingen om deze problemen te voorkómen. Gezondheidsproblemen als gevolg van de fokkerij hebben twee mogelijke oorzaken:
Inteelt – Dit komt vaker voor bij rashonden. Het zorgt voor een groter risico op erfelijke ziekten die vaak geen relatie hebben met het uiterlijk van de hond. Erfelijke vormen van epilepsie zijn daar een voorbeeld van.
Extreme selectie op lichamelijke kenmerken – Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn. Bijvoorbeeld de selectie op schadelijke raskenmerken zoals een extreem korte neuslengte. Dit levert gezondheidsproblemen op die een direct gevolg zijn van deze afwijkende anatomie.

Rashond of kruising? Ga voor een gezonde hond!

Het oplossen van de gezondheidsproblemen als gevolg van fokkerij lijkt erg eenvoudig, maar is dat helaas niet. Niet iedereen weet dat dieren met schadelijke raskenmerken vaak gezondheidsproblemen hebben waardoor de vraag naar deze dieren onverminderd groot is. Bij erfelijke aandoeningen als gevolg van inteelt is het nog moeilijker om een goede keuze te maken omdat de kans op inteelt bij dieren zonder stamboom wel kleiner is, maar zelfs bij dieren die als kruising te koop zijn toch voor kan komen.

Niet alleen gezondheid belangrijk

Om de kans op een lang en zorgeloos leven voor een hond zo groot mogelijk te maken zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kan houden. Niet alleen de gezondheid van de hond kan je rekening mee houden bij de aankoop. Denk ook aan de grootte van de hond en zijn karakter die goed moeten passen in de toekomstige leefomgeving. Ook moeten pups al vanaf jonge leeftijd kunnen wennen aan alle omstandigheden die in hun latere leven voorkomen. Deze socialisatieperiode begint al in het nest en is erg belangrijk voor het welzijn van de hond op latere leeftijd. Daarnaast is het goed om ook rekening te houden met jouw portemonnee. Voedingskosten en zorgkosten voor een huisdier zijn (soms hoogoplopende) terugkerende kosten.

Bron: Dierenarts.nl
Foto: Pixabay

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet