Laatste nieuws:
Pijnmedicatie nadat je kat gecastreerd is

Pijnmedicatie nadat je kat gecastreerd is

Wist je dat veel katten lijden en enorm veel pijn hebben in de dagen na een castratie, simpelweg omdat de eigenaar te weinig pijnmedicatie heeft meegekregen?

Verkeerde aanname

We horen helaas vaak dat een eigenaar na de castratie (van een kater maar ook van een poes*) voor slechts een of twee dagen aan pijnmedicatie heeft meegekregen. Ook dat er best veel dierenartsen zijn die katten (meestal katers), na een dergelijke behandeling zelfs helemaal geen pijnmedicatie willen meegeven, omdat dit volgens volgens hen niet nodig is. Vaak wordt gezegd dat de injectie, die tijdens de operatie is gegeven, voldoende is en/of dat katers geen pijn hebben na een castratie. Dit is naar onze mening echt een verkeerde aanname.

Buikoperatie

En wat denk je dat een poes voelt als ze is geholpen en een hele grote snee in haar buik heeft, die is gehecht? AUW! Ze heeft gewoon een buikoperatie gehad en krijgt dan vaak maar voor twee a drie dagen aan pijnmedicatie mee naar huis? Dit is echt veel te weinig, vinden wij. Een castratie is een operatie. Beeld het je even in: jij hebt een dergelijke operatie gehad en je hebt voor thuis geen pijnmedicatie meegekregen. Hoe ga jij je voelen nadat de narcose en de pijnmedicatie, die je tijdens de operatie hebt gekregen, zijn uitgewerkt? Er is gesneden in je lichaam en je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Herstellen zonder pijnmedicatie kan enorm pijnlijk zijn, dus waarom zou je pijn willen lijden? En als een mens zich al zo voelt, hoe denk je dat een kat zich voelt?

Meesters in het verbergen van pijn

Volgens de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) is het noodzakelijk dat er tenminste voor drie dagen aan pijnmedicatie wordt gegeven aan katten die een castratie hebben ondergaan. Wij, van All about Kats, vinden drie dagen pijnmedicatie eigenlijk ook nog te weinig. Katten zijn namelijk meester in het verbergen van pijn. Vaak tonen katten met pijn dit alleen door hele kleine, subtiele gedragsveranderingen te tonen. Hij trekt zich terug na de castratie eens terug naar een stil hoekje, komt niet meer gezellig bij je liggen. Sommige katten eten minder of drinken nauwelijks. Ze zijn dagen inactief, willen niet meer spelen en slapen het liefst de hele dag. Sommige katten kunnen, als de pijn echt extreem is, klagelijk gaan miauwen. Dat is een duidelijk signaal van pijn. Echter, de meeste katten tonen niet dat zij pijn hebben: je hoort en ziet ze nauwelijks de eerste dagen na de operatie. Ze lijden, hebben pijn en trekken zich dan terug zonder dat de eigenaar zich daarvan bewust is.

Langere periode pijnbestrijding

We zien te veel katten lijden na een castratie, zelfs nadat ze drie dagen na castratie aan pijnmedicatie hebben gekregen. Om deze reden zijn wij een groot voorstander van een langere periode van pijnbestrijding geven aan gecastreerde katers en poezen. Wij vinden dat een kater minimaal voor 5-7 dagen en een poes 7-10 dagen aan pijnmedicatie zou moeten hebben na een castratie/sterilisatie. Als eigenaar is het wegbrengen van je lieverd voor een castratie natuurlijk heel spannend. Je wilt niet dat je lieverd pijn heeft na een operatie. We vragen je om het gesprek met de dierenarts aan te gaan. Spreek af dat je meer dan drie dagen aan pijnmedicatie meekrijgt. Voorkom het lijden van jouw lieve viervoeter en neem geen genoegen met te weinig pijnmedicatie!

https://www.kattenkliniekfelicare.nl/pijnstilling
https://icatcare.org/our…/cats-deserve-pain-relief-too/

Vanaf 16 weken geslachtsrijp

Katten kunnen al vanaf 16 weken geslachtsrijp zijn. Het is belangrijk dat je voor die tijd je lieveling laat helpen. In de volksmond wordt het laten helpen van een kater ‘castratie’ en voor een poes ‘sterilisatie’ genoemd. Echter, ook poezen worden tegenwoordig gecastreerd. Bij castratie worden de geslachtshormoon producerende organen verwijderd (bij katers de zaadballen en bij poezen de eierstokken), terwijl bij sterilisatie alleen de eileiders of de zaadleiders worden onderbroken. Als een kat gesteriliseerd wordt, worden na de ingreep nog steeds geslachtshormonen geproduceerd. Deze hormonen hebben dan nog steeds effect op het lichaam, maar ook het gedrag van de kat, met alle gevolgen vandien. Om deze reden worden poezen tegenwoordig ook meestal gecastreerd i.p.v. gesteriliseerd.

Bron: All About Kats
Foto: © Noordernieuws.be

Facebook78
Twitter
Follow Me
Tweet