Laatste nieuws:
Katten en hun wc-gewoontes - kattenbak

Katten en hun wc-gewoontes

Dierenartsenpraktijk Het Hof in Essen is de eerste in de provincie Antwerpen en de derde in heel België, die de internationale accreditatie heeft gekregen van ‘Cat Friendly Clinic’. Dit houdt in dat de hoogste eisen worden gesteld aan het behandelen en hospitaliseren van katten. De behandelkamers zijn aangepast om de beste zorg te geven en stress zoveel mogelijk uit te sluiten. Annelies Stroobant van Dierenartsenpraktijk Het Hof volgde bijscholing over kattengedrag en kattenprobleemgedrag in Beveren en deelt haar tips met ons.

Annelies Stroobant - Katten - Dierenartsenpraktjk 't Hof - Noordernieuws.be 2019 - 1DSC_0082bc2

Katten zijn gewoontedieren

Om te beginnen zijn katten gewoontedieren, dat kan zich al uiten bij het gebruik van kattenbakkorrels of zelfs een andere kattenbak. Als je kat aan een bepaalde kattenbakvulling gewend is en je besluit een ander te proberen, kan dat precies een reden zijn om ergens in jouw huis te gaan plassen. Dat geldt ook als je ineens een andere kattenbak neerzet. Dan kun je beter de oude nog laten staan, zodat je katje kan wennen en niet voor een voldongen feit wordt geplaatst.

Wat is de ideale kattenbak?

Net als wij willen katten rustig naar het toilet kunnen gaan, op een plek waar niet aldoor mensen of andere katten langslopen. En natuurlijk moet de bak niet pal naast eten of drinken staan, dat vinden wij mensen zelf ook niet fris. Katten zijn heel propere dieren en eten of drinken naast een bak die gebruikt is, is voor hen niet smakelijk.

Is één kattenbak genoeg?

De ideale toestand is een bak voor iedere kat en dan nog eentje extra. Het liefst doen ze hun grote en kleine behoefte op verschillende bakken. Als een van de katten al op een bak zit, gaan ze liever ergens anders naar toe. Ze begraven de boel als ze klaar zijn. Dat doen ze in de natuur ook, omdat kattenontlasting heel eiwitrijk is en dit kan in de natuur grote roofdieren aantrekken. Sommige katten begraven de boel heel enthousiast en komen dan met grit aan hun pootjes de kattenbak uit. Er zijn speciale matjes te koop, die je voor de kattenbak legt. Daar blijven de korrels dan op achter en voorkom je dat het overal verspreid wordt.

kattenbakken hoog en laag, kattenbakken met of zonder deksel
Zand als kattenbakvulling?

Oorspronkelijk stammen katten af van de Noord-Afrikaanse savanne, een plek waar dus zand ligt. Katten hebben heel gevoelige voetjes en fijn, zacht zand is daarom ook nu nog het beste. Vandaar dat katten ook zo gek zijn op openliggende zandbakken van kinderen. Een betere kattenbak is voor hen niet te vinden. Maar het is ook een kwestie van uitproberen. Veel katten vinden de gewone korrels, zoals je die in de winkel koopt, prima en hebben nergens last van. Opvallend is dat een vulling van houtkorrels of kalk plasproblemen geeft.

De grootte van de kattenbak

De ideale afmeting van de kattenbak is 1,5 keer de lengte van de kat. Er zijn bakken met een dakje en bakken met daarin een deurtje. Dat deurtje moet eigenlijk verwijderd worden. De theorie is dat je dan geen last hebt van luchtjes en dat er geen grit naar buiten geschopt kan worden. Maar een kat heeft een gevoelige vacht en vindt zo’n deurtje vreselijk. Veel kattenbakken hebben een overkapping. Sommige katten vinden dat heel plezierig, andere juist weer niet. Dat is een kwestie van uitproberen en kijken welke keuze ze maken. Katten voelen zich heel kwetsbaar als ze op de bak zitten, de juiste keuze is dus zeer belangrijk.

klein poesje in mand

De ideale kattenbak

Een ronde wasmand van rubber met een diameter van ongeveer 60 centimeter is eigenlijk ideaal. Door de hoge randen voelt de kat zich veilig, hij kan niet van achter beslopen worden. Er kan geen kat op de overkapping gaan zitten en hij kan aan elke kant de bak verlaten. Dat zo’n wasmand goedkoop is in aankoop is een aantrekkelijk pluspunt. Let op: zo’n mand is niet geschikt voor kittens of oudere katten, omdat deze manden te hoog zijn.

Vanwege de hygiëne moet u wel elke dag de bak scheppen, helemaal leeg of alle plasjes en hoopjes verwijderen. Wij willen ook niet op een smerige wc zitten, en katten zijn heel propere dieren. Ze zullen zelfs een vieze bak gebruiken, maar dat is geen reden om de hygiëne van de bak niet optimaal te houden! Een litterlocker naast de bak, een soort vuilnisbakje met klep, kan u veel tijd besparen.

kattenbak vieze luchtjes
.
Plasproblemen

Toch kan het gebeuren dat uw kat op plekken gaat plassen waar het niet hoort. Op de deurmat, het aanrecht, tegen een gordijn, … Het is belangrijk om uit te vinden waarom uw kat dat doet, want hij doet dit nooit zomaar. Om te beginnen moet u medische redenen uit laten sluiten bij uw dierenarts. Blaasgruis of blaasontsteking kunnen om te beginnen voor grote plasproblemen zorgen. Maar is de kattenbak ook in orde of hebt u eventueel andere vulling gebruikt? Staat de bak bij ramen die tot op de grond komen? Zorg dat je kat geen zicht heeft op andere katten die buiten lopen. Staren naar andere katten kan een agressief gevoel geven en door deze stress voelt jouw kat zich niet meer veilig in zijn eigen kamer.

Sproeien of urineren

Er is een verschil tussen sproeien en urineren. Sproeien komt nogal eens voor bij ongecastreerde katers die krols zijn, urineren duidt echt op andere problemen. Begint uw kat dus ineens ergens te plassen, straf hem dan niet. En haal hem er zeker niet met zijn neus doorheen, zoals veel mensen doen. Het heeft een oorzaak. Ze kunnen niet praten, dus plassen op plekken waar het niet hoort kunnen uitingen zijn van stress, ontstekingen of andere dingen. Consulteer dus altijd eerst uw dierenarts!

Foto’s: Noordernieuws.be en Pixabay

Dierenartsenpraktijk Het Hof

LW

Facebook66
Twitter
Follow Me
Tweet