Karel Van Oevelen vertelt - Essen - Vroeger en nu

Essen vroeger en nu. Karel Van Oevelen vertelt!

Karel Van Oevelen werd in 1929 geboren en stond mee aan de wieg van de zo bekende drankenhandel Van Oevelen. De ouders van Karel, Maria Ribbens en Frans Van Oevelen, woonden in Heikantstraat 107 en kregen drie kinderen: twee zoons en een dochter.

Van diamantslijper naar bierverkoper

“Mijn vader was in het begin van zijn huwelijk diamantslijper”, herinnert Karel zich. “Dat was in de Heikantstraat aan de kant van de watertoren, maar die watertoren was er toen nog niet, die is later gekomen. Hij werd daarna zelfstandige en kocht bier bij een brouwerijtje in Kalmthout om te verkopen. Dat werd bij de Kiekenhoeve geleverd, want de wegen waren hier zo erbarmelijk, dat het niet bij ons gebracht kon worden. De straten waren slechte karsporen, waar je met paard en wagen niet door kon komen. Wij gebruikten daarom een lichte kar met paard en leverden in Heikant, Hoek en Essen-Dorp. We verkochten tafelbier en limonade met knipstop en soms een bak Export. Pils zoals wij dat nu kennen, was er toen nog niet.”

Karel Van Oevelen - Essen - Paard en wagen

De schuilkelder in

“Als kind ging ik naar school in Essen Statie. Tijdens de oorlog ging de school gewoon door en als er vliegtuigen overkwamen, moesten we de schuilkelder in. Thuis verborgen we ons dan in de schuilkelder van de buren. Na een bombardement lagen er een keer zeven dode soldaten op straat, wat een schokkend gezicht was. We hadden tijdens de oorlog altijd genoeg te eten, want mijn vader smokkelde van alles en nog wat: tarwe, graan, boter… Toen ik nog zo jong was, heb ik dertien jaar accordeon in het orkest ‘Doe wel en zie niet om’ in Wildert gespeeld. We waren met z’n vieren en hebben veel opgetreden op feesten en gelegenheden. Maar toen ik trouwde ben ik daarmee gestopt.”

Karel Van Oevelen - Essen

Legerdienst

“We speelden met z’n allen gewoon op straat, dat kon toen nog. Er waren amper auto’s, alleen welgestelde mensen hadden die. Op mijn negentiende ging ik het leger in, in Turnhout, de eindmaanden bracht ik door in Polygoon, Brasschaat. Zaterdag mochten we naar huis, als je niet van wacht was, en zondag moest je voor middernacht weer binnen zijn. Naar Turnhout ging ik met de trein, naar Brasschaat op de fiets. Met z’n zessen vertrokken we op de fiets uit Essen naar Achterbroek, daar kwamen er nog zo’n vijf of zes bij. Dan dronken we in Achterbroek een pintje en gingen op weg. Ik was van Klas 49, in 1949 dus. Na het leger ging ik weer bij mijn vader in de zaak.”

Karel Van Oevelen en Maria Konings 1955 - Essen
Karel met Maria in 1955
Ik wist meteen: dat moet ze worden!
“Op mijn 23ste ontmoette ik mijn toekomstige vrouw Maria Konings in de Kapelstraat bij een 50-jarig huwelijk. Ik zag haar en dacht meteen: dat moet ze worden! En Maria dacht precies hetzelfde over mij! We zijn in 1955 getrouwd en mijn vrouw heeft altijd in de zaak meegewerkt. We mochten drie kinderen krijgen, Roland, Carina en Eric. Eric is op zijn 23ste overleden bij een parachute ongeluk, dat was in 1988.
Eric Van Oevelen 1965-1988 - Essen
Eric
In 1955 heb ik de zaak van mijn vader overgenomen. Dat was nog steeds in de Heikantstraat, later zijn we overgegaan naar de Leemstraat 28. Toen ben ik bestellingen met de camion gaan leveren, natuurlijk ook aan cafés. Eerst waren er misschien tien, later zo’n vijfentwintig, maar daar zijn de meeste ondertussen van verdwenen. Op Wildert bijvoorbeeld, waren er eerst twaalf, nu nog maar twee. Op Hoek vijf, nu twee.”

Een prachtvrouw en geweldige moeder
In 1989 kwamen mijn dochter Carina en haar man Erik in de zaak en verhuisde het bedrijf naar de Moerkantsebaan. Ik heb toen afstand gedaan. Na mijn pensioen gingen mijn vrouw en ik veel fietsen, want om reizen gaven we niet. We hadden er ook nooit de tijd voor gehad, dus we misten het ook niet. Drie jaar geleden, op 22 mei 2017, overleed mijn vrouw. Ze woonde toen zes weken in Sint-Michaël. Ze is in mijn armen gestorven en ik mis haar ontzettend. We waren altijd samen en kwamen immer goed overeen. Ze was een prachtvrouw en een geweldige moeder voor onze kinderen.”
Maria Konings - Van Oevelen
Maria
Essen vroeger en nu

“Essen is heel anders geworden. Beter? Slechter? Ik weet het niet, de tijden zijn gewoon veranderd. Vroeger mocht je niet veel, de mensen zijn opener geworden, wat positief is, en er mag ook veel meer. Het verkeer is ingewikkelder geworden en mensen geven elkaar eerder de schuld van dingen. In het café kwam ik nooit, omdat ik in een orkest speelde en later, toen ik getrouwd was, ook niet. Alleen beroepsmatig. Naar het Essen van vroeger zou ik niet terug willen, het is goed zoals het nu is.”

Drankenhandel Van Oevelen - Kar met paard

NN

Facebook240
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!