Laatste nieuws:
Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele maakt zijn grootste beeld ooit

Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele maakt zijn grootste beeld ooit

“Trots op mijn ‘King of Peace’ in museum in Zuid-Korea”

De Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele blijft de wereld rondreizen met zijn ‘sculpturen voor de vrede’. Nu staat er ook een beeld van hem in de beeldentuin van het Mosan Art Museum in Zuid-Korea. “Dit is het grootste beeld dat ik ooit gemaakt heb. Het past hier perfect”, vertelt een enthousiaste Jorg Van Daele vanuit Zuid-Korea.

Een blok graniet

“Dit beeld, dat Koning voor de Vrede of King of Peace (grow till tall) heet, heb ik gemaakt uit één blok grijze graniet van wel vijftien ton! Het beeldhouwwerk is 5,6m hoog, 2,1m breed en 1,2m diep en is daarmee het allergrootste beeldhouwwerk dat ik ooit maakte”, legt Jorg uit.

Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele maakt zijn grootste beeld ooit

Zeven werelddelen

“Het reusachtige beeld bestaat uit zeven delen, wat symbool staat voor de zeven continenten. Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Oceanië hebben elkaar nodig om vrede te bereiken. Als je één deel (continent) wegpakt, valt alles uit elkaar. Dat geldt zowel voor dit beeld als voor onze wereld.”

In weer en wind

“Ik werkte vier weken lang zeven dagen op zeven aan dit beeld. Van half zeven ’s morgens tot half zes ’s avonds waren we aan het werk. Letterlijk in weer en wind, want we zijn alleen twee keer even gestopt om een razende tyfoon te laten passeren. Het harde labeur was fysiek erg zwaar. Alles deed pijn, maar ik heb het gehaald. De omstandigheden waren zwaar, maar de ondersteuning van de organisatie en het enorme respect van de Koreanen vormden de drive om door te zetten tot het beeld klaar was.”

Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele maakt zijn grootste beeld ooit

Duizenden bezoekers

“Ik ben vereerd dat ik een uitnodiging kreeg om een werk te beeldhouwen voor het Mosan Art Museum. Deze beeldentuin, waar beelden staan van bekende artiesten, trekt duizenden bezoekers per week. Er kwam zelfs een klas langs met 2 à 3-jarige kleuters. Fantastisch om te zien hoe ze hier zo’n jonge kinderen al cultuur bijbrengen.”

Beeld op zijn plaats

“Helaas was er tijdens mijn verblijf in Korea geen voldoende grote kraan beschikbaar om het beeld te kantelen en volledig op de juiste plaats te zetten in de beeldentuin van het museum. Ik heb het dus nog niet verticaal kunnen bewonderen, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat de ze het op de juiste plaats zullen zetten. Ik kom zeker nog terug om het eindresultaat van deze unieke ervaring te bewonderen”, besluit beeldhouwer Jorg Van Daele.

Tekst: Stijn By Me

Facebook231
Twitter
Follow Me
Tweet