Junior Rangers in Grenspark Kalmthoutse Heide

Junior Rangers in Grenspark Kalmthoutse Heide

Ze komen eraan: een bende enthousiaste Junior Rangers in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Van januari tot en met juni 2021 gaat een groep van 12 Nederlandse en Vlaamse jongeren (12 tot 15 jaar) op pad in het Grenspark. Ze functioneren daarbij als echte rangers of mini-boswachters: ze gaan op stap met een echte boswachter, leren van alles over fauna en flora, helpen de herder en steken de handen uit de mouwen voor natuurbeheer. Tof concept? Zeker weten!

Vraag naar meer

“Het Grenspark kent al langer een Junior Rangers-werking door jaarlijks een zomerkamp te organiseren voor 13- tot 17-jarigen. En ook De Vroente kent met de Libelhamelclub al een werking waarbij 6 tot 12-jarigen elke maand de natuur beleven in het Grenspark. Maar… er was vraag naar meer. Jongeren die ouder zijn dan 12 wilden vaker de natuur beleven, op een meer permanente basis. Wat als ze nu eens maandelijks de natuur in konden trekken, onder begeleiding van echte experts? En wat als ze daardoor veel plezier konden maken, met leeftijdsgenoten van over de grens?”, zo geeft Sofie Regniers, centrumverantwoordelijke van De Vroente, aan.

De Vroente, het Grenspark Kalmthoutse Heide en IVN staken de koppen bij elkaar. Het resultaat? Van januari tot en met juni 2021 gaat de eerste Rangers-groep van start. Twaalf jongeren van 12 tot 15 jaar uit Vlaanderen en Nederland komen één keer per maand bij elkaar. Ze beleven en onderhouden de natuur en ze worden ambassadeurs van een van onze mooiste natuurgebieden. Een nieuwe vriendengroep krijgen ze er meteen bovenop.

“Het Grenspark Kalmthoutse Heide is daarmee het tweede natuurgebied in Vlaanderen dat een Junior Rangers-werking krijgt, na het Nationaal Park Hoge Kempen. In Nederland zijn de Junior Rangers al veel langer ingeburgerd: al acht Nederlandse Nationale Parken hebben er een maandelijkse activiteitenkalender voor jonge natuurliefhebbers. Hoog tijd dus dat wij ook onze schouders onder dit mooie initiatief zetten”, zo stelt Jan Weverbergh, coördinator van het Grenspark.

IJzersterke begeleiding

Leren gaat vooral gepaard met plezier want de Rangers van het Grenspark zullen worden begeleid door twee ijzersterke en enthousiaste begeleiders: Daan en Linsy. Daan Van Eenaeme is natuurconservator van het reservaat De Eenbes (VZW Durme), haalde als één van de jongste deelnemers ooit het attest natuurgids bij Natuurpunt en is een gepassioneerd dagvlinderkenner. Of misschien spreken we beter over een alleskenner want Daan is eigenlijk geïnteresseerd in… alles wat leeft, kruipt en bloeit. Linsy Verbraak werkt voor het recreatiecentrum Hazeduinen en kent het Grenspark als haar broekzak. Als gastvrouw van het gebied volgde ze de gastheercursus en weet ze feilloos hoe ze met diverse doelgroepen moet omgaan. Jongeren begeleiden en warm maken voor de pracht van het Grenspark? Geen probleem!

Inschrijven voor de try-out

“De periode januari-juni 2021 is een try-out. Daan en Linsy gaan op stap met twaalf jongeren. Nadien volgt een evaluatie en wordt er waar nodig geschaafd aan de activiteitenkalender. In september 2021 wordt de Junior Rangers-werking dan grootschaliger georganiseerd. Dan is er ruimte voor 20 of misschien zelfs 25 jongeren. Ja, we zien het zeker groots”, zo stelt Willeke Geurts van IVN lachend.

Interesse om in te schrijven voor de try-out en zo één van de eerste Junior Rangers van het Grenspark te worden? De drie organisatoren – De Vroente (Departement Omgeving, Vlaamse Overheid), het Grenspark en IVN – zien je inschrijving graag tegemoet. Van 3 tot en met 30 november 2020 kunnen geïnteresseerde jongeren van 12 (middelbaar onderwijs of brugklas) tot en met 15 jaar zich inschrijven als Junior Ranger van het Grenspark. Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier op de site van De Vroente (www.devroente.be). Er is plaats voor 12 jongeren. Indien de vraag het aanbod overstijgt, dan worden de namen van de Rangers geloot.

Contactpersoon Junior Rangers Grenspark Kalmthoutse Heide: Petra Vijncke – De Vroente

Bron en foto: Grenspark Kalmthoutse Heide

Facebook13
Twitter
Follow Me
Tweet