De hobby van Guy Hurts - Jukeboxen - (c) Noordernieuws.be

De bijzondere hobby van Guy Hurts

Bijna iedereen houdt wel van muziek. De meeste mensen luisteren ernaar via de radio, iPod of smartphone. Guy (55) luistert het liefste naar de muziek die uit zijn jukeboxen komt.

De eerste, een Seeburg 100 Marauder

“In 1990 ging ik naar een beurs voor jukeboxen en platen”, herinnert Guy zich, “ik wilde wat muziek in huis hebben en ben daar eens gaan kijken. Ik had jukeboxen in films gezien en dat vond ik echt leuk. Eigenlijk had ik nog geen idee wat ik wilde, maar uiteindelijk heb ik een Seeburg 100 Marauder uit 1972 gekocht met vijftig selecties (singeltjes). De prijs viel me mee en ik vond hem ook echt mooi. Die jukebox heb ik heel vaak gespeeld. In de jaren ’80 heb ik bij de Vrije Radio in Brasschaat gedraaid, ik kocht toen heel veel singeltjes die goed te pas kwamen.”

Afstandsbediening uit 1955

“Later heb ik die jukebox aan mijn zoon gegeven en heb een Wurlitzer American all gekocht uit 1968, met honderd selecties. Deze is gevuld met vooral dansmuziek uit de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren. Ik vond en vind het geluid van de muziek die uit een jukebox komt geweldig. Omdat ik nog wat plaats had, kwam er een Seeburg V200 uit 1955 bij met tweehonderd selecties. Die vond ik in 1992 op een jukeboxbeurs in Halsteren en dat model is het neusje van de zalm van Seeburg. Hij heeft zelfs afstandsbediening! Via een kastje aan de muur in de keuken, dat eruit ziet als een kleine jukebox, kan ik plaatjes selecteren die dan in de living gespeeld worden. Als je dus lekker met vrienden zit te eten, kan ik daar muziek uitzoeken, die de jukebox binnen speelt. Tegenwoordig is afstandsbediening heel gewoon, maar dit is uit 1955!”

Muziek van een jukebox nodigt uit tot dansen

“De muziek van een jukebox werkt heel aanstekelijk. Als we bezoek hebben en de jukebox speelt, willen mensen altijd dansen. Dat gebeurt met een gewone stereo eigenlijk nooit. Er kan een behoorlijk volume uit een jukebox komen, dus ik let altijd op dat de muziek nooit te hard speelt.”

Jaarlijks onderhoud

“Met de elektronica van een jukebox kan van alles misgaan, dus ik laat ze jaarlijks onderhouden ook al is dat niet echt nodig. Maar een klein elektronisch mankement kan uiteindelijk voor grote problemen zorgen. Ik heb ook een CD jukebox. Die heeft de originele ombouw van een Wurlitzer 850 Peacock uit 1941. Daar zitten honderd c.d.’s in met muziek van de zestiger jaren tot nu. Maar het geluid van de gewone jukebox vind ik nog steeds beter. Als je de plaatjes verwisselt, moet je ook de kaartjes verwisselen waar de titels op staan. Dat is wel wat extra werk.”

Vijf jukeboxen

“Ik krijg heel veel singeltjes van mensen die ze wegdoen. Maar als ik echt iets zoek, dan ga ik naar Chelsea Records in Antwerpen. Ondertussen heb ik vijf jukeboxen die ik regelmatig speel. Mensen die hier komen zijn altijd gefascineerd en willen altijd plaatjes draaien. De jukeboxen mogen niet in een vochtige ruimte staan, dat is slecht voor de elektronica. Je hebt er ook waar je elpees op kunt spelen, maar die zijn maar tien jaar gemaakt. Die vind je haast niet. Ik blijf jukeboxen en hun unieke geluid geweldig vinden. Als ik plaats had, zou er nog eentje bij komen…”

Mijn Seeburg te zien in de film Marina

“Mijn tweede jukebox, die Seeburg V200, is te zien in de film ‘Marina’ met Matteo Simoni. De film is geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata. Via mijn dochter, die muziekclips maakt, zijn de makers van die film bij mij gekomen. Ze hebben die jukebox toen geleend en hebben die met een speciale camion vervoerd.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!