Jorg Van Daele - Internationaal online Beeldhouwers Symposium - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_1170

Jorg Van Daele organiseert internationaal online beeldhouwerssymposium

Kalmthouts kunstenaar Jorg Van Daele zou vertrekken voor zijn tour ‘Sculptures for Peace’ waarbij hij diverse continenten aan zou doen. Maar door het coronavirus ging dat niet door.

Internationaal online beeldhouwerssymposium

“Door het virus liggen alle symposia stil”, vertelt Jorg. “Ik ben lid van A.I.E.S.M. (Associazione Internazionale Eventi di Scultura Monumentale) en I.S.S.A.. Dit zijn wereld overkoepelende organisaties in Taiwan en Italië, die het beeldhouwen en de kunstenaars promoten. Zij verspreiden alle symposia van beeldhouwkunst onder hun leden, zodat iedereen weet wat er speelt en kunstenaars kunnen zich daar ook opgeven. Omdat alles door COVID-19 alles stil ligt, besloot ik om een internationaal online beeldhouwerssymposium te organiseren, met als thema ‘Social distancing’. Ik ben manager van A.I.E.S.M België en heb de directeur gecontacteerd met de vraag of dit ondersteund kon worden, door er bekendheid aan te geven. Deze vraag heb ik ook aan I.S.S.A. gesteld.”

Meer dan 80 inschrijvingen uit 25 landen

“Ze zijn hier enthousiast op ingegaan en we hebben een applicatie gemaakt, waar men zich op kon registreren. Het moesten beeldhouwers zijn, maar het materiaal dat gebruikt zou worden, was niet belangrijk. De minimale hoogte van het kunstwerk moest 50 centimeter zijn. De interesse was enorm en er kwamen meer dan 80 inschrijvingen uit 25 verschillende landen.”

5 dagen de tijd

“A.I.E.S.M. had als regel gesteld dat er maximaal 15 deelnemers mochten meedoen. Maar omdat er ook mensen uit de organisatie zouden deelnemen, waaronder ik, is dit uitgebreid naar 19. Dus 15 geselecteerde en 4 buiten competitie, die kunnen dus meedoen maar niet winnen. De kunstenaars komen uit allerlei landen: Argentinië, België, Bolivia, Canada, Chili, China, Frankrijk, India, Italië, Macedonië, Maleisië, Mexico, Peru, Spanje en Bulgarije. Er werd geselecteerd op thema, land, materiaal en de presentatie van de applicatie. Iedereen heeft 5 dagen de tijd, tot aanstaande vrijdag middernacht, zodat alle tijdzones de volle 5 dagen hebben.”

Jorg Van Daele - Internationaal online Beeldhouwers Symposium - (c) Noordernieuws.be 2020 - HDB_1178

‘Kiss for Peace’

“Gisteren was de aftrap en werd het glas geheven door alle deelnemers in zijn of haar werkplaats of bij het materiaal dat ze gaan gebruiken. Daar hebben ze allemaal een foto van ingestuurd, die onderaan dit artikel te zien zijn, en vandaag is de officiële start. Samen met mijn neef Yuttar Devalckeneer doe ik dit project en het heet ‘Kiss for Peace’. Lippen die elkaar graag willen kussen, maar die het niet mogen, met een meetlat van anderhalve meter er tussen.”

Elke dag een foto

“Iedere deelnemer moet elke dag een foto sturen van de vorderingen van zijn of haar werk. Iedereen kan op facebook de vorderingen van de kunstenaars volgen. Ik werk veel samen met Lucia Badii, de secretaresse van A.I.E.S.M. Ik heb haar nooit ontmoet, maar de samenwerking is geweldig! De uitslag wordt 27 mei bekend gemaakt. Er is een juryprijs, de jury is internationaal samengesteld, en er is een publieksprijs. Alle gemaakte kunstwerken worden online gezet en kan iedereen stemmen tot dinsdagavond 26 mei 18:00!”

Facebook

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook176
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!