Laatste nieuws:
Jason Kuystermans - (c) Noordernieuws.be - HDB_7216u

De bijzondere hobby van… Jason Kuystermans!

Op je 16de een paard kopen en uiteindelijk een Haflinger hengstenhouderij hebben. Jason Kuystermans deed het en bouwde zijn hobby uit tot iets groots.

Mijn eerste paard

“Op mijn 16de ben ik paard gaan rijden”, vertelt Jason (29). “Ik deed toen weekend- en vakantiewerk en van mijn salaris heb ik een paard gekocht, een KWPN (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland). Ik wilde namelijk privéles en dat is het makkelijkst als je zelf een paard hebt. Na 2 jaar ben ik ergens vast gaan werken, eerst als technisch tekenaar. Daar was ik ook voor opgeleid, maar het was niet mijn ding. Alsmaar binnen zitten en in de winter zag je amper daglicht.”

Jason Kuystermans - - (c) Noordernieuws.be - HDB_7196s

Werken bij een Olympia-stal

“Ik ben daar weggegaan en ging werken bij een Olympia-stal in Gooreind. Ik begon als ‘Groom’, dan zadel je de paarden voor de ruiters, maak je de stallen schoon, eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden. Na een jaar werd ik gepromoveerd naar ‘Hoofd Groom’, in die functie heb je veel meer verantwoordelijkheden. Na weer een jaar werd ik ‘Terreinmanager’ en was ik belast met de planning, bestellingen, leidinggeven en toezicht en opvolging van drachtige merries. Een geweldige job. Helaas kreeg ik een nieuwe leidinggevende die niet zo plezierig was en besloot te vertrekken.”

Jason Kuystermans - - (c) Noordernieuws.be - HDB_7212s

Mijn grote hobby bleef

“Daarna ben ik bij de NMBS gaan werken, waar ik een opleiding voor treinbestuurder kreeg. Mijn grootvader was ook treinbestuurder en dat vond ik toen al zo geweldig. Het is ook een heel leuke job die ik al 8 jaar met veel plezier doe. Maar mijn grote hobby, paarden, is altijd gebleven. Mijn vrouw had een paard toen ik haar ontmoette en ik dus ook en die hebben we altijd gehouden. Mijn paard overleed en ik heb daarna een jaar naar een ander paard gezocht.”

Jason Kuystermans - Veulentje Samira van't Everdijhof Provinciaal Veulenkampioen 2019 - Noordernieuws.be
Veulentje Samira van’t Everdijhof Provinciaal Veulenkampioen 2019
Liefde op het eerste gezicht

“Op een gegeven moment dacht ik: ‘Laat maar zitten’, want ik was het zoeken naar een geschikt paard moe. En juist toen werd ik gebeld door de tante van mijn vrouw, die wist dat ik op zoek was. De staleigenaar van de stal waar hun paarden verbleven verkocht paarden, omdat ze er teveel hadden. We zijn gaan kijken en het was liefde op het eerste gezicht. Daar heb ik echt mee leren rijden, mee leren springen en hogere dressuur geleerd.”

Jason Kuystermans - - (c) Noordernieuws.be - HDB_7195s

Haflinger fokkerij

“6 jaar geleden gingen mijn vrouw en ik met de mobile home op vakantie naar Oostenrijk. We stonden op een camping bij een Haflinger fokkerij en met die Haflingers werden bergritten gemaakt. Mijn vrouw en ik hebben ook zo’n rit gemaakt en ik dacht: dit is het! Ik wil een Haflinger! Maar we hadden al 2 paarden, plus dat het paard van mijn vrouw drachtig was. Dus dat werden dan 3 paarden, maar we hadden nog geen eigen domein en paarden ergens stallen is kostbaar.”

Jason Kuystermans - Ellen Croes met Steinbach - Noordernieuws.be
Ellen Croes met Steinbach
Begin van onze hengstenhouderij

“Na dik een jaar vonden we een domein in de buurt waar we tevreden mee waren. Het was nogal vervallen, dus dat moest eerst in orde gemaakt worden. Toen zijn we op zoek gegaan naar een eigen Haflinger en vonden een merrie die drachtig was en al een veulen had. Nadat ze was bevallen gingen we op zoek naar een hengst om haar opnieuw te laten dekken. Maar in plaats van haar te laten dekken, hebben we een Haflinger hengst gekocht. Het paard van mijn vrouw was namelijk gekwetst en ze wilde toch graag paardrijden op een eigen paard en met mijn paard had ze geen ‘klik’. En dat was het begin van onze hengstenhouderij en kwam er ieder jaar een hengst bij.”

Jason Kuystermans - Alexander Kuystermans - Noordernieuws.be - IMG_20190622_183227
Alexander op zijn pony
Intensieve verzorging

“Dagelijks besteed ik minstens 5 uur aan de paarden en mijn vrouw Carolien werkt zoveel mogelijk mee. Op dit moment hebben we 3 merries, 2 veulens, 3 hengsten en een pony voor ons zoontje Alexander, al is hij pas 4 maanden oud. Als we Alexander op zijn pony zetten, dan houden we hem heel goed vast en hij vindt het geweldig! ”

Jason Kuystermans - Jason Kuystermans met Amore ven de Waaienburghoeve - Noordernieuws.be

Wedstrijdrijden

“3 jaar geleden ben ik met wedstrijdrijden begonnen en vorig jaar winter waren er selecties voor het E.K. paardrijden Haflingers in Destelbergen. Hiervoor werden we met 2 van onze Haflingers geselecteerd. Ik heb me goed voorbereid met extra lessen en in augustus zijn we naar Oostenrijk vertrokken, naar het E.K. We waren de eerste Belgische delegatie. Omdat mijn vrouw toen in verwachting was, heb ik samen met iemand anders meegedaan en zijn we ongeveer halverwege de ranglijst geëindigd. We hadden van tevoren niet de intentie om te winnen en waren blij met het behaalde resultaat. We hebben er ook erg veel van geleerd, onder andere hoe je je goed voor moet bereiden.”

Jason Kuystermans - Amore van de Waaienburghoeve - (c) Sandra Vergouwen - Noordernieuws.be
Amore van de Waaienburghoeve
Eerste bij springen

“3 weken geleden hebben we meegedaan aan NHPS (Nederlands Haflinger Paarden Stamboek) en mijn paard werd eerste bij springen 1.10m-1.20m. Amore, mijn paard, heeft geen balk geraak en het in een heel goede tijd gedaan. Buiten rijpaarden zijn onze hengsten ook dekhengsten en sinds 4 jaar zijn we officieel een hengstenhouderij. Onze hengsten zijn ook internationaal goedgekeurd als dekhengst.”

Jason Kuystermans - Prijzen - (c) Noordernieuws.be - HDB_7191s

Het blijft een uitdaging

“Het karakter van een Haflinger is heel leuk. Gewillig en tegelijk heel koppig. Ik heb graag een uitdaging en een Haflinger is en blijft een uitdaging. Mijn paard heeft me wel een paar keer door de lucht laten vliegen. Dan wilde ik met hem springen, maar hij wilde niet… Het is een sport waar je dagelijks van leert en waar de uitdaging blijft!”

Jason Kuystermans - Steinbach - (c) Sandra Vergouwen - Noordernieuws.be
Steinbach

Website Everdijhof

Foto’s: Jason Kuystermans, Noordernieuws.be

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook192
Twitter
Follow Me
Tweet