Laatste nieuws:
Japanse kerselaars bloeien uitzonderlijk vroeg
Warme en zachte lentedagen zorgen voor spectaculaire wolken van kersenbloesem, in wit of alle tinten roze. Copyright: Arboretum Kalmthout

Japanse kerselaars bloeien uitzonderlijk vroeg

Een vroege bloei bij de kerselaars is op zich niet zo vreemd, maar door het warme en natte winterweer nemen de Japanse kerselaars in Arboretum Kalmthout dit jaar een uitzonderlijke voorsprong van enkele weken. Wie verlangt naar de lente, kan nu al komen genieten van een eerste bloesemgolf en van de vele voorjaarsbloeiers in de arboretumtuin.

Extra vroege bloei

In het voorjaar staat er altijd wel érgens een kerselaar in bloei in de tuin van Arboretum Kalmthout. De eerste kerselaar bloeit niet lang na nieuwjaar, maar het hoogtepunt van de kersenbloesems is normaal voor april. De bloeiperiode hangt af van de weersomstandigheden: hoe warmer, hoe vroeger de bloei. Precies wat er dit seizoen dus gebeurt, want de kerselaarsbloei is nu toch wel uitzonderlijk vroeg ingezet. Er lijkt geen houden meer aan: de knoppen van de kerselaars in de arboretumtuin staan op springen. Dus geven we nu al het startsein voor het bloesemfeest langs de grote collectie Japanse kerselaars van Arboretum Kalmthout.

Bloesemroute in de tuin

De collectie van Arboretum Kalmthout bevat heel wat bijzondere, vaak zeldzame en oude exemplaren. Een uitgestippelde wandeling en routepijltjes in de tuin wijzen de weg langs de mooiste exemplaren. De route passeert ook langs andere lentebloeiers zoals de magnolia’s en de narcissen. Bezoekers krijgen bij hun toegangsticket een plattegrond en onderweg is er extra informatie waarom kerselaars zo goed vertegenwoordigd zijn in de tuin.

Japanse kerselaars bloeien uitzonderlijk vroeg
Het logo van Arboretum Kalmthout is gebaseerd op het eenvoudige, open bloemetje van een Japanse kerselaar. Wanneer de kerselaarsbloemen in de arboretumtuin tegelijk open komen, start het lentefeest écht. Copyright: Arboretum Kalmthout
Kerselaars en Kalmthout

Niet toevallig is het logo van Arboretum Kalmthout een kersenbloempje. Al sinds de beginjaren, toen Arboretum Kalmthout tussen 1856 en 1952 een boomkwekerij was, groeien er kerselaars op het domein. Oprichter Charles Van Geert had net als de meeste kwekers een afwachtende houding tegenover kerselaars uit het exotische Japan. Maar zijn opvolger Antoine Kort keerde het tij, en ook de nieuwe eigenaars, Robert en Jelena De Belder, waren grote fans. Vanaf de jaren 1950 plantten zij heel wat kerselaars aan. Ze kochten zelfs één plant van elke cultivar uit de cataloog van Jacques Lombarts, een bekende Nederlandse boomkweker. In 1955 gingen ze op bezoek bij de Britse kerselaarexpert Collingwood Ingram. Die gaf het koppel niet enkel zijn expertise mee, maar stuurde in de loop der jaren flink wat zaailingen en enten op naar Kalmthout. Robert en Jelena De Belder gingen er mee aan de slag om sierlijke en ziekteresistente kerselaars te selecteren en in onze tuinen te introduceren.

Eigen selecties

Het selectiewerk van Robert en Jelena De Belder resulteerde in ruim twintig superieure planten die elk een passende cultivarnaam kregen. De moederplanten staan nog altijd in Arboretum Kalmthout of in Hemelrijk, het privédomein van de familie. De ondertussen oude en monumentale sierkersen luisteren naar namen als ‘Hermelijntje’, ‘Pink Ballerina’, ‘Pink Foam’, ‘Rosy Veil’, ‘Sunset Boulevard’, ‘The Bride’, ‘Jacqueline’ en ‘Venerable’. Al deze, en nog tientallen andere kerselaars, kun je deze lente in de tuin komen bewonderen. De selecties van Arboretum Kalmthout zijn intussen bekend en verspreid over de hele wereld.

Arboretum Kalmthout is elke dag open, ook op zon- en feestdagen, van 10:00 tot 17:00. De kerselaars bloeien nog tot eind april. Volg de routepijlen van de uitgestippelde wandeling in de tuin.
Tickets en info www.arboretumkalmthout.be

Contact- & bezoekadres

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook40
Twitter
Follow Me
Tweet