Laatste nieuws:
Sneeuwklokjesverzamelaars op post in Kalmthout

Sneeuwklokjesverzamelaars op post in Kalmthout

Op zaterdag 10 februari komen verzamelaars van sneeuwklokjes massaal naar het Arboretum in Kalmthout op zoek naar het ontbrekende sneeuwklokje voor hun verzameling.

500 unieke soorten

Het kleine witte bloempje, officieel behorend tot de familie Galanthus – afleiding van het Griekse gale (melk) en anthos (bloem) – bloeit nu volop. De meest voorkomende in de tuin en in het wild is de Galanthus nivalis, soms helemaal wit maar ook met een groen randje aan de bloemblaadjes. Over de wereld verspreid zijn er meer dan 500 unieke soorten te vinden van het kleine witte bloempje. Samen zijn ze goed voor duizenden afgeleide gekweekte bloempjes. Verzamelaars – ook wel galanthofielen genoemd – betalen honderden euro’s voor een unieke variëteit. Daarvoor schuimen ze de ‘sneeuwklokjesbeurzen’ in gans Europa af. Wees maar zeker dat ze zaterdag op post zijn in het Arboretum.

Sneeuwklokjesverzamelaars op post in Kalmthout2

Sneeuwklokjesbeurs en -verkoop

Traditioneel hebben de verzamelaars een afspraak in Kalmthout begin februari. Dit jaar, op zaterdag 10 februari tussen 11 en 16.30 uur, kan iedereen die het wil de sneeuwklokjesbeurs en -verkoop bezoeken in de loods van het Arboretum, waar kwekers en verzamelaars hun meest bijzondere Galanthus aanbieden. De toegang tot de beurs is inbegrepen in het gewone inkomticket van het Arboretum.

Expert vertelt

Zaterdag is er van 14 tot 15.30 uur een lezing door sneeuwklokjesexpert Anne Repnow (DE) over ‘Snowdrops – Old and New Favourites’. De voertaal is Engels. In een reeks schitterende foto’s toont ze enkele favorieten uit eigen collectie en vertelt ze erbij wat naar haar mening een sneeuwklokje zo speciaal maakt. Niet te missen! Wil je deze lezing bijwonen, dan moet je daarvoor een extra ticket reserveren via de webshop van het Arboretum https://webshop.arboretumkalmthout.be/Exhibitions/Overview

Sneeuwklokjesverzamelaars op post in Kalmthout3

Genieten

Meteen is ook het festivalseizoen van de sneeuwklokjes aangebroken. Met duizenden tegelijk duiken ze momenteel op onder statige bomen in het Arboretum. Samen vormen ze prachtige tapijten vol zachtjes knikkende kopjes, meewiegend in de ijzige wind. Tussen 10 en 29 februari leidt een uitgestippelde route je langsheen verschillende soorten Galanthus. In de tuin groeien tientallen cultivars en botanische soorten. Volg de wegwijzertjes van de sneeuwklokjesroute doorheen het Arboretum en bewonder de sneeuwklokjestapijten onder de oude bomen.

MLH

Foto’s: © MLH

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet