Laatste nieuws:
Hoe lang moet chape drogen

Hoe lang moet chape drogen?

Wie een vloer uitbreekt en een nieuwe wil leggen of een huis aan het bouwen is, passeert normaal gezien ook langs het verhaal van de chape. Weten wanneer de chape droog is, is daarbij een erg belangrijk punt bij de afwerkingsfase van jouw nieuwbouwwoning of renovatie. Je moet immers weten wanneer je op tijd tegels bestelt of je laminaat kan ophalen. Vergeet trouwens ook niet een datum te prikken voor je vloerder of parketplaatser. We gidsen je er even door.

Chape (of dekvloer) is de laag waar je vloer- of muurafwerking op komt. Het bestaat uit drie bestanddelen: zand, cement en water. De droogtijd van chape heeft alles te maken met de tijd die het cement nodig heeft om te drogen. Er komt maar best geen water meer vrij. Het cement moet dus helemaal verharden.

Theorie versus praktijk

Tot vijf centimeter reken je best één week per centimeter. Elke extra centimeter moet twee weken langer drogen. In theorie duurt het hele proces bij 20°C ongeveer vier weken. De praktijk toont echter dat het antwoord complexer is en afhangt van vele factoren. De temperatuur, maar ook de relatieve vochtigheid bijvoorbeeld. In de zomer neemt de buitenlucht meer vocht op dan op een druilerige herfstdag. Ook logisch: hoe meer centimeters chape, hoe meer water. En hoe langer de wachttijd, dus.

Snel tegelen is geen probleem

Om te tegelen, hoef je zeker niet te wachten tot al het water uit de chape weg is. Zolang je vloerder maar de juiste producten gebruikt. Er zijn aangepaste lijmen en mortels waarmee je een week na het aanleggen van de chapelaag al aan de slag kunt. Voor parket en laminaat moet alles wel perfect droog zijn. Anders nemen ze vocht op en kunnen ze krom trekken.

Bouwdroger: goed idee?

Als je vanaf dag één intensief begint te verluchten of een bouwdroger inzet, verdampt een deel van het water niet. Zo kan niet alle cement verharden. De gevolgen: een verstoffing van het oppervlak en een minder sterke dekvloer. Natuurlijke verluchting blijft nog altijd de beste optie.

Conclusie

Er is geen pasklaar antwoord. Informeer bij de aanlegger van je chape naar de droogtijd en vraag vanaf wanneer je het vloeren kan inplannen. Tegelen kan relatief snel, zolang je vloerder maar de juiste producten gebruikt. Maar let op met een vloerafwerking die vocht absorbeert. Het is uiteindelijk de taak van je vloerder om te meten of het veilig is om af te werken.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet