Laatste nieuws:
Hoe geef je niet teveel geld uit tijdens de feesten

Hoe geef je niet teveel geld uit tijdens de feesten?

Met de eindejaarsfeesten in aantocht, gaat u alweer woelige tijden tegemoet. Plots moet u een heleboel beslissingen nemen die meestal een grote invloed hebben op uw budget (het feestmenu, de geschenkjes, het uitgangsleven, enz). Hieronder vindt u een 6-tal eenvoudige tips die u kunnen helpen om uw budget binnen perken te houden en zelfs om wat geld te besparen tijdens de eindejaarsperiode.

1. Welk budget?

Het is belangrijk om voor elke grote gebeurtenis een budget op te stellen. Het zorgt ervoor dat u niet meer uitgeeft dan wat u financieel aankunt en vermijdt dat u onaangename verrassingen zou hebben op het einde van de maand wanneer u uw rekeninguittreksels ontvangt.

► Tip: Bepaal het maximumbedrag dat u wil uitgeven aan verschillende soorten onkosten: de cadeaus, de feestmalen, de kerstversieringen, de uitstapjes, enz. en hou u aan uw beslissing.

2. Welke feestmaaltijd?

Een feestmaaltijd hoeft niet per se de gastronomische toer op te gaan met een verscheidenheid aan gangen. Met wat verbeelding en wat zoekwerk op het internet, kunt u heel wat ideeën en recepten bijeensprokkelen om met een bescheiden budget uw genodigden te verbluffen. Als u geen geboren chef-kok bent, kunt u uw toevlucht zoeken tot websites van traiteurdiensten die feestmenu’s aanbieden voor elk budget.

► Om de kosten te drukken en om de taak eenvoudiger te maken, kunt u de genodigden ook vragen om wijn, een dessert of een voorgerecht mee te brengen. Zo spaart u enkele euro’s uit en zal de bijeenkomst een stuk gezelliger zijn.

► Wat de kerstdecoratie betreft (van de tafel of van het huis), is het onnodig om elk jaar alles te vernieuwen. Het volstaat om de versiering van vorig jaar te hergebruiken en enkele nieuwe snufjes toe te voegen (al dan niet zelf gemaakt), kwestie van het decoratief effect lichtjes aan te passen.

3. Welke cadeaus?

Enkele tips zullen u helpen om de kosten te drukken:
► Spoor het hele jaar door de cadeaus op van de eindejaarsfeesten. Zo zult u deze uitgaven beter kunnen spreiden.
► Maak gebruik van de aanbiedingen van Black Friday. Zo kunt u zowel online als in sommige winkels interessante koopjes vinden.
Nota: Black Friday valt de dag na Thanksgiving (op 24/11/2017, op 23/11/2018, …).
► Prospecteer op websites van online winkels die kortingen aanbieden.
► Lees de nieuwsbrief van uw favoriete winkels en ga na welke kortingen ze aanbieden. Soms organiseren ze snelverkopen of hebben ze speciale aanbiedingen die de prijs van alle concurrenten verslaan.
► Surf op de websites die promotiecodes aanbieden in verschillende winkels (bvb.Flipit.be, snipsnip.be, solden.be, Ibood.com, codepromotion.be, enz.)
► Heel wat niet verkochte verse producten worden na de feestdag afgeprijsd en zijn nog heel kwaliteitsvol en lekker. Profiteer hiervan als u een feestmaal geeft buiten de feestdagen.

4. Koop reeds in januari voor de eindejaarsfeesten

Ook al lijkt de datum op dat moment nog veraf, toch kunt u al gebruik maken van de wintersolden van januari om interessante koopjes te vinden die kunnen dienen voor de volgende kerstdagen. Wees slim en koop producten aan die 1 jaar later nog steeds in trek zullen zijn.

5. Bewaar de aankoopbewijzen

Als u een cadeau hebt gegeven aan iemand die het product jammer genoeg al heeft, kunt u het meestal op vertoon van het aankoopbewijs nog laten omwisselen of laten terugbetalen, dit voor zover het product nog niet uit de verpakking is gehaald of reeds gebruikt is geweest. Check altijd over hoeveel tijd u beschikt om uw aankopen terug te brengen. Zoals heel wat verbruikers, kunt u het product ook doorverkopen via websites met verkoop van particulier tot particulier, zoals eBay.

6. De cashback kredietkaarten

Gebruik een cashback kredietkaart. Ze maakt het u mogelijk om geld te besparen op uw aankopen. Afhankelijk van uw kredietkaart, kunt u tot €250,- cashback ontvangen per kalenderjaar! Aarzel niet om de kaart hier te vergelijken. Bovendien bieden sommige kaarten u verzekeringen zoals een verlengde garantie of een waarborg voor veilige online aankopen.

Laatste tip: Gaat u tijdens de eindejaarsfeesten op reis? Boek dan uw reis meerdere maanden op voorhand, wanneer u nog kunt genieten van de beste prijzen.

Gezellig feesten is niet altijd een kwestie van geld…
Het goede beheer van uw eindejaarsbudget is uiteraard belangrijk, maar niets staat boven het geluk en de vreugde die u zal hebben om de feesten door te komen met familie en/of vrienden in een gezellige sfeer.

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Pixabay

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet
Zoetwater en zoutwater Aquaria - Brouwers Roosendaal