Laatste nieuws:
Hoe en wanneer correct stoken

Hoe en wanneer correct stoken?

De gemeente krijgt wel eens klachten van Essenaren die last ondervinden van de uitstoot afkomstig uit de schoorstenen van buren. Let er goed op wat je verbrandt in jouw haard, houtkachel of allesbrander.

Stook niet bij hoge fijnstofconcentraties
Tijdens de maand januari waren er heel wat dagen met hoge fijnstofconcentraties. De overheid adviseerde toen om niet te veel te stoken. Bij het verbranden van hout of kolen komen er nog meer fijne stofdeeltjes in de lucht. Dus volg goed de weerberichten en stook niet als er hoge concentraties fijnstof in de lucht aanwezig is.

Stoken: wat mag?
Houtkachel: houtpellets (pelletkachel) of stukken hout maar enkel gedroogd en onbehandeld. Goed gedroogd wil zeggen: 2 jaar onder een afdak drogen. Testje: is er een heldere klank als je twee stronken tegen elkaar slaat, dan is het hout droog. Een doffe klank wijst op nog vochtig hout.
Allesbrander: enkel kolen en gedroogd en onbehandeld hout: de term ‘allesbrander’ is dus niet zo goed gekozen
Let op: ook bij correct stoken van droog, onbehandeld hout, komen er schadelijke stoffen vrij.

Stoken: wat mag niet?
Stoken van afval, behandeld hout (geïmpregneerd, vernist, geverfd …), samengesteld hout (triplex, multiplex …), groenafval, snoeiafval, zaagsel, krullen, schaafsel, stof en spanen.

Meer info over correct stoken? Surf naar https://www.lne.be/15-tips-om-binnen-te-stoken
Gebruik de omgekeerde methode/Zwitserse methode
Bij het verbranden van hout, leg je de grootste blokken onderaan en het meest brandbare hout bovenaan. het klinkt onlogisch, maar het werkt wel en zorgt voor de minst schadelijke verbranding. Ontdek hier hoe je dit doet.

Bron en beeldmateriaal: gemeente Essen

JH

Facebook2
Twitter
Follow Me
Tweet