Laatste nieuws:
Jos Maris - Glas in lood huizen - Miniatuurgebouwen

De bijzondere hobby van… Jos Maris!

Jos Maris (73) heeft altijd al geknutseld en na zijn pensionering is hij zich er nog meer mee bezig gaan houden. Met zijn oog voor detail en streven naar perfectie bouwt hij de prachtigste miniatuur gebouwen van glas en hout.

Tiffanytechniek

“Als kind maakte ik kerststalletjes en vogelhuisjes”, vertelt Jos. ”Sinds mijn pensionering ben ik er nog meer mee bezig en maakte ook tuinhuizen. Dat vond ik zo leuk, dat ik gebouwen in het klein ben gaan maken. Eerst van glas, volgens de Tiffanytechniek. Vroeger had je glas in lood, maar dat was eigenlijk een grove techniek en bovendien niet al te sterk, omdat lood een zacht materiaal is. Louis Comfort Tiffany verfijnde die techniek en gebruikte tin.“

Jos Maris - Glas in lood huis

Niet de makkelijkste techniek

“Heel bekend zijn de Tiffany lampen. Het was een techniek, die me heel erg aansprak, omdat je er erg mooie dingen mee kan maken, maar het is niet de makkelijkste. Tin wordt namelijk vloeibaar als je het warm maakt, dus je kan niet iets in verticale stand solderen. Dat moet horizontaal, ook als het schuine vlakken betreft. Eerst denk je: dat lukt nooit. Je moet dus een manier vinden dat het wel lukt.”

Weinig gereedschap

“Op een hobbybeurs zag ik iemand die volgens deze techniek onder andere sieraden maakte. Door te kijken hoe die man het deed, heb ik het mezelf geleerd en ben dingen uit gaan proberen. Je hebt er weinig gereedschap voor nodig, in hoofdzaak een glassnijder, een soldeerbout en tin. Ik begon met 2D ontwerpen, zoals om voor het raam te hangen. Daarna heb ik een paar Tiffanylampen gemaakt, maar op een gegeven moment is iedereen voorzien. Ik ben er namelijk nooit commercieel mee bezig geweest en gaf de lampen weg.”

Jos Maris - Houten huis 2

Vleeshuis in Antwerpen

“Ik wilde iets origineels maken, want die tafereeltjes voor het raam en de lampen zag je overal. Een idee dat spontaan in me opkwam, was huisjes. Ik ging rondkijken, op zoek naar mooie gebouwen, want niet elk gebouw is geschikt om in glas te maken. Vooral de Gotische en middeleeuwse architectuur spraken me aan. Ik heb het eerst uitgeprobeerd met kleine huisjes. Mijn eerste grote gebouw was het Vleeshuis in Antwerpen, het gildehuis van de beenhouwers, tegenwoordig een muziekmuseum. Dit heb ik drie jaar geleden aan het museum geschonken.”

Brandweertoren Kalmthout

“De brandweertoren van Kalmthout heb ik van hout gemaakt, op basis van een 3D voorstelling van de gemeente. Het uiteindelijke resultaat heb ik aan de gemeente gegeven. De prijzen van glas gingen zeer sterk omhoog, toen er niet zoveel vraag meer naar was nadat de Tiffany rage voorbij was. Ik besloot af te stappen van de klassieke ontwerpen en gebruikte naast glas ook hout.”

Jos Maris - Brandweertoren Kalmthout

Inspiratie

“Van elk idee dat in me opkwam probeerde ik de sfeer op te pikken, zoals de woningen die ik in Malta zag. Ik pin me niet vast op een bepaalde stijl, maar laat me inspireren door een bepaald gebouw en geef daar dan mijn eigen idee aan. Ik gebruik verschillende soorten hout om kleurcombinaties te verkrijgen. De meeste huisjes voorzie ik ook van matglas, zodat je niet of moeilijk naar binnen kunt kijken, dat geeft een heel andere sfeer.”

Jos Maris - Houten huis - HDB_0158

Eigen charme en mogelijkheden

“Glas en hout hebben allebei hun eigen charme en hun eigen mogelijkheden. Een gebouw heb ik in zowel hout als in glas gemaakt, want ik maak nooit twee keer hetzelfde gebouw van hetzelfde materiaal. Het maken van een gebouw met glas of hout duurt ongeveer even lang. Je moet je wel grondig voorbereiden met tekeningen, in verband met de juiste schaal. Soms maak je iets dat niet lukt en moet je opnieuw beginnen, In het totaalplaatje van een gebouw maken gaan heel veel uren zitten. Het plezier is het te maken en de genoegdoening als het klaar en naar je zin is.”

De prachtige creaties van Jos zijn nog tot 6 december te bewonderen in de galerie van Arboretum Kalmthout, dagelijks van 10:00 tot 17:00, Heuvel 8, 2920 Kalmthout.
Inkom voor de tentoonstelling is gratis, een bezoek aan de tuin is betalend.

NN

Foto’s: Jos Maris, Noordernieuws.be

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook41
Twitter
Follow Me
Tweet