Help je hond de jaarwisseling door!

Help je hond de jaarwisseling door!

De dagen rondom oud en nieuw zijn behoorlijk stressvol voor de meeste honden. De knallen, dreunen en lichtflitsen van het vuurwerk zijn bepaald geen pretje voor ze. Wat kun je doen om je hond zoveel mogelijk stress te besparen?

Houd je hond binnen en zorg voor een chip

Als er echt veel vuurwerk wordt afgestoken, is het buiten ronduit gevaarlijk voor je hond. Als hij er in paniek vandoor gaat, is een ongeluk zó gebeurd. Bovendien kan hij (brand)wonden oplopen doordat er vuurwerk op hem terechtkomt. Houd je hond vanaf een paar dagen voor de jaarwisseling aan de lijn en geef hem huisarrest vanaf een paar uur voor middernacht tot een paar uur erna. Zorg ervoor dat hij een chip heeft. Mocht hij toch naar buiten glippen en van schrik de weg kwijtraken, dan zorgt een chip ervoor dat hij weer veilig thuis kan komen.

Gordijnen dicht, muziek aan

Als er veel vuurwerk wordt afgestoken, schrikken honden niet alleen van het geluid, maar ook van de continue lichtflitsen. Dichte gordijnen zijn een goede manier om dat probleem op te lossen. Het is verstandig de gordijnen al te sluiten voordat het donker is en niet pas als de lichtflitsen je hond al aan het schrikken hebben gemaakt. De herrie buiten kun je dempen met geluiden binnen. Als je de radio of tv aanzet, heeft je hond aanmerkelijk minder last van de plotselinge knallen.

Verstopplekjes maken

Als honden gestrest zijn, vinden ze het prettig om zich te verstoppen. Zorg ervoor dat er in de weken voor oudjaar voldoende plekken zijn waar je hond zich kan terugtrekken – met een dekentje of kleedje waar zijn eigen geur al in zit. Het beste is een plek met één kant open en met gesloten zij- en bovenkanten. Dit geeft je hond rust.

Kalmerende medicatie

Sommige honden zijn zo gestrest dat de bovenbeschreven maatregelen niet voldoende zijn. Baasjes grijpen dan soms naar kalmerende medicatie. Misschien is het een beter idee om je hond rond de jaarwisseling ergens te laten logeren waar geen of minder vuurwerk wordt afgestoken. Ga je toch voor medicatie, haal die dan uitsluitend bij de dierenarts! Pas op met versuffende middelen (middelen met acepromazine): je hond wordt daar enerzijds heel duf van, maar anderzijds komen geluiden juist extra hard binnen!

Hopelijk kan je hond met deze tips een goede start maken in het nieuwe jaar.

Bron: Rashondenwijzer.nl
Foto: Pixabay

Facebook147
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!